Fransız askerlerine ayrımcılık suçlaması

/ Kaynak: AA
Fransız askerlerine ayrımcılık suçlaması

DÜNYA Haberleri  / AA

Orta Afrika Cumhuriyeti'nin başkenti Bangui'deki Müslümanlar, Fransız askerlerinden oluşan barış koruma gücünü ayrımcılık yapmakla suçluyor.

Şiddetli çatışmalara sahne olan Orta Afrika Cumhuriyeti'nin (OAC) başkenti Bangui'deki Müslümanlar, çatışan grupları silahsızlandırmakla görevli Fransız askerlerinden oluşan barış koruma gücünü ayrımcılık yapmakla suçluyor. nbsp;Ülkede güvenliği sağlamak ve sivilleri korumak amacıyla BM tarafından görevlendirilen Fransız güçlerinin komutanı Orgeneral Francisco Soriano ise bu iddialara karşılık ısrarla ayrım gözetmeksizin tüm silahlı grupları silahsızlandırdıklarını belirtiyor. nbsp;Ülkedeki 1600 kişilik Fransız birliğine komuta eden Soriano, Bangui havaalanı yakınındaki Fransız üssünde basına yaptığı açıklamada, "İlk amaç silahlı grupları belirlemek ve daha sonra da bu grupların silahsızlandırılma çalışmalarına başlamak" dedi. nbsp;Silahsızlandırma operasyonu çerçevesinde Bangui'deki anayollara kontrol noktaları kuran Fransız askerleri, şu an için yollardan geçen araçları durdurarak araçlardaki silahları alıyor, buna karşılık evlerde gizlenmiş silahlara ilişkin bir çalışma yürütmüyor. Ancak kurulan kontrol noktalarının, askerler üslerine dönene kadar sadece birkaç saat çalışıyor olması, bunun gerçek bir silahsızlandırma çalışmasından çok bir güç gösterisi olduğu izlenimi uyandırıyor.
Fransız askerlerine ayrımcılık suçlaması
Bölgede bulunan AA muhabirine konuşan Müslümanların çoğunlukta olduğu Blinded mahallesi sakinleri, Fransız ve Afrikalı askerleri Hristiyan milislere yardım etmekle suçladı. nbsp;Hasan Harun adlı semt sakini, Fransız askerlerinin sadece Müslümanların silahlarını aldıklarını iddia etti. Sözlerine öfkeli bir şekilde devam eden Harun, "Anti Balaka milisleri hala silahlı. Barış istiyoruz ama bakın Hristiyanlar ne yaptı. Camilerimizden bazılarını yıktılar Kur'an'a saygısızlık ettiler, hamile kadınları, çocukları katlettiler" diye konuştu. nbsp;Hasan Beşir adlı başka bir semt sakini de Fransız askerlerini Müslümanların öldürülmesini görmezden gelmekle suçlayarak, " Bir Müslümanın öldürülmesi, mülklerimizin yağmalanması ve camilerimizin yıkılması durumunda Fransız askerleri buna aldırmıyor. Buraya bizim için gelmediler" diye konuştu. nbsp;Afrika'nın en fakir ülkelerinden OAC'ta, devrik Cumhurbaşkanı François Bozize'ye bağlı Hristiyanlardan oluşan "Anti Balaka" milisleri ile Cumhurbaşkanı Michel Djotodia'ya destek veren çoğunluğu Müslümanlardan oluşan "Seleka koalisyonu" arasındaki çatışmalar, mart ayında, Seleka milislerinin ülkede 2003'te darbeyle işbaşına gelen Bozize'yi devirmesinin ardından başlamıştı. nbsp;Grupların birbirlerine yönelik düzenledikleri intikam saldırılarında son dönemde yüzlerce kişi hayatını kaybetti. Çatışmalar nedeniyle 4,6 milyon nüfuslu ülkede 400 bini aşkın kişinin de evlerini terk etmek zorunda kaldığı sanılıyor. nbsp;Her ne kadar ülkedeki Müslüman ve Hristiyanlar çatışmalar nedeniyle birbirlerini suçlasalar da uzmanlar, şiddet olaylarının dini değil, daha çok siyası ve ekonomik nedenlerden kaynaklandığını dile getiriyor.
Kahire Üniversitesi öğretim üyesi ve Afrika uzmanı Dr. Bedir Hasan Şafii, 9 Aralık'ta AA'ya yaptığı açıklamada, ülkedeki çatışmaların taraflarından Anti Bakala milislerinin Hristiyan, Seleka Koalisyonu'ndakilerin çoğunluğunun ise Müslüman olmasının olaya dini bir boyut kattığını ve tehlikeyi daha da artırdığını, ancak çatışmaların aslında siyasi ve ekonomik nedenleri bulunduğunu belirtmişti.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...