Yeniden yargılamaya 'bireysel başvuru' formülü

Yeniden yargılamaya 'bireysel başvuru' formülü

GÜNDEM Haberleri

'Yeniden yargılama'ya ilişkin yeni düzenleme yerine, hükmü kesinleşen davalarda bireysel başvuru yolunun 'daha etkin işletilmesi' görüşü ağırlık kazanıyor.

Balyoz, Ergenekon ve KCK gibi özel yetkili mahkemelerin görev alanına giren davalarla ilgili "yeniden yargılama"ya ilişkin formül arayışı sürerken, AK Parti'de 'düzenlemenin AYM'den dönmesi' endişesi ortaya çıktı. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun özel yetkili mahkemelerle ilgili yasada yer alan geçici maddenin kaldırılması ile yeniden yargılama yolunun açılması teklifinin AK Parti'de olumlu karşılık bulmadığı belirtiliyor. Bazı AK Parti'li hukukçular, bu teklifin Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olabileceği ve düzenlemenin Anayasa Mahkemesi'nden dönmesi ihtimalinin bulunduğunu dile getiriyor. Kulislerde "Böyle olursa Türkiye içinden çıkılmaz bir kaos ortamına sürüklenir. Özel yetkili mahkemeler DGM'lerin devamı niteliğindeydi. Geçmişte DGM'lerin baktığı davalara da yeniden yargılama yolu açılabilir. Ki bunun nereye varabileceği belli olmaz" yorumları yapılıyor. Bu nedenle, mevcut CMK hükümlerinde "yeniden yargılama"ya ilişkin geniş imkanlar bulunduğu ve yeni düzenleme yerine Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yolunun daha etkin kullanılması görüşü ağırlık kazanıyor.Bu arada, ağır ceza mahkemelerinin kaldırılmasına ilişkin öneriler de AK Parti'nin gündeminde. Partinin hukukçu kurmayları, bu mahkemelerin kaldırılmasının getireceği olumlu ve olumsuz sonuçları değerlendiriyor. AK Parti yönetimi, Anayasa Mahkemesi'nin Temmuz ayında iptal ettiği 10 yıllık tutukluluk süresine ilişkin de yeni bir yasal düzenleme hazırlığı yapıyor. Ortaya çıkan ağırlık görüş tutukluluk süresinin en fazla 6 yıl olması yönünde.
Yücel KAYAOĞLU/TÜRKİYE GAZETESİ



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...