Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Mısır'daki katliam, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde

/ Kaynak: AA
Mısır'daki katliam, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde

DÜNYA Haberleri  / AA

Mısır'daki katliamların sorumlularının cezalandırılması için Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne suç duyurusunda bulunuldu.

Mısır Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) ve Şura Meclisi üyeleri tarafından atanan hukuk ekibi, Mısır'da askeri darbenin devamında yaşanan durumun sorumlularının cezalandırılması için Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) resmi olarak suç duyurusunda bulunduklarını duyurdu.

İngiltere'nin başkenti Londra'da basın toplantısı düzenleyen uluslararası hukuk ekibi, 3 Temmuz'da Mısır ordusunun yönetime el koyması ve ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin görevinden uzaklaştırılması ile ordu rejiminin işlediği insanlık suçu iddialarının incelenmesi için UCM savcılığına beyanname sunduklarını kaydetti.

Avukat ve insan hakları hukuk firması ITN Solicitors ortaklarından Tayab Ali önderliğinde çalışmalarını yürüten ekip, UCM'ye sunulan beyannemenin içeriği hakkında bildi verdi. UCM'ye yapılan başvurunun, Mısır'daki katliamlara dair birçok kanıt içerdiğini vurgulayan Ali, ekibin çalışmaları sırasında görgü tanıkları tarafından kendilerine ulaştırılan video ve fotoğraflarda Mısır'daki ordunun, polisin ve askeri rejimin üyelerinin darbeyi protesto eden sivil Mısır halkına karşı insanlık suçu işlediğinin görüldüğünü belirtti.

Ali, Mısır'daki darbeyi takiben ülkede yaşanan katliamlarla ilgili "kahredici" kanıtlara ulaşıldığını, olaylar sırasında neler yaşandığını birinci ağızdan görgü tanıklarından aldığını belirtti. Tanıkların verdiği ifadelerin video veya fotoğraflarla desteklendiğini kaydeden Ali, "Mısır'ın demokratik sürece tekrardan dönebilmesi için darbeyi takiben silahsız sivil halka karşı şiddet uygulayanların işledikleri suçlar için sorumlu tutulması gerekli. Uluslararası hukuk merciileri görevlerini yerine getirmediği sürece Mısır'da hukukun hakimiyeti ve demokrasi umudu olmayacaktır" dedi.

20 Aralık 2013'te UCM'ye teslim edilen suç duyurusunun içerisinde yer alan delilleri detaylandıran Ali, görgü tanıklarının ordu rejimi tarafından işlendiği iddia edilen ve suç teşkil eden eylemler arasında vücuda ya da zihne kasıtlı zarar verme, usulsüz tutuklama, işkence ve kasten adam öldürme olduğunu söyledi.

"Mısır'da işlenen suç, sistematik ve geniş çaplı"
Hukuk ekibinde yer alan isimlerden Birleşmiş Milletler (BM) eski insan hakları özel raportörü Profesör John Dugard ise suç duyurusunun nbsp; ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Mursi hükümeti adına UCM'ye teslim edildiği söylerek, UCM'nin kuruluş amacının "insanlığa karşı işlenen suçların cezasız kalmamasından emin olmak" olduğunu hatırlattı. Mahkemenin soruşturma başlatıp, Mısır'da işlenen suçların sorumlularının dava edilmesinin gerektiğini söyleyen Dugard, "UCM savcısı bu beyannameyi ciddiye almalıdır" dedi.

HAP tarafından atanan hukuk ekibinde çalışmalar yürüten Uluslararası Ceza Mahkemesi hukuk danışmanı ve avukat Rodney Dixon, UCM'ye sunulan suç duyurusunun beyanneme ve deliller olarak iki bölümden oluştuğunu anlattı. Dixon, "Deliller aylar öncesinden şimdiye dayanıyor. Görgü tanıklarının ifadeleri ve deliller, Mısır'da işlenen suç iddialarının sistematik ve geniş çaplı sekilde uygulandığını gösteriyor" diye ifade etti.

UCM savcılığının yürüttüğü sürece ilişkin bilgi veren Dixon, "UCM'ye sunulan beyanname ve delillerin savcılık tarafından incelendikten sonra resmi bir soruşturma açılıp açılmayacağına karar verilecek. Suçlular hakkında tutuklama kararı bu soruşturmayı takiben çıkacak" dedi. Hukuk ekibinin üyelerinin UCM savcısıyla önümüzdeki günlerde biraraya geleceklerini belirten Dixon, "Savcının şimdi açacağı bir soruşturmayla Mısır'da yaşanan katliamlar ve suistimallerin cezasız kalmayacağını, son bulacağının sinyallerini veren bir işaret göndermiş olacak. Mısır'ın geleceğinde ne olursa olsun, bu suçlar örtbas edilemez, incelenmesi gerekli. UCM, incelemeyi şimdi yapabileceği, soruşturmayı şimdi açabileceği posizyona sahip" dedi.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...