Mısır'da aktivistler gözaltına alındı

/ Kaynak: AA
Mısır'da aktivistler gözaltına alındı

DÜNYA Haberleri  / AA

Mısır'da, bir sivil toplum kuruluşuna düzenlenen baskında Muhammed Adil ve çok sayıda kişi gözaltına alındı

Mısır'da, Sosyal ve Ekonomik Haklar Merkezi adlı sivil toplum kuruluşuna düzenlenen baskında aralarında 6 Nisan Hareketi kurucularından Muhammed Adil'in de bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.Sosyal ve Ekonomik Haklar Merkezi Müdürü Nedim Mansur, merkeze yapılan baskın sırasında güvenlik güçlerinin ellerinde herhangi bir izin olmadığını ve içeride bulunan tüm elektronik aletleri parçaladıklarını iddia ederek, gözaltı operasyonunu kınadı. nbsp;6 Nisan Hareketi Siyasi Büro Üyesi Muhammed Kemal de, İçişleri Bakanlığı'na, baskın sırasında gözaltına alınan hareketin kurucularından Adil'in tutulduğu yerin açıklanması çağrısında bulundu. Siyasi aktivistlere yönelik tutuklama operasyonlarını kınadıklarını belirten Kemal, güvenlik güçlerinin 6 Nisan Hareketi'ni hedef alan gözaltı operasyonlarından rahatsızlık duyduklarını dile getirdi. nbsp;Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in devrilmesiyle sonuçlanan 25 Ocak 2011 devriminin gerçekleşmesinde etkin rol oynayan 6 Nisan Hareketi'nin kurucularından Ahmed Mahir, Ahmed Duma ve Muhammed Adil hakkında güvenlik güçlerine saldırı ve gösteri kanununu ihlal suçlamasıyla yakalama kararı çıkarılmış, Mahir ve Duma'nın tutukluluk hali devam ederken, Adil ise arananlar listesinde yer alıyordu.
Darbe karşıtı gösteriler
Mısır'ın çeşitli kentlerinde cuma namazının ardından "Bizim anayasamız, 2012 anayasası" adıyla darbe karşıtı gösteriler düzenlendi. nbsp;Güvenlik güçlerinin daha öncekilerin aksine camiler ve meydanlardan çıkan ve herhangi bir taşkınlık ya da çatışma belirtisi göstermeyen darbe karşıtlarına ilk dakikalarda yoğun gaz bombası kullanarak müdahalede bulunması dikkati çekti. nbsp;Mısır'da güvenlik güçleri, başkent Kahire'nin batısındaki Giza'da piramitlerin bulunduğu El-Heram mahallesindeki Hatemu'l-Murselin camisinden çıkan göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale ederek, bazı göstericileri göz altına aldı. nbsp;Nasr City kentinde "Anayasa geçersiz" sloganları atarak yürüyen darbe karşıtı grup da güvenlik güçlerinin gazlı müdahalesiyle karşılaştı. nbsp;Kahire'nin güneyindeki Helvan'da ise göstericiler ilginç bir taktikle güvenlik güçlerini atlatmayı başardı. Bir grup darbe karşıtı sabah erken saaatlerde El-Meragi Camisi'nden çıkarak güvenlik güçlerini oyalarken, "El-İstikame camisinden çıkan daha büyük bir grup güvenlik güçlerinin yokluğunda yeni anayasa taslağını protesto etti. nbsp;El-Meadi kentinde yeni anayasa taslağı aleyhinde sloganlar atan göstericiler, referandumun iptalini istedi.
Aylardır darbe karşıtı gösterilere sahne olan El-Mühendisin mahallesinde ise güvenlik güçlerinin aldığı yoğun önlemler nedeniyle eylem yapılmadı. Güvenlik güçleri bölgedeki en büyük meydanlardan Mustafa Mahmud'a çıkan yolları da trafiğe kapattı. nbsp;Ülkenin kuzey kesimindeki İskenderiye'de yönetim karşıtı sloganlar atıp, referandumun iptalini isteyen göstericilere, güvenlik güçleri ve kimliği belrlenmeyen kişilerce saldırı düzenlendiği bildirildi. nbsp;Suveyş ve El-Feyyum vilayetlerinin çeşitli semtlerinde darbe karşıtı göstericilerin güvenlik güçlerinin gazlı müdahalesine maruz kaldığı, bazılarının gözaltına alındığı kaydedildi. nbsp;Eş-Şarkiye, Beni Suveyf, İsmailiyye, Asyut ve Kina vlayetlerinde de yeni anayasa taslağı protesto edildi. nbsp;Mısır'daki darbe karşıtı ulusal ittifak, anayasa referandumunu protesto amacıyla, dün, ülke genelinde "Bizim anayasamız 2012 anayasası " adı altında gösteri düzenlenmesi çağrısı yapmıştı. nbsp;Geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur, Mısır'da 3 Temmuz'daki askeri müdahale ile askıya alınan 2012 Anayasası üzerinde yapılan düzenlemelerin ardından hazırlanan 247 maddelik yeni taslağın, 14-15 Ocak 2014'te referanduma sunulacağını açıklamıştı.
DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...