Başbakan Erdoğan 'Suriye'de çocuklar donarak ölüyor'

/ Kaynak: AA
Başbakan Erdoğan 'Suriye'de çocuklar donarak ölüyor'

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri  / AA

Başbakan Erdoğan, 'Suriye'de bombalardan, kurşunlardan korunsa bile soğuktan, açlıktan, kıtlıktan hayatını kaybedenler var.'dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Şu anda Suriye'de bombalardan, kurşunlardan korunsa bile soğuktan, açlıktan, kıtlıktan hayatını kaybedenler var. Her gün Suriye'de çocuklar soğuktan donarak ölüyor. Dünyaya soruyorum, dünyanın vicdanına sesleniyorum, çocuklarınızın yüzüne nasıl bakıyorsunuz? Biz Suriyeli, Mısırlı çocukların hakkını savunmaya devam edeceğiz" dedi. nbsp;Erdoğan, Gazipaşa Havalimanı'nın açılışında yaptığı konuşmada, milli birlik ve kardeşlik sürecinde, özellikle de son dönemde, çözüm sürecinde Türkiye'de birliği, dayanışmayı, kardeşliği yücelterek hem Antalya'nın hem diğer 80 vilayetin büyümesini sağladıklarını söyledi. nbsp;Dünyada her zaman hakkı savunarak, haklının yanında durarak, dikleşmeden dik durarak, mazlumun, mağdurun yanında yer alarak Türkiye'nin itibarına itibar kattıklarını dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:"Kardeş ülke Bangladeş'te önceki gün Cemaat-i İslami liderlerinden Abdülkadir Molla idam edilmek suretiyle şehit edildi. Kendisine Allah'tan rahmet niyaz ediyorum. Ailesine, sevenlerine, Bangladeş halkına başsağlığı temennilerinde bulunuyorum. Bu insanlar ve idam edilen bu zat, 50 yıllık süreç içerisinde bunlar hükümetlerde bulundular, hükümet ortağı oldular bu insanlar. Düşünebiliyor musunuz, 50 yılın sonunda bir siyasi kalkıp idam edilebiliyor. Herhangi bir gerekçe, müdellel bir gerekçe ortaya konulamıyor. nbsp;Şu anda biz Türkiye olarak böyle bir idam kararının, böyle bir infazın Bangladeş'in yararına olmayacağını vurguladık. Bangladeş'in iç huzuruna, barışına fayda getirmeyeceğini vurguladık. İdamı durdurmak için çaba harcadık. Kendilerinden ricada bulunduk. Ne yazık ki böyle hassas meselelerde, böyle hak ve adalet nazarı gerektiren meselelerde hep susanlar, bu defa da sustular. İşlerine geldiğinde idamı bir insanlık suçu olarak gösterenler, söz konusu şehit Abdülkadir Molla olunca susmayı ve susarak onaylamayı tercih ettiler. Bu meselede de biz susmadık. Türkiye olarak susup onaylayanlardan olmadık. Dışişleri Bakanımız bu idamı durdurmak için yoğun çaba harcadı. Cumhurbaşkanımız, Bangladeş'e yaklaşık iki ay kadar önce mektup yazarak, bu idamı durdurmak için çaba sarf etti. Bizzat ben, perşembe günü sabah Başbakan'ı arayarak kaygılarımı ilettim, endişelerimi ilettim. Maalesef dünyadan yeterli baskı, yeterli tepki gelmediği için bu infaz gerçekleştirildi."
Bu idamın kardeş Bangladeş halkına zarar vermemesini gönülden arzu ettiğini belirten Erdoğan, "Çünkü biz merhum Menderes idam edildiği zaman çok üzülmüştük. Fatin Rüştü Zorlu idam edildiği zaman çok üzülmüştük. Hasan Polatkan idam edildiği zaman çok üzülmüştük. Bunların dünyada olmaması için şimdi biz aynı mücadeleyi kim olursa olsun veriyoruz ve vereceğiz. Eğer demokrasi mücadelesi diyorsak, eğer insan hak ve özgürlükleri diyorsak, bunun mücadelesini şüphesiz ki veriyoruz ve vereceğiz" ifadesini kullandı.
