Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Antarktika'da üs için Türkiye atağa kalktı

Antarktika'da üs için Türkiye atağa kalktı

Ekonomi Haberleri

Türkiye, Antarktika'da araştırma merkezi kurmak için çalışmalara başladı. Bölgede uydu takibi, iklim araştırmaları ve çeşitli testler yapılacak

Türkiye, hiçbir ülkenin hak sahibi olmadığı Antarktika'da "Ben de varım" demeye hazırlanıyor. ABD'nin 1500 kişilik bir üssünün bulunduğu Antarktika'da, 29 ülkeye ait 101 adet üs bulunuyor. Türkiye, 1961'de yürürlüğe giren Antarktika Anlaşmasını 1995'te imzalayarak burada araştırma merkezi kurma hakkını elde etmişti. Pakistan, Bulgaristan gibi orta çaplı ülkelerin bile üssünün bulunduğu Antarktika'da, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TÜBİTAK iş birliği yapacak ve bu kıtada bir araştırma merkezi kurulacak. Böylece prestijini de artıracak olan Türkiye, burada sadece bilimsel araştırma yapmakla kalmayacak; Antarktika'nın yönetimine dahil olup oy kullanma hakkına sahip olacak. Türkiye'nin zor coğrafyalarda yapmak istediği testler de burada gerçekleştirilecek. Şu anda Atak helikopteri için testler Sibirya'da yapılıyor. Göktürk-2 uydusunun da Türkiye'den takip edilmesinin imkânsız olduğuna işaret eden yetkililer; bu uydunun Kuzey Buz Denizi'nde Norveç'e bağlı adalardan kiralanan bir üsle takip edildiğini kaydetti. Türkiye Antarktika'da bir üs kurarsa, uydu takibini de oradan gerçekleştirebilecek. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme eski bakanı Binali Yıldırım, görevi süresince bu konu ile yakından ilgilenmişti. Hatta Yıldırım, Türk bayrağını Antarktika'da ilk defa dalgalandıran denizci Osman Atasoy'un yolculuğunun detaylarını birebir dinlemişti.
Buket GÜVEN - ANKARA


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...