Günde 3500 kişiyi öldüren hastalık

Günde 3500 kişiyi öldüren hastalık

SAĞLIK Haberleri

Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre 2012 yılında Dünyada 8,6 milyon yeni tüberküloz vakası görüldü ve 1,3 milyon kişi tüberküloz hastalığından öldü.

5-12 Ocak 2014 "Verem Savaşı Ve Propaganda Haftası"nedeniyle, Türk TORAKS nbsp;Derneğitarafından yapılan açıklamada "Ülkemizde 2012 yılında kayıtlı toplam 14.691verem hastası olduğu tesbit edildi. Bunların 250 tanesi dirençli vakalardı.Dirençli vakaların 179'unun yabancı uyruklular meydana getirmektedir. İlaçdirenci olan hastaların eski Sovyetler Birliği ülkelerinde yüksek oranda olmasıülkemizi de etkilemektedir. nbsp;Verem halenülkemiz için önemli bir halk sağlığı problemidir" denildi. nbsp;

"VEREMİN ÖNEMLİ BELİRTİLERİ"

Verem mikrobunun hastaların öksürükle ve solunum yoluylasaçtıkları damlacıklardan bulaştığına dikkat çekilen açıklamada, öksürük,iştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemesi, halsizlik gibi yakınmaların veremidüşündürmesi gerektiği ifade edildi. Özellikle antibiyotik tedavisiyle bu şikayetleringeçmemesi durumunda verem hastalığının düşünülmesi gerektiği vurgulandı.Açıklamada, "Bu durumda bir göğüs hastalıkları uzmanı ya da bir verem savaşıdispanserine başvurulmalıdır. Akciğer röntgen filmiz çekilmeli, balgamda veremmikrobu aranmalıdır" sözlerine yer verildi.

"VEREMİN TEDAVİSİ GÖZETİM ALTINDA OLMALI"

Veremin tedavisinin 6 ay süreyle bir grup ilaçla yapıldığıbelirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Düzenli olarak çok sayıdailacı içmek zordur. Bunun için ilaçları bir görevlinin düzenli nbsp;içirmesi, yani doğrudan gözetimli tedaviuygulamasının yapılması gereklidir. Bu tedaviyle hastaların hemen tümüiyileşir. İlaç direnci varsa başka tedaviler gerekebilir. İlaç direnci olması,verem tedavisinin en önemli problemidir. Özellikle çok ilaca dirençlitüberküloz (ÇİD-TB) tedavisi daha çok ilaçla, daha uzun süren bir hastalıktır.Bu nedenle zordur. Son yıllarda ortaya çıkan ve dirençli tüberkülozdakullanılan ilaçlara da mikrobun direnç kazanmasıyla oluşan yaygın ilaç dirençlitüberküloz (YİD-TB) ise tedavisi çok daha zor bir hastalıktır. Bu hastalığınortaya çıkışı dünyada korku oluşturmaktadır. İlaç direnci olan hastaların eskiSovyetler Birliği ülkelerinde yüksek oranda olması ülkemizi de etkilemektedir.Bu ülkelerden gelen tüberküloz hastaları, ÇİD-TB ya da YİD-TB olabilmektedir."

EN ÇOK ÖLDÜREN 2. BULAŞICI HASTALIK

Veremin dünya tarihi boyunca en çok insan ölümüne yol açan hastalıkolduğunun vurgulandığı açıklamada her yıl dünyada 8,7 milyon yeni tüberkülozhastasının ortaya çıktığı belirtilerek nbsp;"Tüberküloztedavi edilen bir hastalıktır. Tedavisi ucuzdur. Buna karşın hala dünyagenelinde ikinci en çok ölüme yol açan bulaşıcı hastalıktır. Bir yılda 1,3milyon insan tüberküloz nedeniyle ölmektedir. Bu, günde 3 bin 560 insandemektir. Tedavisinin olmasına ve ucuz olmasına karşın neden verem hastalarıtedavi edilemiyor? Neden bu kadar insan ölüyor? Vereme erken tanı koymakhastanın daha hızlı iyileşmesi ve etrafındaki sağlıklı kişilere mikrobubulaştırmaması açısından çok önemlidir. Bunun için hastalanan kişinin veremhastalığından şüphelenmesi gerekir" denildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...