Vicdanınızla yüzleşebiliyor musunuz?
Hem şehit Abdülkadir Molla hem Bangladeş için dua ettiğini anlatan Erdoğan, aynı dik duruşu Suriye için de gösterdiklerini vurguladı. nbsp;Kendilerine içeriden ve dışarıdan çok tehditler geldiğini ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:
"Suriye ile ilgilenmeyin, Suriye'de halkın, mazlumun yanında durmayın diye çok eleştiriler geldi. Anamuhalefet bunun başındadır. 'Türkiye dış politikada yalnızlaşıyor' dediler, 'Türkiye komşularıyla sorunlu hale geliyor' dediler. Şimdi ben bu kesimlerin hepsine soruyorum, Türkiye'de ve dışarıda bizim Suriye politikamızı, Suriye'ye karşı tavrımızı eleştirenlere soruyorum: 150 binden fazla masum insan öldü, çocuklar öldü, kadınlar öldü, öldürüldü, Allah aşkına, siz aynaya bakabiliyor musunuz? 150 bin masum insanın katili olan Şam'daki diktatörle hatıra fotoğrafı çektirenlere soruyorum: Siz aynaya bakabiliyor musunuz? Bunlarda vicdan yok, 'Vicdanınızla yüzleşebiliyor musunuz?' diyorum. Şu anda Suriye'de bombalardan, kurşunlardan korunsa bile soğuktan, açlıktan, kıtlıktan hayatını kaybedenler var. Her gün Suriye'de çocuklar soğuktan donarak ölüyor. Dünyaya soruyorum, dünyanın vicdanına sesleniyorum, çocuklarınızın yüzüne nasıl bakıyorsunuz? Biz Suriyeli çocukların hakkını savunmaya devam edeceğiz. Mısırlı çocukların hakkını savunmaya devam edeceğiz. Gazze'de bile bugün çok ağır imtihandan geçen, çok ağır çileler çeken Filistinlilerin haklarını savunmaya devam edeceğiz. Türkiye'nin büyüklüğüne bu yakışır. Tarihten aldığımız miras bize bunu emrediyor, bize bu yakışır."
Türkiye'nin büyük bir ülke olduğuna işaret eden Erdoğan, büyük ülkelerin hakkın yanında durduğunu, dünya ne derse desin, onların hakkı ölçüt aldığını, kalpleriyle, vicdanlarıyla konuştuklarını söyledi. Erdoğan, "Biz de hakkı ölçüt alacağız, kalbimizle, vicdanımızla konuşmaya devam edeceğiz" dedi. nbsp;Bunları yaptıkları için Türkiye'nin büyüdüğünü dile getiren Erdoğan, "Hakkı savunduğumuz için, mazlumun elinden tuttuğumuz için Türkiye büyüyor. Sadece mazlumların nezdinde değil tüm dünyanın nezdinde Türkiye, ekonomisiyle olduğu kadar gururuyla, onuruyla, şerefiyle büyüyor ve büyümeye devam edecek" değerlendirmesinde bulundu. nbsp;Türkiye'yi, şehirleri büyütmeye devam edeceklerini anlatan Erdoğan, Türkiye'nin saygınlığını artırıp, altyapısını güçlendirip, çözüm süreciyle kardeşliği pekiştirip başta turizm olmak üzere sektörleri daha da güçlendireceklerini ifade etti.
Antalya, yerel noktada güçlü hizmet bekliyor
Türkiye'nin üçte birine hizmet veren ve hizmet sektöründe en büyük güce sahip Antalya'nın şimdi bir de yerel noktada güçlü hizmet beklediğini bildiren Erdoğan, Antalya'da turizmi çeşitlendirerek, inanç, sağlık, spor turizmini daha da yaygınlaştıracaklarını kaydetti.
