Güney Sudan'da çözüm arayışları devam ediyor

Güney Sudan'da çözüm arayışları devam ediyor

DÜNYA Haberleri

Güney Sudan'daki siyasi krize çözüm bulmak için ülkeye giden Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi'nin çalışmaları sonuçsuz kaldı

Güney Sudan'da başarısız darbe girişiminin ardından yaşanan siyasi kriz ve ülke geneline yayılan şiddet olaylarına çözüm bulmak amacıyla ülkeye gelen Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD) heyetinin çalışmalarından sonuç alınamadı. Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, IGAD heyeti krizin taraflarıyla ayrı ayrı görüştü. Görüşmelerde Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit, krizin çözümünde siyasi değil askeri çözümden yana tavır aldı. Cuba hükümeti, taraflar arasında arabuluculuk yapan heyete, Jonglei eyaletinin başkenti Bor'u işgal eden isyancılarla diyaloğa geçmenin zor olduğunu ifade etti. Krizin taraflarından eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar ile Eski Sudan Halk Kurtuluşu Hareketi (SPLM) liderlerinden John Garang'ın eşi Rebecca Garang ise heyetin önerdiği "savaşın durdurulması, gözaltına alınanların serbest bırakılması ve ulusal uzlaşı hükümetinin kurulması" yönündeki öneriye sıcak baktı. Güney Sudan 'ın başkenti Cuba'da, Cumhuriyet Muhafızları arasında pazar günü çatışmalar başlamıştı. Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit, eski yardımcısı Machar'ın darbe girişiminde bulunduğunu ancak bu girişimin başarısızlıkla sonuçlandığını söylemişti. Salı ve çarşamba günlerinde ise olaylar başkent Cuba'dan diğer illere sıçramış ve Cumhurbaşkanı muhalifler ile diyaloğa hazır olduğunu açıklamıştı.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...