Yunanistan AB Dönem Başkanlığı'nı devraldı

Yunanistan AB Dönem Başkanlığı'nı devraldı

DÜNYA Haberleri

Yunanistan, AB yöneticilerinin katılımıyla yapılan törende AB dönem başkanlığını resmen devraldı.

Yunanistan, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve üst düzey AB yöneticilerinin katılımıyla yapılan törende AB dönem başkanlığını resmen devraldı. Zapyon Sarayı'nda aile fotoğrafının çekilmesinin ardından toplantıya geçen yetkililer, çıkışta basın mensuplarına açıklama yaptı. Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, Yunanistan ve Avrupa'nın krizi geride bıraktığı kanısında olduğunu ifade ederek, "Yunanistan şimdi ayakları üzerinde durabiliyor. Bu dönem Avrupa vatandaşlarını AB'ye daha da yakınlaştıracak" dedi.

Yunan halkının son yıllarda inanılmaz zorluklar yaşadığını ve 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşam standartlarının en çok etkilendiği ülke olduğunu belirten Samaras, Yunanistan'ın yaptığı büyük fedakarlıklar sonucunda Avrupa ile uyum içinde krizi geride bıraktığını kaydetti.

Samaras, ayrıca Yunanistan'ın AB dönem başkanlığı önceliklerinin işsizlikle mücadele, ekonomi, kalkınma, Avrupa'nın iç ve dış güvenliğini garanti altına almak, sosyal hakları korumak, avronun güvence altına alınması için mali ve ekonomik birliğin geliştirilmesi olduğunu ifade etti.

Hedeflerinin arasında kaçak göçle mücadele ve deniz politikasının geliştirilmesi olduğunu da belirten Samaras, Avrupa'nın birlik içinde hareket etmesi durumunda bütün sorunlara çözüm bulabildiğini söyledi.

- "Yunanistan deneyimli bir pilot gibi" -
Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da Yunanistan'ın geçmiş dönemlerdeki AB başkanlıklarına atıfta bulunarak, "Yunanistan deneyimli bir pilot gibi ve başarılı olmakta kararlı" dedi.

Barroso, Yunanistan'ın 2014 yılında ekonomik küçülmeyi geride bırakacağına inandığını ve Yunan halkının yaptığı fedakarlıkların daha iyi bir gelecek sağlayacağını belirterek, şu an için dikkatin yatırımlara çevrilmesi gerektiğini söyledi.

Yunanistan'ın dönem başkanlığına çok iyi hazırlanmış durumda ve hedeflerini gerçekleştirmek için kararlı olduğunu ifade eden Barroso, Avrupa Komisyonu'nun Yunanistan'a tam destek verdiğini, temel önceliklerden birinin mali ve ekonomik birliğin başarılması ile toplumsal uyumun güçlendirilmesi olduğunu kaydetti.

"Birçok kişi Yunanistan'ın avro bölgesinden çıkacağına inanıyordu ancak burada dönem başkanlığının devri için bulunmam bu tahminlerin yanlış olduğunun göstergesidir " şeklinde konuşan Barroso, bunun Yunan halkının fedakarlıkları sayesinde başarıldığını sözlerine ekledi.
Dönem başkanlığı önemini yitirdi
2009'da imzalanan Lizbon Antlaşması AB'de dönem başkanlığı kurumunun önem ve etkisini önemli ölçüde sınırlandırdı. Antlaşmayla ihdas edilen daimi AB Konseyi Başkanlığı görevi, birlik üst yönetiminde istikrar ve sürekliliği sağlıyor. Atina Üniversitesi Avrupa araştırmaları profesörü Panagiotis Ioakeimidis, Atina'nın bu gelişmenin bilincinde olduğunu vurguluyor. Yunan uzman, Atina'nın inandırıcı arabulucu ve Avrupa kurumları arasında uzlaştırıcı gibi görevler üstlenebileceğini kaydediyor:

"Yunanistan'ın dönem başkanlığı görevini kurallar çerçevesinde yerine getireceğine, kendi sorunlarını çözmek için pozisyonunu kullanmayacağına inanıyorum. Yunanların sorunlarının çözümü ve borçların düzenlenmesi tartışması elbette Atina'nın dönem başkanlığı sürecince de devam edecek. Ancak bir konunun diğeriyle ilgisi yok. Her yönüyle Yunan değil, Avrupalı bir dönem başkanlığı sergilenecek."

Kaçak göçle mücadele
Atina Üniversitesi'nden Avrupa araştırmaları profesörü Panagiotis Ioakeimidis, Yunanistan'ın dönem başkanlığı boyunca kaçak göçle mücadele konusunun öne çıkmasını beklediğini belirtiyor:

"Yunanistan, dönem başkanlıkları süresince karşı olmasına rağmen Dublin düzenlemesinin hazırlanmasına katkı sağladı. Yunanistan, günümüzde de bu düzenlemeye karşı çıkmaktadır. Zira Dublin düzenlemesi, mülteci sorununda asıl yükü Avrupa'nın periferi ülkelerinin omuzuna yıkıyor. Dublin düzenlemesinde bir değişikliğe gidilmesinin gündemde olduğunu sanmıyorum. Ancak başka yaklaşımlarla bu konuda bazı adımlar atılabilir. Örneğin ortak dış sınırların daha iyi korunması ve bu kapsamda Akdeniz Görev Gücü'nü tartışabiliriz. Bir başka seçenek ise Avrupa Birliği Dış Sınırları Koruma Teşkilatı'nın (FRONTEX) güçlendirilmesidir."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...