ABD'de 'Suriyeli mülteciler krizi' başlıklı oturum

/ Kaynak: AA
ABD'de  'Suriyeli mülteciler krizi' başlıklı oturum

DÜNYA Haberleri  / AA

ABD Senatosu'nda, Suriyeli mülteci krizinin ele alındığı oturumda Türkiye'nin mültecilere kucak açmasından övgüyle bahsedildi.

ABD Senatosu Adalet Komitesi Anayasa, Medeni Haklar ve İnsan Hakları Alt Komitesi'nde "Suriyeli Mülteci Krizi" başlıklı oturum düzenlendi. Demokrat Senatör Richard Durbin başkanlığında gerçekleştirilen oturumun başında, Suriye'de yaklaşık 3 yıldır devam eden savaştan kaçan mültecilerle ilgili BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin hazırladığı video izletildi. Oturumda, savaş nedeniyle Suriye'nin paramparça olduğu, halkın çatışmaların içine çekildiği belirtilerek, bin gündür devam eden savaşın bu yüzyılın en büyük trajedisi olduğuna vurgu yapıldı. Komşu ülkelere sığınan binlerce Suriyelilerin, bu ülkelere ciddi yük olduğu dile getirilirken, Türkiye, Ürdün, Lübnan, Irak ve Mısır'da kamplarda, çadırlarda, metruk binalarda ve şehir merkezlerinde yüz binlerce Suriyelinin bulunduğu belirtildi. Suriye'de 6 milyonu aşkın insanın sonu gelmeyen çatışmalar nedeniyle yerlerinden edildiği ifade edilerek, şiddetten en çok etkilenenlerin kadınlar ve çocuklar olduğuna dikkat çekildi.
-"İnsanüstü gayretler"-
Komite başkanı Durbin, geçen yıl Kilis'te Suriyelilerin kampını ziyaret ettiğini anlattı. Suriyeli çocuklardan etkilendiklerini ifade eden Durbin, bir neslin çocuklarının tehdit altında olduğunu söylemenin abartı olmayacağına vurgu yaptı. Suriyelilere kapılarını açan Türkiye'nin misafirperverliğinden övgüyle söz eden Durbin, "Ziyaret ettiğim kampta kadın, erkek ve çocuk 10 bin insan yaşıyordu. Onların temel ihtiyaçları, gıda, ilaç hatta temel eğitimleri için gayret ediliyordu. İnsanüstü gayretler" ifadesini kullandı. Durbin, mültecilere sınırlarını açan tüm ülkelerin kendilerince olağanüstü fedakarlıklar yaptığını kaydetti. Kış mevsiminde zor şartlarda sığındıkları ülkelerde hayatlarını sürdürmeye çalışan mültecilere uluslararası yardım kuruluşlarının da desteğini sürdürdüğünü dile getiren Durbin, yardım kuruluşunda çalışanların rejime ait kontrol noktalarında "ya diz çök ya da açlıktan öl" yazılı tabelalara rastladıklarını anlattıklarını paylaştı. Durbin, "Bu durdurulması gereken elim bir savaş suçu" diye konuştu. ABD'nin de mültecilere yapılan yardımlara 1,3 milyar dolarlık katkıda bulunduğu bilgisini veren Durbin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Suriyeli mültecilere yardım etmek ahlaki yükümlülüğümüz ancak bölgede istikrara giden yolu bulmak aynı zamanda bizim ulusal çıkarlarımıza... Bu insanlık felaketi, ABD'nin müttefikleri dahil komşu ülkeler için ağır zorluklar oluşturmuştur. Bu ülkeler tahmin edilemeyecek kadar çok Suriyelinin hayatını kurtardı. Biz onları desteklemeye devam etmek zorundayız."

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...