Singapur'a çağrı: Myanmar için siz de gayret sarf edin

Singapur'a çağrı: Myanmar için siz de gayret sarf edin

GÜNDEM Haberleri

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, büyük çoğunluğu Budist olan Singapur'a, akan kanı durdurması için çağrı yaptı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Uzak Doğu seyahatinin ikinci durağı olan Singapur'da önemli temaslarda bulundu. Singapur Cumhurbaşkanı Tony Tan Keng Yam ve nbsp;mevkidaşı Lee Hsien Loong nbsp;ile görüşen Erdoğan, "terörle mücadelede işbirliği mutabakat zabtı"nı imzaladı. Singapur'u ilk olarak 1996 yılında merhum Necmettin Erbakan ziyaret etmişti. 18 yıl sonra bu ülkeye giden Türk Başbakan olan Erdoğan, nüfusunun büyük çoğunluğu Budist olan Singapur'un, Myanmar'daki Budist-Müslüman çatışmasına müdahil olmasını, oralardaki çatışmaların durması için gayret sarf etmesini rica etti. nbsp;Görüşmede 650 milyon dolar civarında olan ticaret hacminin artırılması da gündeme geldi. Erdoğan, "Bu rakamı 5 milyara çıkaralım. Geçen yı 36 milyon turiste ulaştık. Bunun 30 bini Singapur'dan geldi. Sayının daha da artması gerekir" dedi. Başbakan Loong da, "Türkiye Uzak Doğu'ya ilgi duyuyor, biz de Avrupa'ya. Türkiye ve Singapur, birbirleri için birer kapı olma özelliği taşıyabilir" karşılığını verdi. Görüşmede serbest ticaret anlaşmasının yıl sonuna kadar imzalanması kararlaştırıldı.
Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile birlikte Botanik Parkı Orkide Bahçesi'ni ziyaret etti. Bahçede yeni bir tür olan Dendrobifm familyasındaki mor renkli çiçeğe, "Recep Tayyip-Emine Erdoğan' adı verildi. Erdoğan çifti, devlet büyüklerinin isimlerinin verildiği çiçek adlarının kayıtları yer alan defterde, çiçekle ilgili sayfaları imzaladı. Emine Erdoğan, aynı masada imza atılırken, "Damat memnun mu, hadi bakalım imzalar atıldı" şeklinde espri yaptı. Daha önce Margaret Thatcher ve Nelson Mandela gibi önemli kişilerin ziyaretleri sırasında isimlerinin de orkidelere verildiği öğrenildi. Başbakan Erdoğan; Abdülhamid Han'ın Singapur'a gönderdiği ilk Türk Başkonsolosu Ahmet Ataullah Efendi'nin ve Jahor Sultanı Ebubekir'in eşi Hatice Sultan'ın kabirlerini de ziyaret etti. Erdoğan, daha sonra Malezya'ya geçti.


BİRBİRİMİZ İÇİN FIRSATIZ

Başbakan Erdoğan, bir araya geldiği Singapurlu mevkidaşı Lee Hsien Loong'a, iki ülkenin birbiri için fırsat kapısı olduğunu söyledi. Erdoğan, "Birbirimizi tamamlıyoruz. İş adamlarımız üçüncü ülkelerde işbirliği yapmalı" çağrısında bulundu.




nbsp;Singapur'a çağrı: Myanmar için siz de gayret sarf edin

İSİMLERİ ORKİDEYE VERİLDİ
Başbakan Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile birlikte Singapur Botanik Parkı Orkide Bahçesi'ni ziyaret etti. Burada bir orkideye "Recep Tayyip-Emine Erdoğan" adı verildi. Erdoğan çifti parkta el ele yürüyüş yaptı.


Nuh Albayrak - nbsp;SİNGAPUR

TÜRKİYE GAZETESİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...