Mursi hakkında yeni dava

Mursi hakkında yeni dava

DÜNYA Haberleri

Mısır'da, Mursi ve diğer sanıklar hakkında 25 Ocak devrimi sırasında hapishaneden kaçtıkları suçlamasıyla yeni dava açıldı.

Mısır'ın darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) ve Hamas yetkililerinin aralarında bulunduğu 34 kişi hakkında, Hüsnü Mübarek rejimine son veren 25 Ocak devrimi sırasında Vadi'n-Natrun Hapishanesi'nden kaçtıkları suçlamasıyla yeni dava açıldı. nbsp;Soruşturma Hakimi Hasan Semir, yaptığı açıklamada, Mursi ve diğer 34 sanığın, Vadi'n-Natrun Hapishanesi'nden firar ettikleri suçlamasıyla yargılanmak üzere ceza mahkemesine sevkedildiğini belirtti. Semir, sanıklara, "güvenlik güçleri ve polis merkezlerine saldırı, taammüden cinayet, kamu malına zarar vermek ve cezaevinden firar" gibi ithamlar yöneltildiğini söyledi. nbsp;Semir, Kahire'nin kuzeyindeki Vadi'n-Natrun Hapishanesi'nde tutukluların firarıyla sonuçlanan baskına, İhvan, Hamas ve Lübnan Hizbullahı üyeleri ile bölgedeki bedevi gruplar ile cihat yanlısı grupların katıldığını iddia etti. nbsp;Mısır'da 18 gün devam eden halk ayaklanmalarının ardından Mübarek rejimi sona ermişti. Oluşan otorite boşluğu sırasında farklı cezaevlerine düzenlenen baskınlar sırasında yaklaşık 23 bin tutuklu ve mahkum kaçmıştı. Mısır basınının "Büyük Kaçış" olarak nitelendirdiği olaylar sırasında, Vadi'n-Natrun Hapishanesi'ndeki 40 Hamas ve Hizbullah mensubu ile daha sonra cumhurbaşkanı seçilecek Muhammed Mursi'nin de aralarında bulunduğu 43 İhvan yetkilisinin de kaçtığı belirtilmişti.
İhvan yetkilileri, hapisten kaçmadıklarını, yerel halkın kendilerini hapisten çıkardığını ifade etmişti. nbsp;Darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Mursi, kamuoyunda "İttihadiyye Olayları" olarak adlandırılan dava kapsamında, "Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde göstericileri öldürmeye teşvik" suçlamasıyla ilk kez 4 Kasım hakim karşısına çıkmış, duruşma 8 Ocak 2014 tarihine ertelenmişti. Mursi, duruşmada Mısır'ın seçilmiş meşru cumhurbaşkanı olduğunu ve darbe yönetiminin atadığı mahkemenin kendisini yargılamaya yetkisi olmadığını söylemişti. nbsp;Mursi hakkında, Hamas ve Lübnan Hizbullahı'yla "suç amaçlı işbirliği yapmak" suçlamasıyla 18 Aralık'ta yeni bir dava açılmıştı. Muhammed Mursi, aralarında İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii'nin de bulunduğu 35 kişi ile ceza mahkemesine sevkedilmişti.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...