Antalya'da golf turizminin şu anda canlı olduğuna işaret eden Erdoğan, şöyle konuştu:
"Artık bizim iktidarımızda sadece güneş, kum, deniz, böyle bir turizm anlayışı geride kaldı. Biz şimdi bunu çok daha zenginleştirdik. Neyle? Attığımız diğer adımlarla. Sadece üç başlığı olan bir turizm anlayışı yok artık. Şimdi dört mevsime hitap eden bir turizm anlayışı var. Artık bizde kış turizmi var, inanç turizmi dedim, eğitim, sağlık, bütün bu turizm alanları var, golf turizmi var. Bütün bunların yanında kongre turizminde artık dünyanın saygın ülkelerinden bir tanesi olduk. Önemli destinasyonlarından bir tanesi haline geldik. Daha da iyi olacak. Bu rakamları biz çok az görüyoruz, bunun çok daha ötesine geçeceğiz. Bunun için gerekli yatırımları yapma noktasında, merkezi yönetimle yerel yönetimlerin atacağı adım çok önemli."
İzmir'de dün 12 ilin belediye başkan adaylarını açıkladıklarını hatırlatan Erdoğan, "Bugün akşam da inşallah Antalya'nın Büyükşehir Belediye Başkan'ını açıklayacağım. Artık Antalya Büyükşehir, şu andaki gibi belli bir ölçekte değil mülki sınırların tamamına Antalya Büyükşehir Belediyesi hizmet verecek. Onlar plan noktasında da bütünlüğü yapacak. Artık belde belediyeleri olmayacak, artık köy mahalle olacak. Belde de aynı şekilde. Nazım imar planlarını da büyükşehir yapacak. İlçe belediyeleri uygulama planını yapacaklar ve böylece bir plan bütünlüğü gelecek" ifadesini kullandı.Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Antalya'nın Gazipaşa ilçesindeki havalimanının açılış töreninde, Antalya'da 2 gün içinde 1 milyar 211 milyon lira tutarında eser ve hizmet yatırımın resmi açılışını gerçekleştireceklerini söyledi.
Bu açılış maratonuna, Gazipaşa Havalimanı'nı resmi olarak hizmete alarak başladıklarını belirten Erdoğan, "1994'te atılan bir temel, il özel idaremizle başlayan bir süreç ancak tamamlanamayan Gazipaşa Havalimanı'nı 2006'da yeniden ele aldık. İhalelerini gerçekleştirdik ve 2009'da uçakların ineceği bir seviyeye getirdik" diye konuştu.
Gazipaşa Havalimanı'nın mevctu durumunu yeterli bulmadıklarını ifade eden Erdoğan, "500 bin yolcu kapastesi, 2 kilometre pist uzunluğuyla Gazipaşa Havalimanı, iç ve dış uçuşların çok yoğun olduğu bir havalimanına dönüştü. Gazipaşa sayesinde Antalya Havalimanı'nın da yükünü bir yerde almış olduk. İlk açıldığında çok manidardır, yaklaşık 5 bin yolcu burayı kullanmıştı. Geçen yıl 80 bin yolcu, bu yıl kasım ayı itibarıyla yaklaşık 350 bin yolcu bu havalimanımızı kullandı" şeklinde konuştu.
Gazipaşa Havalimanı'nın kapasitesinin artmasının, Antalya turizmine çok büyük fayda sağlayacağını vurgulayan Erdoğan, "İnanıyorum ki Alanya da bundan ciddi manada istifade edecek. Bu güzel eseri ülkemize kazandıran Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımıza ilgili genel müdürlüklerimize, işletmeci kuruluş TAV yönetimine teşekkür ediyorum" diye konuştu.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...