BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Hüsnü Yusuf Gökalp: Yoğurt Türkler’in buluşu

Hüsnü Yusuf Gökalp: Yoğurt Türkler’in buluşu

Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, Türk milletinin yoğurdu keşfederek dünyada ilk defa biyoteknolojiyi tarıma uyguladığını belirterek, "yoğurt, Türklerin bir buluşudur ve Ay’a gidiş kadar da önemli bir buluştur" dedi.



ANKARA - Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, Türk milletinin yoğurdu keşfederek dünyada ilk defa biyoteknolojiyi tarıma uyguladığını belirterek, "yoğurt, Türklerin bir buluşudur ve Ay’a gidiş kadar da önemli bir buluştur" dedi. Tarım Bakanı Gökalp, Bakanlık Hüsnü Türker toplantı salonunda yapılan 1. Biyoteknoloji Danışma Kurulu toplantısına katıldı. Gökalp, açılışta yaptığı konuşmada, Türklerin biyoteknoloji alanında dünyada bazı ilkleri gerçekleştirdiğine değindi. Gökalp, "atalarımız, Türk milleti yoğurdu keşfederken, dünyada ilk defa biyoteknolojiyi tarım alanına uygulayan bir millettir ve biz o milletin torunlarıyız" dedi. Övmekle bitiremedi Yoğurdun Türklerin buluşu olduğunu, konuşmasında sık sık vurgulayan Bakan Gökalp, "Bu çok büyük bir buluştur ve Ay'a gidiş kadar da önemli bir buluştur. Türklerin gıda, tarım konusunda yaptığı çok büyük hizmetlerden bir tanesidir. İngilizce'de de yoğurttur. Fransızca'da da yoğurttur. Yoğurt biyotoknolojinin tamamen kendisidir. Bir yoğurt imalatında binlerce biyokimyasal reaksiyon cereyan etmektedir. Hatta biz yoğurdun içerisindeki o biyoteknolojik reaksiyonların, hadiselerin hepsini analiz etmiş durumda değiliz" diye konuştu. Yoğurt yanında, Anadolu'daki yüzlerce çeşit fermantasyon ürünü sonucu oluşturulan ekmeğin de Türklerin buluşu olduğunu ifade eden Gökalp, "yine yüzlerce çeşit fermantasyon sonucu oluşan meyve, sebze değerlendirme de bize aittir" dedi. Bakan Gökalp, genetik mühendisliğin sonucu olan tohumların Türkiye'ye birgün gireceğini anlatırken, "onun için bu işin aslının çok iyi araştırılması gerektiğini" söyledi. Biyoteknoloji ve genetik mühendisliğin sonucu olan Dolly koyunu ile bu teknolojinin artık yavaş yavaş dünyaya yayılacağını belirten Gökalp, biyoteknoloji sonucu ortaya çıkan birçok ürünün, aslında Türkler tarafından keşfedildiğini kaydetti. Pastırmamızı kaptılar Gökalp, şunları söyledi: "Ekşi hamur da bize aitttir. Çarşıda satılan mayalar da Türklere aittir. Pastırma da bir biyoteknoloji ürünüdür. Şimdi Avrupa'da pastırmanın da mikro organizmasını yapıyorlar. Sucuk da Türklerin ürünüdür. Ama maalesef son yıllarda pastırma, Avrupa'da başka bir ülkenin ürünü olarak takdim ediliyor. Bugün dünyada hakim olan İtalyan, Alman, Macar fermente sosislerinin kaynağı Türk sucuğudur." Gökalp bu arada, Organik Tarım Yönetmeliği'nin güncelleştirilmesi ile kanununu çıkarmayı istediklerini, bu konuda ilgili yerlerin görüşlerini alacaklarını bildirdi. Gökalp, Türkiye'de farklı bakanlık ve kurumlar bünyesinde oluşturulan araştırma enstitüleri ile aynı araştırmaların yapılmasının kaynak israfına neden olduğunu ve bu kurumlar arasında bir parçalanmışlık görüntüsü oluşturduğunu da kaydetti.
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT