Google, Grace Hopper'ı 107. doğum günününde unutmadı

Google, Grace Hopper'ı 107. doğum günününde unutmadı

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Google, ABD'li bilgisayar bilimcisi ve aynı zamanda ABD donanmasının tümamirallerinden olan Grace Hopper'ın 107. doğum günününde doodle yaptı.

Google insanlığa katkı yapmış önemli kişileri, onlara özel tasarladığı doodle'lar ile anmaya devam ediyor. Bugünün Google doodle'ı ise Grace Hopper'ın 107. doğum günü şerefine.Grace Hopper 9 Aralık 1906'da doğdu ve ABD donanmasının tümamirali olmasının yanı sıra bilgisayar bilimcisiydi. Bilgisayar programlama dilleri için ilk derleyiciyi geliştiren Hopper, modern programlama dillerinden biri olan ve günümüzde de kullanılan COBOL'u geliştirdi. Öte yandan, 'debugging' olarak bilinen programı hatalardan dtemizleme konseptini ilk kullananlardan birisi de Hopper'dı. ABD'nin USS Hopper isimli savaş gemisi adını Grace Hopper'dan almıştır. Hopper 1966 yılında donanma komutanlığından emekliye ayrıldı. 1967 Ağustos'unda tekrar göreve çağrıldı. 1971 yılında tekrar emekliye ayrıldı. 1972 yılında tekrar göreve geri çağrıldı. 1973 yılında yüzbaşılığa terfi etti.Üstün başarılarından dolayı 1985 yılında tümamiralliğe terfi etti. 1986 yılında gönülsüz olarak emekliye ayrıldı. Boston'da düzenlenen törenle kendisine üstün hizmet ödülleri verildi. Emekliye ayrıldığında ABD ordusundaki en yaşlı personeldi.Daha sonra Digital Equipment şirketinde çalışmaya başladı ve 1992 yılında 85 yaşında ölünceye kadar burada çalıştı.
Grace Hopper Kimdir
Tümamiral Grace Murray Hopper (9 Aralık 1906 - 1 Ocak 1992) Amerikalı bilgisayar bilimcisi ve ABD donanmasında rütbeli askerdi. Harvard Mark I bilgisayarının ilk programcılarından biriydi. Grace Hopper , bilgisayar programlama dilleri için ilk derleyiciyi geliştirdi. İlk modern programlama dillerinden biri olan COBOL'un geliştiricilerindendi. Bilgisayar dilinde "debugging" diye bilinen programı hatalardan temizleme konseptinin de ilk kullanıcılarındandı. Amerikan savaş gemisi USS Hopper (DDG-70) adını kendisinden almıştır. Şimdi shift sayfalarından edindiğimiz Grace Hopper hakkında ayrıntıları aktarıyoruz. 9 Aralık 1906 tarihinde doğan, 1 Ocak 1992 tarihinde yaşamını yitiren Grace Hopper 85 yıllık yaşamında önemli işleri başararak tarihe adını yazdırdı. Harvard Mark I adlı bilgisayarın ilk programcılarından biri olan Hopper aynı zamanda bilgisayar programlama dilleri için ilk derleyiciyi geliştiren isim oldu.
Akademik Alanda Yükseldi
Aslen matematik ve fizik alanında eğitim alan Grace Hopper, 1930 yılında üniversite öğrenimini tamamladı. Yale mezunu olan Hopper aynı okulda doktorasını tamamlayarak mezuniyetinin üzerinden 11 yıl geçtikten sonra profesör ünvanına hak kazandı.
İlk Ticari Bilgisayar
2. dünya savaşı sırasında akademik hayatı bırakarak gönüllü olarak ABD donanmasına katılan Hopper burada denizcilik okulunda eğitim gördü. 1940'ların sonunda dünyanın ilk ticari bilgisayarı UNIVAC 1'in geliştirme ekibinde çalıştı. 50'lı yıllar boyunca ilk derleyici tabanlı programlama dillerini geliştirdi. Bu yıllarında ilk modern programlama dillerinden COBOL üzerine çalışmalarını başlattı.
Programlama Dilleri Standartları Geliştirdi
1970'lerde FORTRAN ve COBOL standartlarını geliştirmede öncülük eden Hopper, programlama dillerinin makine dilindense İngilizce'ye yakın olması gerektiğini savundu. Başarılarından dolayı 1985 yılında tümgeneralliğe terfi etti ve 1986 yılında ordudan emekliye ayrıldı. Daha sonra Digital Equipment şirketinde çalışmaya başlayan Grace Hopper hayatının sonuna kadar bu şirkette çalıştı.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...