Otomotiv sektörü her şeye rağmen yılı iyi kapatıyor

Otomotiv sektörü her  şeye rağmen yılı iyi kapatıyor

Ekonomi Haberleri

Citroen Türkiye Pazarlama Direktörü Erbaş, '2011'den sonraki ikinci en büyük pazar olarak sene kapanıyor' dedi.

Citroen Türkiye Pazarlama Direktörü Nebi Erbaş, otomobil pazarını yıl içinde en çok kurdaki hızlı iniş çıkışların etkilediğini belirterek, "Ama ne olursa olsun bu yıl, 2011'deki 860 binlik pazardan sonraki ikinci en büyük pazar olarak kapanıyor" dedi. Nebi Erbaş, sektörde 2005-2006 yıllarında yüzde 40 olan ticari araç payının gelinen noktada yüzde 20'ler civarına gerilediğini söyledi. 2013 yılı içerisinde sektörün pazar beklentilerinin değişkenlik gösterdiğini aktaran Erbaş, "Sektörde 780 bin beklenti de vardı, 850 bin beklenti de vardı. Yılın son haftalarında ise pazar beklentisi 825-830 bin aralığında. Zor geçen bir pazardı. Kurların çok yüksek geçtiği bir yıldı. Ama ne olursa olsun bu yıl, 2011'deki 860 binlik pazardan sonraki ikinci en büyük pazar olarak kapanıyor" diye konuştu. Erbaş, otomobil pazarını yıl içinde en çok kurdaki hızlı iniş çıkışların etkilediğini belirterek, kurun daha stabil ve dengeli gitmesinin sektör açısından önemli olduğunu ifade etti. nbsp;
nbsp;Otomotiv sektörü her  şeye rağmen yılı iyi kapatıyor
KREDİLERİN SINIRLANDIRILMASI SEKTÖRÜ ETKİLER
Kredilere yönelik düzenlemelerin pazara etkisine yönelik soru üzerine Erbaş, "Kredilerin, sadece otomobilde değil diğer bütün sektörlerde gerilemesine çalışılıyor. Alınan kararlar, ekonominin gerektirdiği kararlar. Doğrudur yanlıştır, bizim diyeceğimiz bir şey yok. Biz buna hızlıca adapte olmaya çalışacağız. Ama kredilerin sınırlandırılması, zorlaştırılması illa ki etkileyecektir" değerlendirmesinde bulundu.

nbsp;Otomotiv sektörü her  şeye rağmen yılı iyi kapatıyor
Toyota'dan yıl sonu değerlendirmesi
Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO'su Ali Haydar Bozkurt 2013 yılını ve 2014 hedeflerini değerlendirdi. Bozkurt; 'Otomotiv sektörünün 2013 yılı gidişatı ışığında 2013 yılının toplamda 2012 yılına göre %8 oranında büyüyerek 840.000 adede ulaşmasını beklemekteyiz. Bu büyümenin tamamının binek araç pazarından geleceğini, pazarın yılı %17 büyüme ile 650.000 adetle kapatacağını beklemekteyiz. Hafif ticari araç pazarının ise nbsp;2013 yılını 2012 yılının %14 gerisinde 190.000 adetle kapatacağını öngörmekteyiz. 2014 yılı Toyota hedeflerine gelirsek; Toyota için yeniliklerin başladığı bir geçiş yılı olan 2013 yılının başında pazara sunduğumuz Yeni Auris, Yenilenen Verso ve Yeni RAV4'ün yanı sıra yılın 2. yarısından itibaren ülkemizde üretilen Yeni Corolla da 2013 yılında bize ivme kazandıran bir modelimiz olarak öne çıkmıştır. nbsp;2014 yılının ilk yarısında ise yenilenecek olan Land Cruiser Prado, nbsp;1.6 D4-D Dizel Verso ve Auris Touring Sport'u piyasaya sunacağız. Gelişmiş dinamikleri ve yüksek teknoloji ekipmanları ile birlikte neredeyse tamamen yeniden tasarlanan ürünlerimizle, Toyota'nın konumu güçlenecektir. Yeni modellerimizin tüm yıl satış ile gerçek performanslarını göstereceği 2014 yılında daralan otomobil pazar öngörüsüne rağmen 2014 yılında daha yüksek satış adedi hedefliyoruz. ' dedi.
nbsp;Otomotiv sektörü her  şeye rağmen yılı iyi kapatıyor
HYUNDAI'DEN HİDROJENLİ INTRADO
Geleceğin tasarımları hakkında ipuçları veren ve yeni nesil teknolojilerle birlikte hidrojenle çalışan yakıt hücrelerine sahip olan Intrado konsepti, Hyundai'nin 2014 Cenevre Otomobil Fuarı'ndaki en önemli yeniliği olacak. nbsp;
İkonik konsept Intrado, Hyundai'nin yeni çizgilerini gözler önüne sererken aynı zamanda inovasyon anlamında da markaya pozitif bir enerji katıyor. Hyundai'nin ultra hafif otomobiller projesine göre şekillendirilen Intrado, en son teknoloji ışığı altında geliştirilmiş malzemeler kullanılarak üretildi. Intrado'da kullanılacak olan yeni nesil sistemler, ayrıca seri üretim yakıt hücreli ix35 Fuel Cell'in geliştirilmesine de katkı sağlayacak.. nbsp;
nbsp;Otomotiv sektörü her  şeye rağmen yılı iyi kapatıyor
YENİ NISSAN NOTE'A, 'SAFETYBEST 2013' ÖDÜLÜ
Autobest 2013 ödüllerinde Nissan'ın nbsp;Güvenlik Kalkanı'na sahip yeni Note modeli 'Safetybest 2013' (En İyi Güvenlik) ödülünün sahibi oldu. Avrupa'da Güvenlik Kalkanı teknolojisine sahip ilk Nissan olan yeni Note, şerit takip uyarı sistemi, kör nokta uyarı sistemi ve hareketli nesne algılama sistemi özelliklerini bir araya getirerek B segmentini premium güvenlik teknolojileriyle tanıştırıyor. Nissan Güvenlik Kalkanı ise sürücüye her durumda en iyi kararı vermesi için co-pilotluk yapıyor.

