FED etkisi 10 dakika sürdü

FED etkisi 10 dakika sürdü

Ekonomi Haberleri

Erdem Başçı, ABD'de geçtiğimiz günlerde yüzde 7 olarak açıklanan işsizlik verisinin piyasaları sadece 10 dakika etkilediğini söyledi.

Gaziantep'te katıldığı para politikaları konulu konferansta Türkiye ekonomisine dair açıklamalarda bulunan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, ABD'de geçtiğimiz günlerde yüzde 7 olarak açıklanan işsizlik verisinin piyasaları sadece 10 dakika etkilediğini söyledi. Başçı, "Açıklanan verinin ardından piyasalar 10 dakikalığına geriledi, dolar ve euroda hafif yükselmeler yaşandı ama tekrar görüntü tersine döndü. Çünkü yatırımcılar 'ABD'de açıklanan verinin Türkiye ile ne alakası var' dedi. Bu görüntü bize şunu gösterdi ki parasal sıkılaştırma ne olursa olsun piyasalara etkisi olmayacak" dedi. Cari açıkta kademeli iyileşmenin süreceğini kaydeden Başçı, ''Altın hariç cari açıkta iyileşmenin 2014'te sürmesi bekleniyor. Cari açıkta sürdürülebilir seviyelere gelirsek büyümeye daha rahat devam edebiliriz. Hanehalkı borçlanması ile ilgili önlemler cari açıkta azalmayı destekleyecek. Kasımdan itibaren altın hariç veride iyileşme bekliyoruz. Portföyde çok kuvvetli bir giriş beklemiyoruz, daha yatay dalgalı bir seyir bekliyoruz. Portföyle hiç giriş olması bile Türkiye bu cari açığı finanse edebilir. Cari açık önümüzdeki yıl biraz daha azalacağı için çok daha rahat finanse edebiliriz'' diye konuştu. nbsp;Merkez Bankası'nın enflasyon görünümü orta vadeli hedeflerle uyumlu olana kadar para politikasındaki temkinli duruşunu koruyacağını ifade eden Başçı, BDDK'nın gerçekleştirdiği düzenlemelere de değinerek, "Toplam kredi kartı limitinin, ilk yıl için aylık ortalama net gelirinin iki katını, ikinci yıldan sonra ise dört katını aşamayacağı hüküm altına alınmıştır. Kredi kartlarında asgari ödeme tutarları yukarı yönde güncellenmiştir. KOBİ ve ihracat kredileri teşvik edilirken konut kredileri haricindeki tüketici kredilerinde ihtiyat payını artıran bir düzenleme yapılmıştır" diye konuştu.
Enerji dışındaki emtia fiyatlarının düştüğünü, enerji fiyatlarının ise yatay seyrettiğini aktaran Başçı, enflasyon üzerinde emtia yönünden bir baskı olmadığını söyledi. nbsp;Başçı, "Enflasyon tarafında şu anki para politikası duruşu yeterli" dedi ve "Dünyada enflasyonist bir eğilim yok. Bu nedenle bizde de enflasyon konusunda yukarı yönlü bir baskı olmayacak diye tahmin ediyoruz" şeklinde konuştu. Merkez Bankası Başkanı, "Enflasyonu ve beklentilerini yüzde 5'te sabitlersem görevimi başarmış olacağım" dedi. Başçı, büyük tartışmalara neden olan LPG fiyatlarındaki artışın enflasyon üzerindeki etkisinin 0,15 puan olacağını kaydetti.


Türk Lirası değer kazanacak

Portföy girişlerinin başlaması halinde TL'de kimsenin tahmin etmediği bir değer kazancının başlama ihtimali var olduğunu belirten Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, nbsp;"Sermaye akımlarında en ufak bir yön değişikliği liraya tekrar değer kazandırabilir. Dövizin artması, doların, Euro'nun daha da yükselme ihtimali düşük" şeklinde konuştu. 135 milyar doların üzerinde döviz rezervi bulunduğunu ifade eden Başçı, "Bunun hepsi likittir, gerekirse her an kullanılabilir. Döviz satım ihalelerinde 50 milyon doların üzerine de çıkabiliriz" dedi.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...