BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Doğal ecza deposu Kırmızı biber

Doğal ecza deposu Kırmızı biber

Biberciler Odası Başkanı Mehmet Gödeoğlu, Kahramanmaraş kırmızı biberinin “doğal ecza deposu” harika bir besin maddesi olduğunu söyledi. Sütçü İmam Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İ. Kurtuluş Tuncer ve ekibi de 2 yıllık çalışma sonunda, kırmızı toz ve pul biberin gen yapısını ortaya çıkararak besleyici özelliklerini belirledi. Araştırmada, kırmızı biberin baharat olmasının yanı sıra, beslenmede son derece önemli bir gıda maddesi olduğu da ortaya çıkarıldı.



Biberciler Odası Başkanı Mehmet Gödeoğlu, Kahramanmaraş kırmızı biberinin “doğal ecza deposu” harika bir besin maddesi olduğunu söyledi. Sütçü İmam Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İ. Kurtuluş Tuncer ve ekibi de 2 yıllık çalışma sonunda, kırmızı toz ve pul biberin gen yapısını ortaya çıkararak besleyici özelliklerini belirledi. Araştırmada, kırmızı biberin baharat olmasının yanı sıra, beslenmede son derece önemli bir gıda maddesi olduğu da ortaya çıkarıldı. Araştırmanın sonuçlarına göre; 100 gram kuru kırmızı biber vücuda 318 kalori enerji veriyor. Ayrıca, 148 miligram kalsiyum, 76 miligram C vitamini (taze biberde 340 miligram), 8.1 gram su, 2 bin 14 miligram postasyum, 41 bin 610 miligram A vitamini, 12 gram protein, 293 miligram fosfor, 15 miligram B 3 vitamini, 17.3 gram yağ, 152 miligram magnezyum, 2 miligram B 2 vitamini, 56.9 gram karbonhidrat, 30 miligram sodyum, 1 miligram B 1 vitamini, 24.9 miligram lif, 8 miligram demir yanında acılık ve renk maddesi gibi organik bileşikler bulunuyor. Şifa kaynağı Kırmızı biberin beslenmede çok büyük bir öneme sahip olduğu belirtilen araştırmada, biberin insan sağlığı açısından faydaları şöyle sıralanıyor: “Mide suyu ve tükürük oluşumunu artırır, sindirimi kolaylaştırır, romatizma ve diş ağrılarını azaltır, krampları giderir, kolera ve gut hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığa iyi gelir. Kanser riskini azaltır ve kanser tedavisinde kullanılır. Terlemeyi arttırır, serinlik verir, öksürük ve boğaz ağrılarını giderir, sinir hastalıkları için doğal yatıştırıcıdır, vücuttaki aşırı yağ ve kolesterol birikiminin önlenmesini sağlar. Sindirim sisteminin dostudur. Mide tembelliğini giderir, iştah açar, kusmayı önler, ishali keser, mide ve bağırsaklarda gaz birikmesini önler. Ayrıca idrar söktürür. Antibakteriyal etkisi ile hastalıkların önlenmesinde ve grip, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkların tedavisinde yardımcı olur” Yapraklı sebzeler ve zetinyağı gözleri besliyor Ispanak gibi yapraklı sebzelerin zeytinyağıyla yenilmesinin gözlere yararlı olduğu belirlendi. Yapraklı sebzelerin içinde, gözlere yararlı lutein bileşiminin bulunduğunu belirten araştırmacılar, bu tür sebzelerin zeytinyağıyla yenilmesi halinde luteinin vücut tarafından daha çok emildiğini belirlediler. Bir çay kaşığı katkısız zeytinyağı, yapraklı sebzedeki lutein miktarının yüzde 88’inin vücut tarafından emilmesini sağlıyor. Söz konusu araştırmayla ilgili bilgi veren ABD’deki Real Age grubuna göre, günde 5 kez sebze yiyenler, 4 yaş daha genç gösteriyorlar. Kara üzüm suyu kalbimizin dostu Georgetown Üniversitesi öğretim üyelerinden Dr. Jane E. Freedman, araştırma sırasında, 14 gün boyunca her gün 2 bardak kara üzüm suyu verilen kişilerin plazmadaki E vitamini oranının yüzde13, anti-kanserojen kapasitesinin yüzde 50, nitrik asit üretiminin de yüzde 70 arttığını açıkladı Böylece; kara üzüm suyunun, kalp hastalıklarına karşı koruyucu olduğu ve anti-kanserojen etki yaptığı kesinleşmiş oldu. Kara üzüm suyunda flavonoids maddesi bulunduğunu belirten bilim adamları, flavonoids’in sadece kandaki pıhtılaşmayı önlemediğini, ayrıca plazma oranını artırarak, anti-kanserojen maddelerin vücutta etkili olmasını sağladığını açıkladı. Dr. Jane E. Freedman, ilk kez flavonoids maddesinin, kara