Grip nedir, nasıl bulaşır korunmak için ne yapmalı işte detaylar

Grip nedir, nasıl bulaşır korunmak için ne yapmalı işte detaylar

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Griple ilgili merak edilenler ve detaylar. Uzmanlar uyardı gribin yayıldığı alanlara dikkat! Grip olanlar ne yapmalı?

Uzmanlar, 1 haftadan daha uzun süren yüksek ateş, öksürük şikayeti olanların ve sarı-yeşil renkte veya kanlı balgam çıkaranların mutlaka doktora gitmelerini öneriyor. Zatürre özellikle yaşlılarda, bağışıklık sistemi düşük, kalp, diyabet ve böbrek hastalığı gibi kronik hastalığı olanlarda ölümlere sebep olabiliyor. Türk TORAKS Derneği Solunum Yolu Enfeksiyonları Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Ayşın Şakar Coşkun, "Grip salgınları sırasında en sık gördüğümüz solunum yolu enfeksiyonu zatürredir. Aralığın son iki haftasından itibaren zatürre vakalarını daha sık görmeye başladık. Griple başvuran hastalarda zatürreye daha fazla rastlıyoruz. Bu artışın sebebi gribin direnci düşürmesi nedeniyle zatürre bakterisinin hastalık yapmasıdır. Zatürre vakaları virüse de bağlı olabilir" dedi. nbsp;


Toplu taşıma araçları mikrop yuvası
Medipol Üniversitesi Hastanesi KBB Uzmanı Doç. Dr. Murat Karaman gribin hastalığı taşıyan kişilerin öksürüğü ve hapşırması sonucu havaya yayılan damlacıklarla ve doğrudan temasla bulaştığını belirterek, "Aynı zamanda kapı kolları, bilgisayar klavyeleri, telefonlar gibi ortak kullanılabilecek eşyalarla bulaşır. Özellikle otobüs, metrobüs, metro gibi insanların çok yakın temasta olduğu yerler, hastalığın en kolay yayıldığı alanlardır. Belirtilerin başlamasından önceki 24 saat ve sonraki beş gün kişinin bulaştırıcılığı vardır. En büyük hata bana bulaşmaz diye düşünmektir" dedi.


Günde sekiz bardak su için
Gripli kişilerin başkalarıyla öpüşmemesi, kucaklaşmaması ve tokalaşmaması gerektiğini söyleyen Medipol Üniversitesi TF Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji bölümünden Doç. Dr. Mesut Yılmaz, "Öksürük, hapşırık yoluyla tükürük ellere bulaşacağı için, ortak kullanım gereçlerine dokunmadan önce mutlaka ellerini yıkamaları önerilir. Hastaların kalabalık ortamlara girmemeleri, evlerinde istirahat etmeleri, günde en az 8 bardak su içmeleri ve C vitamini içeren meyve ve sebzeleri tüketmeleri, zorunlu koşullarda maske ile sokağa çıkmaları bulaşmayı azaltmada önemlidir" dedi.


GRİPTE ANTİBİYOTİK ETKİSİZ
Grip bir virüs hastalığı olduğu için tedavisinde antibiyotikler etkisizdir. Eğer gribin arkasından zatürre gibi bakteriyel bir enfeksiyon geliyorsa doktor tarafından semptomatik tedaviye antibiyotik tedavisi eklenmelidir. nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...