Başbakan talimat verdi, Sayıştay krizini bitirin

Başbakan talimat verdi, Sayıştay krizini bitirin

GÜNDEM Haberleri

Başbakan Erdoğan, muhalefetin 'Hükümet denetimden kaçıyor' algısı oluşturmaya çalıştığını belirterek, kurmaylarına 'krizi çözün' talimatını verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan önceki gün bütçe görüşmelerine kilitlenen Meclis'te, AK Parti'nin ekonomi kurmaylarını toplayarak, CHP'nin başlattığı Sayıştay raporlarına ilişkin tartışmanın kaynağını sordu. Erdoğan'a konuyla ilgili brifing veren AK Parti kurmayları tartışmanın 'teknik bir sıkıntıdan' kaynaklandığını dile getirdi. AK Parti'nin ekonomi kurmayları Sayıştay'ın kamu kurumlarından 'kasa defteri, çek bilgileri, mal varlığı, bilanço' gibi belgeler istediğini, ancak Maliye Bakanlığı dışında hiçbir kurumun kendi muhasebesi bulunmadığı için bu belgelere sahip olmadığını anlattılar. Sayıştay'ın da bu belgeler gelmediği için bazı kurumlarla ilgili 'denetim yapılamadı' raporu verdiğini hatırlatan AK Partililer, CHP'nin bu durumu kullandığını belirti: "Her kurumun kendi muhasebesini tutması mümkün değil. Sayıştay bir şirkette olması gereken belgeleri kamu kurumlarından talep ediyor. Her bakanlığın kendi muhasebesi olacak ki bu belgelere sahip olsun. Maliye de bunun mümkün olmadığını söylüyor."Kurmaylarının açıklamalarını dinleyen Erdoğan ise "O zaman bunu düzeltin. 'Sayıştay denetiminden kaçılıyor' algısı oluşmamalı. Yasaysa yasayı, yönetmelikse yönetmeliği değiştirin" talimatı verdi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı AK Partili Lütfü Elvan da gazetemize yaptığı açıklamada, tartışmalarla ilgili "Bir bardak suda fırtına koparılıyor" yorumu yaptı. Elvan, "Sayıştay her bir bakanlığın bilançosunu ve mizanını ayrı istiyor. Bu teknik olarak mümkün değil. Devletin tek bir bilançosu ve mizanı olur. Sayıştay'ın bu ısrarından vazgeçmesi lazım" diye konuştu. Bu arada, Sayıştay'ın denetimlere ilişkin yönetmelik de üç yıl ertelendi. Sayıştay bu yönetmeliğe dayanarak bakanlıklardan bilanço istiyordu. AK Partinin kurmayları 3 yıl ertelense de kamu kurumlarının kendi bilançosunu tutmaya hazır hale gelemeyeceğini dile getiriyor. nbsp;
Yücel KAYAOĞLU/TÜRKİYE GAZETESİ



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...