Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Borsa, dolar ve faiz üçgeninde zarar milyarlarca lirayı buldu

Borsa, dolar ve faiz üçgeninde zarar milyarlarca lirayı buldu

Ekonomi Haberleri

Borsa, dolar ve faiz üçgeninde verilen zarar milyarlarca lirayı buldu. Maliyetleri ortaya çıkaran üç faktöre dikkat çekilen analizde sıralama yapıldı.

Ankara Siyasal ve Ekonomik Araştırmalar Merkezi'nin analizinde; "Son süreçte ödenen bedellerin ne kadarının dış, ne kadarının iç gelişmelerden kaynaklandığının tespiti oldukça zordur" denildi. Maliyetleri ortaya çıkaran üç faktöre dikkat çekilen analizde, bunlar şöyle sıralandı:Operasyonun hemen arkasından borsa şirketlerinin değeri (BIST 100) yüzde 10'un üzerinde azalmış, 11 günlük süre içerisinde 84 milyar TL'lik bir kayıp ortaya çıkmıştır. Yıl sonunu 1.92 ile kapatması beklenen dolar, FED'in tahvil alımını azaltması ve artan siyasi risklerin etkisiyle 2.19 seviyesini görmüştür. Kur artışları dış borçlara yansımış ve 20 milyar TL'nin üzerinde bir maliyet söz konusu olmuştur.Merkez Bankası'nın faiz oranlarını artırmama yönündeki kararlılığına rağmen, 17 Aralık 2013 operasyonu öncesinde yüzde 8.9 olan gösterge faiz oranı 10.5'e kadar yükselmiştir. Faizlerdeki bu artışın Hazine'ye 8 milyar TL'lik ilave bir maliyet yüklediği belirtilmektedir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...