'Merkez'e faiz baskısı

'Merkez'e faiz baskısı

Ekonomi Haberleri

TL'nin dolar karşısında 6 ayda yaklaşık % 20 değer kaybetmesi ve enflasyon ile cari açığın yükseliş eğiliminde olması, küresel oyuncuları harekete geçirdi.

Türkiye için tavsiyelerini düşüren Goldman Sachs, Morgan Stanley, Merrill Lynch gibi küresel yatırım kuruluşları, doların daha artacağını ileri sürerek TCMB'nin faiz artırmak zorunda kalacağını savundu.Türk Lirasının dolar karşısında son 6 ayda yaklaşık yüzde 20 değer kaybetmesi ve enflasyon ile cari açığın yükseliş eğiliminde olması, küresel oyuncuları harekete geçirdi. Yatırım kuruluşları, bu süreçte "faiz artırmak zorunda kalınacağını" ileri sürerek Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) üzerindeki baskılarını artırdı. Dolardaki yükselişin devam edeceğini öngören Goldman Sachs; TCMB'nin ilk çeyreğin sonuna kadar, yüzde 7.75 olan koridorun üst bandını 225 baz puan artırarak yüzde 10'a çıkacağını bekliyor. Morgan Stanley ise enflasyon hedeflerinin tutmadığını, 2014'te dolardaki yükselişin etkisinin daha fazla hissedileceğini ve TCMB'nin 200 baz puanlık bir faiz artırımına gidebileceğini açıkladı. Bank of America Merrill Lynch de Dolar/TL için 2.30 hedefi vererek, TCMB'nin 100 baz puanlık faiz artırmak zorunda kalacağını savundu.
Son iki çeyrektir "doğrudan faiz artırımı" silahını kullanmayan TCMB; koridorun üst bandından fonlama yapmak, haftalık repo ihalelerini kaldırmak ve piyasaya dolar vermek gibi alternatif yolları seçmişti. Faiz artırımını savunanlar ise, Merkez Bankası'nın bilanço yönetimi ya da döviz satışı adımlarının trendi tersine çevirmeye yaramayacağını, yalnızca hareketi yumuşatacağını ileri sürüyor. TCMB Başkanı Erdem Başçı, kullanılan üç farklı faiz oranıyla ilgili olarak, "Bunun bazı avantajları var. Bu şekilde kredi büyümesinin tüketici kredilerinden ticari kredilere yönelmesine katkı sağlanacak" demişti. Yeni dönemde esneklikten daha çok öngörülebilirliğin ön planda olacağını açıklayan Başçı, tüketici kredilerinin büyüme hızının kademeli bir şekilde yüzde 25'ten yüzde 15'e indirilmesini amaçladıklarını belirtmişti.
Mevcut durumda TCMB'nin piyasayı fonladığı faiz oranı yüzde 7.75, enflasyon ise 7.4 seviyesinde bulunuyor. İki yıllık tahvilin faizi ise son günlerde 10 seviyesinin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Bankaların mevduatlara verdiği faiz oranı da çift haneli rakamlara çıktı. Analistler, vergi artışları ve muhtemel zamlarla enflasyonun yüzde 8-9'lara doğru hareket etmesi halinde, TCMB'nin "fiyat istikrarını sağlamak" adına faiz oranlarıyla oynama ihtiyacı duyabileceğini belirtiyor.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...