Sigara önlemleri 8 milyon canı kurtardı

/ Kaynak: AA
Sigara önlemleri 8 milyon canı kurtardı

SAĞLIK Haberleri  / AA

ABD'de sigara tüketimine karşı alınan önlemlerin, 1964 yılından bu yana ülkede 8 milyon kişinin hayatını kurtardığı bildirildi.

Sonuçları "Journal of the American Medical Association" dergisinin internet sitesinde yayımlanan raporda, Amerikalıların 1964 yılından bu yana sigara içme alışkanlıkları değişmeseydi sigara kullanımıyla bağlantılı ölümlerin muhtemel sayısı hesaplandı. Hesap, ulusal sağlık anketleri ve ölüm oranları incelenerek yapıldı. Bu dönemde ABD'de yetişkinlerin yüzde 42'sinden fazlasının sigara içtiği, bu oranın yüzde 18'e düştüğü ve sigarayla mücadele çabaları sayesinde 8 milyon ölümün engellendiği hesaplandı. Sigaraya karşı önlemlerin, aynı zamanda ABD'de yaşam süresinin uzamasına önemli katkı sağladığı belirtildi. Ülkede 40 yaşındakiler için muhtemel yaşam süresi, 1964 yılından bu yana 5 yıldan fazla uzarken, sigarayla mücadelenin, bu artıştaki etkisinin yüzde 30 oranında olduğu kaydedildi. Amerikan Hastalık Önleme Merkezi'ne göre, günümüzde hala 443 bin Amerikalı sigarayla bağlantılı nedenlerden vaktinden önce hayatını kaybediyor. Derginin internet sitesinde, 32 ülkenin, sigara vergilerini artırmak konusunda iyi iş çıkardığı ve en az 30'unun, daha güçlü uyarı etiketlerini hayata geçirdiğine dikkat çekildi. Bu ülkeler arasında, Avustralya, Brezilya, Kanada ve Uruguay'ın yer aldığı belirtilirken, sigara kullanımının, 187 ülkede 1980-2012 yıllarında erkeklerde ortalama yüzde 25, kadınlarda yüzde 42 oranında düştüğü ifade edildi. Öte yandan Rusya, Endonezya ve Ermenistan'da erkeklerin yarısından fazlasının, Şili, Fransa ve Yunanistan'da her 4 kadından en az birin sigara içtiği kaydedildi.

SAĞLIK
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...