Sürgün bitti, Ahıska Türkleri 69 yıl sonra köylerine döndü

Sürgün bitti, Ahıska Türkleri 69 yıl sonra köylerine döndü

YAŞAM Haberleri

Sovyetler Birliği döneminde Kırgızistan'a sürgüne gönderilen 33 Ahıska Türkü, 69 yıl sonra köylerine döndü.

Kırgızistan 'daki Ahıska Türkleri Derneği'nin organizasyonu ile sürüldükleri, Ardahan'ın Posof İlçesi'ne sınır olan Gürcistan'ın Ahıska kentine gelerek hasret gideren Ahıska Türklerinden Hasan Haliloğlu, "17 yaşındaydım. Rus askerleri tarafından zorla evlerimizden alındık. Askeri araçlarla toplanma yerlerini götürdü. Oradan hayvan taşıdıkları trenin vagonlarına bindirerek bizi götürdüler. Soğuk ve ağır kış şartlarında 1 aydan fazla yol gittik. Bizim vagonda bir çocuk soğuktan ve açlıktan öldü. Trenin penceresini açıp attılar. Daha sonra ölen bir çocuğun cesedini, elbiselerin altında sakladık ki Rus askerleri onu da camdan atmasın. Allah o günleri kimseye bir daha yaşatmasın" dedi.
"BU GEZİ GELECEK NESİLLERE ANLATILACAK"
Kırgızistan'da yaşayan 50 Ahıska Türkü'nün başkanlığını yaptığını belirten Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği Başkanı Reşat Şamiloğlu Şamilov, şöyle dedi: "8 ay önce bu göreve geldik. Göreve geldiğimizde bir program yaparak Ahıska doğumlu ve Ahıska sürgününü ve zulmü canlı olarak yaşamış insanlarımızı Ahıska'ya getirerek vatan topraklarını son kez dünya gözüyle göstermek istedik. Bu projemizin gerçekleşmesinde destek veren TİKA Bişkek Koordinatörlüğü, Türkiye'nin Tiflis Büyükelçiliği, Dünya Ahıska Türkleri Birliği başta olmak üzere maddi ve manevi destek veren herkese çok teşekkür ediyoruz. Bu programda İstanbul'u da görmek nasip oldu. Camileri, mescitleri ziyaret ettik. Tiflis'i gezdik ve 5 günde Ahıska'da köylerimizi dolaşma fırsatı bulduk, çok mutluyuz. Bu programımızı bir belgesele dönüştürerek gelecek nesillere aktarmayı planlıyoruz. Vatan sevgisi ve Ahıska duygusunu alevlendirmek için anlatacağız. Anavatanı unutmamak, doğduğumuz yerleri unutmamak ve bu topraklara sahip çıkmamız gerekiyor."
Ahıska'dan 14 Kasım 1944 tarihinde sürgün edildiğinde 21 yaşında olan Fazli İslamoğlu ise, "Sürgünde çok acı ve sıkıntı çektik. Günlerce süren hayvan vagonlarının içinde trenle yolculuk ettik. 69 yıl sonra gelerek vatanımızı görmek çok mutlu etti" dedi.
Sürgünün canlı tanıkları yaşadıkları o günlerin hafızalarında hep canlı kaldığını, kaybettikleri yakınlarının acısıyla yüreklerinin kavrulduğunu anlattı. Sürgün edildikleri topraklara ziyarete gelen Ahıska Türkleri, şehir merkezini, Ahıska Kalesi'ni ve Ahmediye camiini gezdiler. Vale şehrine yerleşerek ikamet eden Seyfat Dursunoğlu'nu da ziyaret ederek, ölen eşi için başsağlığında bulundular. Daha sonra kendi köylerini ziyaret etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...