üzüm suyunda 2 ayrı özellik ortaya koyduğunu gözlemlediklerini belirtti. Ayrıca üzerinde araştırma yapılan kişilerin kanında pıhtılaşma oranının da düştüğü gözlendi. Üzüm suyundaki anti-kanserojen etkiyi ilk kez tesbit ettiklerine değinen Dr. Freedman, araştırmayla hangi üzüm suyunun vücuda daha yararlı olduğunun da ortaya çıktığına değindi. Konuyla ilgili araştırma raporu, Circulation adlı dergide yer aldı. Yorgun ciltlere patates maskesi Yazın kavurucu sıcağından yorgun düşen ve yoğun ter sebebiyle tahriş olma noktasına gelen cildinizi yeniden canlandırmak ve eski parlaklığına kavuşturmak için patates, süt ve yumurta ile hazırlayacağınız maskeden yararlanabilirsiniz. Üstelik ihtiyacınız olan malzemeler bir evde her zaman bulunabilen şeyler. Tabii, hazırlanması ve uygulanması da son derece kolay. İşte, bu harika cilt maskesi: Bir adet haşlanmış patates soyulup, iyice ezilir. Üzerine bir su bardağı çiğ süt ile bir çiğ yumurtanın sarısı konur. İyice karıştırıldıktan sonra ısıtılır. Ilık ılık sürülür. 20 dakika beklendikten sonra, önce sıcak sonra soğuk suyla yıkanıp, yumuşak bir havluyla kurulanır. Kepekli saçlar için çözüm Saçlarla ilgili en yaygın olarak karşılaştığımız problemlerden biri de kepektir. Zaman zaman saç derisindeki doğal ortamın bozulması kepeğe yol açan mikroorganizmaların çoğalmasına sebep oluyor. Kepek de saç derisinde kaşıntı meydana getirirken, giysilerimize de beyaz pulcuklar dökülmesine yol açıyor. Ve tabii bu da çok kötü bir görüntü oluşturuyor. Kepekleri önlemek için aşağıdaki formüllerden yararlanabilirsiniz: ¥ 10 bardak suya; 1 avuç çınar yaprağı konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Sonra, saç diplerine friksiyon yapılıp, bu suyla yıkanır. Her gün tekrarlanır. ¥ 6 bardak suya; 2 tutam biberiye konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra süzülüp, saç diplerine friksiyon yapılır. Her gün tekrarlanır. Hastalıklar ve çareleri Dalak için kekik ve kereviz Dalak; eskimiş kan hücrelerini yok eder, gerektiği zaman da yeni kan hücreleri imal eder. Çeşitli sebeplerle dalak hastalanabilir. Bu durumlarda aşağıdaki reçeteler faydalı olabilir ¥ Yarım litre suya; 2 çorba kaşığı doğranmış kereviz konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde 3 kere, birer çay bardağı içilir. Dalak büyümesine faydalıdır. ¥ 4 bardak suya; 1 çorba kaşığı kekik konur. 5 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Suyuna, 1 kahve fincanı sirke konur. Günde 3 kere, birer çay bardağı içilir. Dalak şişliği ve büyümesine faydalıdır. ¥ Yarım litre suya; 2 kahve kaşığı kişniş ve 1 çay bardağı kuru siyah üzüm konur. 5 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde 3 kere, birer çay bardağı içilir. ¥ 1 su bardağı kaynak suya; 2 kahve kaşığı anason konur. 10 dakika bekletildikten sonra süzülüp, içilir. ¥ Yarım litre suya; 2 tutam pazı konur. 15 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde 3 kere, birer çay bardağı içilir.. ¥ Yarım litre suya; 1 tutam biberiye konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde 3 kere, birer çorba kaşığı içilir. ¥ 4 bardak suya; 2 avuç ısırganotu konur. 20 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Tencerenin dibinde kalan otlar alınıp, karın boşluğunun sol tarafına sürülür. 2 saat sonra ılık suyla yıkanır. Bal, kalın bağırsak kanserinde etkili İstanbul Üniversitesi’nden bir grup bilim adamının yaptığı araştırmada, balın kalın bağırsak kanserinde tedavi edici etkisi olduğu belirlendi. Araştırma sonunda, balın kalın bağırsak kanseri ameliyatından sonra yaranın bulunduğu yerde tümör oluşumunu engellediği ortaya çıktı. 60 fare üzerinde yapılan araştırma, Amerikan Tıp Birliği’nin yayın organında yayınlandı. Balın son derece yararlı bir besin olduğunu, yanıklar üzerinde de iyileştirici etkisi olduğunu hatırlatan bilim adamları araştırmanın sürdürüleceğini belirttiler.
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT