Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Mursi hakim karşısına çıkıyor

/ Kaynak: AA
Mursi hakim karşısına çıkıyor

DÜNYA Haberleri  / AA

Mısır'da askeri darbeyle görevden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Mursi ve 14 sanık bugün hakim karşısına çıkacak.

Mısır'da askeri darbeyle görevden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin bugünkü duruşması nedeniyle alınan önlemler çerçevesinde 18 bin güvenlik mensubunun görev yapacağı belirtildi. Tutuklu bulunduğu İskenderiye'deki Burcu'l-Arab Hapishanesi'nden başkent Kahire'nin kuzeydoğusunda yer alan davanın görüleceği Polis Akademesi'ne helikopterle getirilen Mursi, geniş güvenlik önlemleri arasında birlikte yargılandığı 14 kişi ile birlikte mahkeme salonuna alındı. Mursi, kamuoyunda "İttihadiyye Olayları" olarak adlandırılan "Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde göstericileri öldürmeye teşvik" suçlamasıyla hakkında açılan dava için ilk kez 4 Kasım'da hakim karşısına çıkmış, duruşma 8 Ocak 2014 tarihine ertelenmişti. Mursi, duruşmada Mısır'ın seçilmiş meşru Cumhurbaşkanı olduğunu ve darbe yönetiminin atadığı mahkemenin kendisini yargılamaya yetkisinin olmadığını söylemişti.
Mısır İçişleri Bakanlığı, Polis Akademisi binası çevresi ve önemli merkezlerde asker ve polisten oluşan 18 bin kişinin görevlendirilmesine karar vermişti. Mahkemenin meşruiyetini tanımayan Muhammed Mursi, bir avukata vekalet vermeyi reddediyor.
Gösteriler sürüyor
Öte yandan, Muhammed Mursi'nin yargılandığı davanın duruşması öncesinde ülkenin çeşitli kentlerinde darbe karşıtı gösteriler düzenlendi. Başkent Kahire'de Mursi'nin yargılanmasını protesto etmek isteyen Darbe Karşıtı Öğrenciler Hareketi'nden Ezher Üniversitesi'nde öğrenim gören öğrenciler, Nasr City'deki Ezher öğrenci yurdu önünde bir araya geldi. Grubu dağıtmak isteyen polis, öğrencilere, göz yaşartıcı gaz bombası ile müdahale etti.
Hilvan'da düzenlenen darbe karşıtı gösteride, Mursi'nin fotoğrafı ve Rabia işaretli dövizler taşındı. Eylemciler, "Halk, Cumhurbaşkanının dik duruşunu yaşatıyor", "Neden, şerefliler yargılanıyor, hırsızlar beraat ediyor" sloganları atarak Mursi'nin yargılanmasını protesto etti.
Beni Suveyf'de de Mursi'ye destek veren grup, darbe karşıtı eylem düzenledi. Mursi'nin yargılanması kınanırken, "Darbe terörizmdir" sloganı atıldı.
El-Minye'de düzenlenen iki yürüyüş de yine polis engeliyle karşılaştı. Polis göstericilere göz yaşartıcı gaz bombasıyla müdahale etti. Suveyş'te de benzer olaylar yaşandı ve darbe karşıtı eylemleri polis engelledi.
İskenderiye'de Mursi'nin yargılanmasını ve "darbecilerin" anayasasının referanduma sunulmasını protesto eden eylemcilere, güvenlik güçleri müdahale etti. Güvenlik güçlerinin müdahalesi sırasında eylemcilerin 2 polis aracını ateşe verdiği ancak durumun kontrol altına alındığı bildirildi. Eylemde birçok gösterici gözaltına alındı.
İsmailiye'de Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak'ın düzenlediği gösteride, ordu ve polis karşıtı sloganlar atıldı.
Mısır'ın el-Feyyum, Port Said, Nil Deltası ve eş-Şarkıyye kentlerinde de darbe karşıtı gösteriler düzenlendi.
"Uluslararası hukuk heyeti izin alamadı"
Bu arada, Mursi'nin savunma heyeti sözcüsü Muhammed ed-Dimati, uluslararası hukuk heyetinin, Mursi'nin yargılandığı davanın bugün yapılacak duruşmasına katılmak için gerekli izni alamadığını bildirdi.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...