Ali İsmail Korkmaz davası için Anayasa Mahkemesi'ne başvuruldu

Ali İsmail Korkmaz davası için Anayasa Mahkemesi'ne başvuruldu

GÜNDEM Haberleri

Eskişehir'de, öldürülen Ali İsmail Korkmaz'ın ailesi, adli yargılanma ve etkili başvuru haklarının ihlal edildiğini savunarak,Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu

Başvuruda, Eskişehir'in bir ' Avrupa şehri' olarak görüldüğü ve ülkenin başka bölgelerinde gerçekleşmiş Şerzan Kurt ve Uğur Kaymaz davalarının bu şehre gönderildiği anımsatıldı. İsmail Ali nbsp;Korkmaz ailesi tarafından dün yapılan başvuruda; davanın Kayseri'ye naklinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin altıncı maddesinde düzenlenen, "adil yargılama hakkı" ile 13. maddesinde yer alan "etkili başvuru hakkı"nın ihlal ettiğini savundu. Davanın nakline karar vermek için dosyanın, yargılama yetkisi olmayan Adalet Bakanlığı'na gönderildiği savunuldu. Ayrıca kamu güvenliği kavramının tartışmalı olduğu ifade edilerek, "İdari bir makamın davanın nakli ile ilgili başvuruda bulunabilmesi ve bu başvuruların özellikle kamu görevlilerinin yargılandığı davalarda istisnasız kabul edilmesi, yargılamanın bağımsız ve tarafsız bir şekilde yürütülmesine gölge düşürmektedir" denildi. Bu kavramın somut olay açısından subjektif ve keyfi olduğu kaydedilirken; ülkenin başka bölgelerinde gerçekleşmiş Şerzan Kurt ve Uğur Kaymaz'ın öldürülmelerine ilişkin davaların, 'güvenli' olduğu gerekçesiyle Eskişehir'e taşındığı anımsatıldı. Başvuruda, "Bu durum dahi başvurucunun oğlunun öldürülmesi ile ilgili ceza davasının nakledilmesinde kamu güvenliği açısından sorun oluşturma ölçütünün ne kadar temelsiz ve tutarsız olduğunu gösteriyor" denildi. nbsp;Davanın 25 tanığının da Eskişehir'de bulunduğu, olay yerinde keşif yapılması gerektiğine dikkat çekilen başvuruda, "Bu durumun dahi nakil kararının kamu güvenliği gerekçesiyle çeliştiğini ve bu çelişkinin adil yargılama ve etkili başvuru hakkını ihlal ettiğini ifade eder" denildi. Ayrıca, nakil kararıyla ilgili ailenin görüşünün alınmadığı vurgulandı.(radikal)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...