Petrol borulara, parası 'Halk'a akacak

Petrol borulara, parası 'Halk'a akacak

Ekonomi Haberleri

Irak'tan test maksadıyla pompalanan petrolün Ceyhan'a varmak üzere olduğunu söyleyen Bakan Yıldız, 'Toplanan gelir Halk Bankası'nda tutulacak' dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak'tan gelecek petrol gelirinin Halk Bankası'nın kasalarında tutulması konusunda sürecin devam ettiğini ayrıca, test amacıyla pompalanan petrolün Ceyhan'a ulaşmak üzere olduğunu söyledi. Ankara Ticaret Odası'ndaki toplantıda açıklamalarda bulunan Taner Yıldız, Irak ile yapılan enerji anlaşmalarında Halk Bankası'nın kilit rol oynadığı belirtilerek, bu konuda sıkıntı yaşanıp yaşanmayacağı şeklindeki soruyu şöyle cevapladı; "Irak ile alakalı konuda Halk Bankası, Ziraat Bankası veya Vakıf Bank'la alakalı verilmiş bir karar henüz yok. Biz kamu bankası olarak söyledik. Biz o manada da sürecimize devam ediyoruz. Test çalışmalarıyla alakalı Irak petrolü Silopi'ye kadar gelmişti, şimdi Ceyhan'a gelmesiyle alakalı gerek korozyon gerekse borulardaki diğer testleri de yapıyoruz." Türkiye'den geçen petrolün gelirlerinin Türkiye'deki bir kamu bankasında birikmesi ve oradan yönlendirilmesinin doğru olacağını düşündüklerini anlatan Yıldız, "Ama BM kararı Türkiye'yi bağlar. Oradan yüzde 5'lik özellikle savaş tazminleriyle alakalı payın ayrılması söyleniyor. Biz o payın ayrılmasını bu tür sözleşmelere koyduk. O yüzden hem BM'nin kararı uygulanmış olacak hem petrolle alakalı sevkiyatlar Türkiye üzerinden yapılmış olacak hem de bundan sonraki projelerde Irak petrollerinin Türkiye üzerinden aktarılması doğru olmuş olacak. Bu projede kaybeden ülke olmayacak. Kazananlar, dost ve kardeş ülke Irak ve Türkiye olacak" diye konuştu.

VANA TÜRKİYE'NİN KONTROLÜNDE

Bakan Taner Yıldız, yapılan sözleşmelerle ilgili sürecin devam ettiğini belirterek, petrolle alakalı sevkiyatların Türkiye üzerinden yapılacağını ayrıca bundan sonraki projelerde de aynı yolun izleneceğini kaydetti. Yıldız, İstanbul merkezli operasyonla ilgili de, "Bizler Türkiye'nin gelişmesine sevinenlerden yanayız, üzülenlerden yana değiliz. Bu çok iyi bir turnusol kağıdıdır" dedi.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...