nbsp;Otomotiv sektörü her  şeye rağmen yılı iyi kapatıyor
AUDİ'DEN SHOWCAR
Audi, 2014 yılının Ocak ayında düzenlenecek Detroit Otomobil Fuarı'nda yeni konsept aracı Audi Showcar'ı tanıtacak. Araç günlük kullanım rahatlığı ve sportif sürüşü buluşturuyor. Bir spor otomobil ve SUV'un birleşimi olan Audi Showcar, Audi tasarım dilinin de geldiği son noktayı vurguluyor. 4.20 metre uzunluğundaki araç, kısa tampon çıkıntısı, alçak tavanı ve güçlü bir C sütununu buluşturuyor. Audi Showcar, ayrıca Audi'nin simgesi haline gelen Single Frame ön ızgaraya da sahip.

nbsp;Otomotiv sektörü her  şeye rağmen yılı iyi kapatıyor
KOBİ'ler de Ar-Ge'ci oldu
Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD), Bursa'daki üyeleriyle bir araya gelerek gelecek vizyonunu çizdi. Ar-Ge merkezleriyle fark oluşturularak hedefe ulaşılacağının altı çizilen toplantıda 2015 yılından itibaren sektörün sıçrama yapacağına işaret edildi.
TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, eşdeğer çalışan sayısının 30 kişiye indirilmesinin Ar-Ge merkezi sayısını artıracağını söyledi. Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD), bu yıl Bursa'da ikinci üye toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda üyelerine seslenen TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu ile konuk konuşmacı TOFAŞ CEO'su Kamil Başaran ve üyelerden gelen sorular Ar-Ge üzerine odaklandı.

nbsp;Otomotiv sektörü her  şeye rağmen yılı iyi kapatıyor

HAFTANIN OTOMOBİLİ
RENAULT FLUENCE
Fiyatı: 46.000 TL'den başlıyor

ARTILARI
gt; Genel malzeme kalitesi
gt; İç tasarımı ve genişliği
gt; Fiyatı, yedek parça ve servis fiyatları
gt; İkinci el satışı

EKSİLERİ
gt; Yol tutuşu
gt; Dış tasarımı
gt; Plastik aksamın malzeme kalitesi

Teknik özellikleri
1.5 lt (110bg) dizel düz ve otomatik, 1.6 lt (130bg) dizel düz vites, 1.6 lt (115bg) benzinli düz ve otomatik vites


Öne çıkan rakipleri:
Ford Focus sedan, Opel Astra Sedan, Toyota Corolla, Honda Civic Sedan, Fiat Linea


BURCU ÇETiNKAYA iLE OTOMOBİL SEVDASI

BANA SORUN

gt; 80 bin TL'ye düz vites bir spor otomobil almak istiyorum. 2. el de olabilir. 2 yıldan yaşlı olmasın ve spor keyifli ama aynı zamanda da kalabalık seyahat etmeye müsait olsun.Mustafa Doğan

gt; Volkswagen Scirocco GTS 79.000 TL, Peugeot RCZ Evolution 77.310 TL'lik fiyatlarıyla en uygun seçenekler gibi duruyor. Her ikisi de benzinli ve düz vites. nbsp;Her ikisi de önden çeker. Scirocco da Peugeot RCZ de tek kapı, ama ikisi de arkada yolcu taşımaya müsait. Eğer ikinci el almayı düşünürseniz ise 2010 model Hyundai Genesis Coupe, 2012 modifiyeli Peugeot RCZ veya 2012 BMW 1.16 bulabilirsiniz. Fiyatlar ve otomobiller böyleyken ben size sıfır otomobil almanızı tavsiye ederim. nbsp;

gt; Ehliyetimi yeni alıyorum. İstanbul'da yaşıyorum. Sıfır bir otomobil mi tavsiye edersiniz ikinci el mi?Burak Çetinkaya

gt; Ehliyetinizi yeni alıyorsanız ikinci el bir otomobili tavsiye ederim. Gerçi detay belirtmemişsiniz. Fiyat aralığı veya herhangi bir önceliğinizi yazmamışsınız böyle yorum yapmam zor ama yine de özellikle de İstanbul'da yaşadığınızı göz önünde bulundurarak ikinci el bir otomobili tavsiye ederim. Çünkü ilk otomobiller genelde hor kullanılıyor veya tecrübesizliğin kurbanı oluyor.

SORULARINIZI, MERAK ETTİKLERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN
Artık burcu.cetinkaya@tg.com.tr veya Twitter/bbcetinkaya'ya merak ettiğiniz modelleri, sektörün ileri gelenlerine iletmek istediğiniz soruları yazabilirsiniz.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...