Türkiye'de ilk defa 20 bin şoförlere uyuşturucu testi yapılacak

/ Kaynak: CHA
Türkiye'de ilk defa 20 bin şoförlere uyuşturucu testi yapılacak

YAŞAM Haberleri  / CHA

İzmir Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (İESOB) ile Verem Savaş Derneği arasındaki protokolle Türkiye'de bir ilke imza atıldı.

Buna göre İzmir'deki 20 binden fazla şoför esnafına, uyuşturucu madde kullanıp kullanmadığına dair test yapılacak. Testten geçenlere, çeşitli eğitimlerden sonra tanıtım kartı verilecek. Geçemeyenler ise bu kartı alamayacak ve il genelinde şoförlük yapamayacak. nbsp;Protokol imza töreninde konuşan İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, İzmir genelinde çalışan bütün şoför esnafının tanıtım kartı almak zorunda olduğunu, bunun almak için de uyuşturucu ve keyif verici madde testinden geçmesi gerektiğini söyledi. Taksi, servis ve minibüs işletmeleriyle güzergâh izin belgeli arabalarda çalışan 20 binden fazla şoförün bu testten geçmek zorunda olduğunu ifade eden Mutlu, "Şoför arkadaşlarımızın İzmir Büyükşehir Belediyesi, UKOME, Trafik ve İESOB tarafından hazırlanan yönergeye uygun olarak tanıtım kartı alması gerekir. Bu kartı almanın koşullarından biri de uyuşturucu testinin yapılması. Uyuşturucu testini geçen arkadaşlarımız, tanıtım kartı alabilmek için daha sonra eğitime tâbi tutulacak. Bu kapsamda arkadaşlarımıza öfke kontrolü, davranış biçimleri, yabancı dil, olaylar karşısında tutum gibi konularda eğitim ve sertifika verilecek. Bu eğitimlerin ardından da şoför esnaflarımıza tanıtım kartı verilecek." dedi.
TANITIM KARTI OLMAYAN ŞOFÖR ÇALIŞAMAYACAK
İESOB Başkanı Mutlu, tanıtım kartı olmayan şoförlerin çalışamayacağını vurgulayarak, "Örneğin bir arkadaşımız, uyuşturucu testinde uyuşturucu ve keyif verici madde kullandığı belirlenirse artık şoförlük yapamayacak. Bu çalışmamızdaki amaç, sektörde çalışan insanların bu koşulları taşımasını sağlamak. İzmir'de yaşayan insanlara, güvenli seyahat ettiklerini hissettirmek. Tanıtım kartı, her yıl ruhsat verilirken istenecek ve bunun yanısıra rutin kontrollere de bakılacak. Olmayan kişiler ruhsat alamayacak ve çalışamayacak." şeklinde konuştu. İESOB'a kayıtlı bin 117 minibüs, 5 bin 245 "S" plakalı servis, 3 bin taksi dolmuş ve bin 700 güzergâh izin belgeli arabanın toplu taşıma hizmeti verdiğini belirten Zekeriya Mutlu, bunlarda en az iki şoförün çalıştığına dikkat çekerek, tanıtım kartı alması gereken şoför esnafı sayısının 20 binden fazla olduğuna dikkat çekti.
Verem Savaş Derneği Yönetim Kurulu Başkanı M.Cevri Ladikli ise imzaladıkları protokolün Türkiye'de bir ilk olduğuna dikkat çekerek, "Yolcu taşımacılığında faaliyet gösteren esnafla yanlarında çalışan kişiin uyuşturucu ve keyif verici madde kullanıp kullanmadığını belirlemek için yapılan bir protokol. Amacı, İzmir'de ulaşım konusunda hizmet veren personelin gerek otobüs gerek taksi gerekse diğer toplu taşıma araçlarında daha kaliteli ve verimli hizmet verebilmesini sağlamak." dedi.
İmza törenine tıp ve klinik mikrobiyoloji uzmanı Dr. M.Serdar Canko da katılarak, söz konusu testin ayrıntıları hakkında bilgi verdi.
YAŞAM
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...