Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Başbakan Erdoğan Japonya'da konuştu

Başbakan Erdoğan Japonya'da konuştu

GÜNDEM Haberleri

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Ertuğrul Firkateynindekileri kurtaranların torunlarıyla biraraya geldi.

nbsp;Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Kushimoto Feneri'nin bulunduğu kıyıda 124 yıl önce temelleri atılan dostluk ilişkilerinin gelecekte de ülkelerimiz arasındaki işbirliğinin geliştirilmesinde büyük katkıları olacak" dedi.
Başbakan Erdoğan, Japonya'nın başkenti Tokyo'da resmi programı kapsamında, konakladığı İmperial Otel'de, 1890'da Japon açıklarında batan Ertuğrul Firkateyni'ndeki Türk denizcilerininden bir kısmını kurtulmasını sağlayan Japonların torunlarıyla bir araya geldi.
Japon Parlamentosu Türk Dostluk Grubu Baskanı Kanezo Muraoka, Erdoğan'ın ziyaretinden Japon halkının memnuniyet duyduğunu ifade etti.
Ertuğrul Firkayteyni'nin battığı Kushimato'da yeni bir şehitlik için görüşmelerde bulunduklarını, bu anıtın yazıtını da Başbakan Şinzo Abe'nin kendi el yazısıyla yazdığını belirten Muraoka, "Biz Japonlar olarak Türklerin geçmişten bu yana gösterdikleri dostluklarını şükranla karşılıyoruz" dedi.
Başbakan Erdoğan da Ertuğrul Fıkrateyninin Kushimoto açıklarında batmasıyla 587 Türk denizcinin şahadetinin, Türkiye ve Japonya arasındaki tarihi geçmişte çok güçlü bir bağ oluşturduğu ve şu anda burada Türk denizcilere yardım eden Japonların torunlarıyla bir arada olmanın çok büyük anlam taşıdığını belirtti.
Erdoğan, 124 yıl önce yaşanan üzücü kazada Türk denizcilerin yardımına koşan halkın gösterdiği davranışı unutmanın mümkün olmadığını, 2015 yılında Ertuğrul Fıkrateyninin uğradığı kazanın 125. yıl dönümünü anacaklarını ve bunun için çok anlamlı hazırlıklar yapmak istediklerini, yapılacak anma programlarının Türk-Japon dostluğunu daha da güçlendirmesini diledi.
Başbakan Erdoğan, "Kushimoto Feneri'nin bulunduğu kıyıda 124 yıl önce temelleri atılan dostluk ilişkilerinin gelecekte de ülkelerimiz arasındaki işbirliğinin geliştirilmesinde büyük katkıları olacak. Öyle semboller vardırki tarihe bunlar adeta not düşerler ve onlar tarih itibariyle geleceğe yönelik temel taşlarını oluştururlar. Onun için Kushimoto Feneri önemli" diye konuştu.
Türkiye ve Japonya arasında uçuş mesafesinin 11 saati bulduğuna işaret eden Başbakan Erdoğan, "Her ne kadar uçuş mesafesi 11 saati buluyorsa da aramızdaki gönül mesafesi çok yakın. Kushimoto halkı bu dostluk ilişkilerinin temelini atmakla kalplerimizde müstesna bir yer almıştır. Ülkelerimiz arasındaki bu dostluk ilişkilerini başlatan tüm dostlarımıza sizin vasıtanızla selamlarımızı iletiyoruz" ifadelerini kullandı.
Erdoğan, Tokyo'daki muhteşem camiyi ve caminin arazisini vakfeden Tatar Türklerinden Salise Muhit ve ailesini de anmadan edemeyeceğini belirterek, cami varolduğu sürece bu ailenin de hayırla yadedileceğini söyledi.
İran-Irak savaşında Tahran'dan kurtarılan Japonların da Türkiye ve Japonya arasındaki dostluğun anlamlı birer unsuru olduğunu hatırlatan Başbakan Erdoğan, "Bunlar bizim genlerimizde olan aslında her zaman uyguladığımız fiillerin ta kendisidir. Benzer yanlarımız var, sizler Van depreminde bizim yanımızda yer aldınız. Fukuşima'da bizler her an hazır kıta gibi bekledik" dedi.
Toplantıya katılanlardan bir başka Japon vatandaşı da Türk halkının, bu elim olayı anımsayarak, atalarının anılması ve anlatılması karşısında büyük bir şükran duyduklarını ifade etti.
Başbakan Erdoğan'a konuşmasının ardından Kushimoto Belediye Başkanı tarafından kentin sembolik altın anahtarı ile İran-Irak savaşında Tahran'da mahsur kalan Japon yolcuları kurtaran THY uçağının pilotu Orhan Suyolcu'nun isminin bir parka verilmesine ilişkin meclis kararı sunuldu.
Buluşmaya, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Avrupa Birliği Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ekonomi Bakanı Nihat Zieybekci, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç da katıldı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...