At etinden şüpheniz varsa teste gönderin

At etinden şüpheniz varsa teste gönderin

Ekonomi Haberleri

Bebeğinin mamasında GDO olduğundan şüphelenenler, gıdada at-eşek eti olup olmadığını merak edenler, bundan böyle doğrudan analiz yaptırabilecek.

Gıdada zaman zaman ortaya çıkan hileli ürünler, genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) şüpheleri sebebiyle yiyeceğinden endişe edenler şimdi daha rahat olacak. Vatandaş, artık GDO'lu, at ya da eşek eti veya içinde domuz eti ihtiva ettiğinden şüphelendiği ürünleri analiz ettirebilecek. Türk Standartları Enstitüsü (TSE) bu amaçla, gıdalara yönelik testlerin tek merkezde yapılabilmesine imkân veren Biyogenetik ve Gıda Laboratuvarı'nı kurdu. Türkiye'de ilk defa test çeşitliliği ve kapasitesi ile böyle bir gıda laboratuvarı açılmış oldu. Gebze'de bin 600 metrekarelik kapalı alan üzerinde kurulan dev test merkezi için 10 milyon TL'lik yatırım yapıldı. Laboratuvarda, son günlerde "pirinçte de var mı" şüpheleriyle gündeme gelen, sağlık üzerindeki etkileri tartışılan GDO varlığına ilişkin testler de yapılabilecek. Test sırasında bir bitkinin yetiştirilme aşamasında dahi tohumuyla oynanıp oynanmadığı belirlenecek. Öte yandan et ürünlerinde at-eşek etinin ortak adı olan 'tırnaklı et' taraması, hayvansal gıdaların analizi yapılırken, ürünlerde domuz katkısı olup olmadığı belirlenecek. Veteriner ilaç kalıntısı, hormon, katkı maddeleri, ağır metal analizleri, aflatoksin, asitlere ilişkin analizler, mısır şurup şekeri ilavesi tespiti, içme sularında anyon, katyon, siyanür gibi maddeler olup olmadığı da tespit edilecek. En çok tartışılan et ve et ürünleri, süt ürünleri, şekerli gıdalar, kurutulmuş meyveler, hazır yemekler, tuz ve mamalar, çorbalar, soslar, konserveler, gazlı içecekler de yine laboratuvara gönderilip test edilebilecek. Yurt dışından gelen numuneleri de test edecek olan laboratuvara özellikle Orta Doğu, Doğu Avrupa ve Balkanlar'dan talep gelmesi bekleniyor. Ürün numunesi kabul etmeye başlayan merkez, vatandaşın şüphelerini gidermesi için bireysel başvuruları da kabul edecek.Cenk Esen /TÜRKİYE GAZETESİ


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...