Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

2014 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

2014 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

Politika Haberleri

Suat Kılıç, "Müracaat edenlerin yüzde 47'si bugün itibariyle devlet yurtlarına yerleştirilmiş bulunmaktadır" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bakanlıkları ve bağlı kurumların bütçelerine ilişkin görüşmenin ardından milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Sorulara geçilmeden önce CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bakanlığı ve bağlı kurumların bütçelerine ilişkin konuşmasında Sayıştay raporlarıyla ilgili eleştirileri yanıtlarken 25 milyon harcama kaydını Sayıştay'a verdiklerini söylediğini hatırlatarak, söz istedi. Hamzaçebi, Bakan Şimşek'in sözlerinden Sayıştay'ın görevini yerine getirmediği ve denetim raporlarını TBMM'ye sunmadığı sonucunun çıktığına işaret etti. Ardından söz alan MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, BDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani de kürsüye gelerek, Bakan Şimşek'in sözlerini ve Sayıştay raporlarının TBMM'ye gelmeyişini eleştirdi. CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu da söz alarak ne zaman bir yolsuzluktan bahsedilse ticari sır, bankacılık sırrı gibi gerekçelerle bilgi alamadıklarını savundu. Sayıştay'ın Anayasa ve ilgili kanunlara göre her türlü gizli bilgiyi inceleme hakkına sahip olduğunu ifade eden Erdoğdu, buna bağlı olarak parlamentonun denetim hakkını yerine getirmesinin önemine işaret etti. Erdoğdu, "Bugün Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en önemli günlerinden biridir. Türkiye Cumhuriyeti'nin en önemli siyasi ve ekonomik kırılması yaşanmaktadır. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma buzdağının küçük bir kısmıdır" dedi. Denetim mekanizmalarının kullanılmasının yetim hakkı yenmesini engelleyeceğini belirten Erdoğdu, "Yalan, iftira, ticari sır" diye belgeli yolsuzlukların bile üzerinin kapatılmaya çalışıldığını söyledi. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da söz alarak 2 yıldır devletin kurumlarının denetimden kaçırıldığının iddia edildiğini ve bilgi kirliliği yaşandığını söyledi. Sayıştay'ın yapısı ve denetim mekanizması hakkında bilgi veren Elitaş, "Anayasanın 163. maddesinde bütçenin denetlenmesi genel uygunluk bildirimi ile olur. 88 yıldır aynı gelen uygunluk bildirimi 2012 yılında da verilmiştir, 2013 yılında da verilmiştir. Milletin bu konuda kafasını karıştırmaya, yanlış yönlere gitmeye kimsenin hakkı, hukuku yoktur. Kim yolsuzluk yaptıysa, kim bu milletin, tüyü bitmedik yetimin hakkını yediyse sonuna kadar hesap vermesi gerekir" diye konuştu. Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Şimşek, bireysel emeklilik konusundaki soruyu yanıtlarken, iadelerin şu an yapıldığını, geçmişte bu bilgilerin el yordamıyla toplanması nedeniyle sıkıntılar yaşandığını, ancak önemli derecede ilerleme kaydettiklerini anlattı. Şimşek, Muğla Termik Santralının ihalesiyle ilgili soruyu yanıtlarken ise "Muğla Termik Santrallarının özelleştirmesi ertelenmedi. Program çerçevesinde devam ediyor. Ayrıca ihaleler de tamamen şeffaf" dedi.
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ise soruları yanıtlarken Giresun Stadyumu ile ilgili bakanlığı ile TOKİ arasında protokol sürecinin başlandığını belirterek, "Çotanak Arena'yı inşallah Giresun'a kazandıracağız" diye konuştu. Kılıç, devlet yurtlarına yerleştirilen öğrencilerin sayısına ilişkin soruyu yanıtlarken de "Devlet yurtlarına yerleşmek için müracaat edenlerin yüzde 47'si bugün itibariyle devlet yurtlarına yerleştirilmiş bulunmaktadır. Müracaat edenlerin içerisinden yurt hakkı çıktığı halde gelip kayıt yaptırmayanlar var. Onların yerine yeni kontenjanlardan devam ettiğimiz kayıtlar var. Bu nedenle sezon başında yurtlara yerleşmek için müracaat edenlerin tam yarısı devlet yurtlarına yüksek öğrenim öğrencisi olarak yerleşmiş bulunmaktalar" diye konuştu. Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı ile bağlı kurumların 2014 yılı bütçeleri ve 2012 yılına ait kesin hesapları TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Daha sonra 2014 Yılı Merkezi Bütçe Kanun Tasarısının maddeleri üzerinde görüşmelere geçildi.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...