Savcı tutuklu BDP'li milletvekillerin tahliyesini istedi

Savcı tutuklu BDP'li milletvekillerin tahliyesini istedi

GÜNDEM Haberleri

Sacılık Diyarbakır'da görülen KCK davalarında tutuklu bulunan 4'ü BDP'li biri bağımsız 5 milletvekilinin tahliye talebini istedi.

Diyarbakır'da görülen KCK davalarında tutuklu bulunan 4'ü BDP'li biri bağımsız 5 milletvekilinin tahliye talebini değerlendirecek 5 ve 6. Ağır Ceza Mahkemeleri, cumhuriyet savcılarının 4 milletvekiliyle ilgili hazırlayacağı mütalaayı bekliyor. CHP'li Milletvekili Mustafa Balbay'ın Anayasa Mahkemesinin kararı üzerine İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince tahliye edilmesinin ardından avukatlarının tahliye talebinde bulunduğu tutuklu BDP Milletvekilleri Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız ve Gülser Yıldırım ile bağımsız milletvekili Kemal Aktaş'ın dosyalarının savcılıktaki incelemesi sürüyor.Tutuklu milletvekillerinin durumuyla ilgili mütalaa hazırlayacak cumhuriyet savcılarının, Anayasa Mahkemesinin CHP Milletvekili Mustafa Balbay'ın tahliyesine ilişkin gerekçeli kararını bekledikleri öğrenildi.Milletvekili Ayhan ile ilgili mütalaa
Bu arada önceki gün BDP Milletvekili İbrahim Ayhan'ın tutuklu yargılandığı Şanlıurfa KCK davasının görüldüğü Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesine dosyadaki incelemesini tamamladıktan sonra görüşünü bildiren Cumhuriyet Savcısı Hasan Özçelik, mütalaasında, "Anayasa Mahkemesinin Mustafa Balbay ile ilgili gerekçeli kararının yayımlanmasının beklenilmesinin tutuklu sanık açısından var ise hak ihlalinin devam etmesine neden olacağı aşikardır" ifadesine yer verdi. nbsp;Anayasa Mahkemesinin Balbay'ın bireysel başvurusuna ilişkin henüz gerekçeli kararını yayınlamadığı vurgulanan mütalaada, şöyle denildi: "AnayasaMahkemesinin iş yoğunluğu nedeniyle bazı kararların gerekçesinin yazılmasının aylarla ifade edilen süreleri bulduğu uygulamada bilinmektedir. Bu nedenle gerekçeli kararın yayımlanmasının beklenilmesinin tutuklu sanık açısından var ise hak ihlalinin devam etmesine neden olacağı aşikar olduğundan, bu yönde değerlendirilerek karar verilmesi gerektiği mütalaa edilmiştir. Anayasa Mahkemesinin yerel mahkemeler ve Yargıtay ile Danıştay kararlarına ilişkin olarak da başvurulabilen son merci olması nedeniyle bir anlamda en üst yargı kurumu haline gelmiştir. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesinin bireysel başvuru sonucu verdiği kararlarla ortaya çıkan hükümler tıpkı Yargıtay içtihatları gibi artık yerel mahkemelere yol gösterici nitelikte kararlar halini almıştır. Bu nedenle Anayasa Mahkemesi kararı sonucu ortaya çıkan içtihat diğer yargı organlarına yol gösterici nitelikte kararlardır. Sanık Mustafa Balbay hakkında verilen karar sonucu oluşan içtihat artık benzer durumdaki tüm olaylara uygulanması gereken bir içtihat halini almıştır."
nbsp;"Seçilme hakkının ihlali ağır bir ihlaldir"
nbsp;Milletvekili Balbay'la ilgili verilen kararın değerlendirildiği mütalaada şu ifadeler kullanıldı:
nbsp;"Anayasa Mahkemesi ihlali tespit kararında sanığın milletvekili sıfatını taşıması nedeniyle anayasanın seçme ve seçilmeye ilişkin temel hakları düzenleyen 67. maddesine aykırılık tespit etmiştir. Anayasa mahkemesi sanığın milletvekili olması nedeniyle diğer temel haklara ilave olarak seçilme hakkının da ihlal edildiğini ve seçilme hakkının demokratik düzenin önemli unsurlarından olması nedeniyle ayrı bir önemi olduğu sonucuna vararak seçilme hakkının ihlalinin diğer hak ihlallerine kıyasla demokratik bir düzende ağır bir ihlal olduğu sonuca vardığı değerlendirmiştir."
nbsp;Milletvekili Ayhan'ın tahliyesi istendi
nbsp;Tutuklu milletvekili Ayhan'ın tahliyesine ve hakkında "bu aşamada adli kontrol tedbiri uygulamasına" karar verilmesi gerektiği belirtilen mütalaada, "Anayasa Mahkemesinin kararı nazara alındığında hükümlü sanık Mustafa Balbay hakkında 'seçilme hakkının ihlal edildiğine' karar vermiş olması, henüz hakkında bir mahkumiyet hükmü verilmemiş tutuklular hakkında evveliyetle seçilme hakkının ihlal edildiği sonucunu ortaya çıkarmaktadır. Bu nedenle bu aşamadan sonra sanığın tutuklu kalması, milletvekili olması nedeniyle Anayasa'nın 19/7 ve 67/1. maddelerinin ihlali sonucunu doğuracaktır" denildi. Diyarbakır 5 ve 6. Ağır Ceza Mahkemelerinde görülen KCK davalarında BDP'li Şırnak Milletvekili Selma Irmak, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan ve Van Bağımsız Milletvekili Kemal Aktaş tutuklu yargılanıyor.(star)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...