Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Erdoğan'a Malezya'da askeri törenle karşılama

Erdoğan'a Malezya'da askeri törenle karşılama

Politika Haberleri

Başbakan Erdoğan, resmi ziyarette bulunduğu Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da, Malezya Başbakanı Najip Tun Razak tarafından askeri törenle karşılandı.

Başbakan Erdoğan'ın ziyareti dolayısıyla Malezya Başbakanlığı önünde askeri tören düzenlendi. İki ülkenin milli marşlarının çalınmasıyla başlayan törende, Başbakan Erdoğan, tören kıtasını selamladı.Törene, Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Avrupa Birliği Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da katıldı.Başbakan Erdoğan ve Malezyalı mevkidaşı Razak, Başbakanlık Binası merdivenlerinde fotoğraf çektirdikten sonra baş başa ve heyetlerarası görüşmelere geçti. Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından, iki liderin ortak basın toplantısı düzenledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Malezya ile yapılabilecek müşterek çok şey olduğunu söyledi.
Uzakdoğu turunun son gününde Malezya'da bulunan Başbakan Erdoğan Malezyalı mevkidaşı Najip Tun Razak ile ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda kendilerine gösterilen ilgi ve alakadan son derece memnun olduklarını dile getiren Başbakan Erdoğan, "Mevkidaşım, kıymetli kardeşim sayın Muhammed Najip ile görüşmelerimizi çok verimli tamamladık. Tabii bu vesileyle gerek şahsımıza gerekse tüm heyetimize gösterilen ilgi ve alakadan memnuniyetimi ifade etmeden geçemeyeceğim. Bilindiği üzere bu yıl Türkiye Malezya arasındaki diplomatik ilişkilerin az önce de sayın başbakanın da ifade ettiği gibi 50. yılını kutluyoruz. Tabi ziyaretimin böyle bir zamanda gerçekleşiyor olması ayrıca anlamlı. Belediye başkanlığım ve başbakanlığım döneminde 4. kez Malezya'ya gelişim. Ve 2011'de de değerli kardeşim Najip'in ziyaretinde bu ziyaretlerin üst düzey verimlilik noktasında bir adımı olmuştu" dedi. nbsp;
"ORTAK DİL VE DEĞERLERE SAHİP 2 ÜLKEYİZ" nbsp;
Toplantıda her 2 ülkenin de ortak hedeflere ve değerlere hâkim olduğunu kaydeden Erdoğan, "Şimdi burada bir şeyi ortaya koymam lazım, Malezya 2020 hedefleri belirledi. Bizim de bir 2023 hedefimiz var. Tabi bu hedeflere yönelik burada sürdürülebilir ve dayanışma içerisinde çalışmalar yapabiliriz. Ve bu çerçevede ilişkilerimizi daha ileri seviyelere taşıma noktasında anlaşmış bulunuyoruz. Ortak dini ve kültürel değerlere sahip 2 ülkeyiz. Değerli kardeşimin de ifade ettiği gibi özellikle İslam ve demokrasinin bir arada yaşayabileceğini gösteren 2 ülkeyiz. Tabi bu aslında önem arz ediyor. Her seviyedeki temasların bu anlamda çok büyük önemi var. Malezya ve Türkiye'de Malezya yılı, Türkiye'de de Malezya yılı olarak ilan edilmesi de anlamlı olacak diye düşünüyorum. Yine bu arada THY'nin Malezya Havayolları'nın aynı şekilde haftanın her günü seyahat edilebilir hale gelmiş olması da bence halklarımızın birbiriyle olan iletişimi aynı zamanda transit yolculuk noktasında İstanbul'un kullanılması öyle zannediyorum ki çok daha geleceğe yönelik çalışmamıza güç katacaktır. Önümüzdeki dönemde iş birliğimizin çerçevesini teşkil edecek olan stratejik iş birliği eylem planını az önce sayın başbakan ile imzaladık. Bu bölgede aslında bu tür belge imzalama noktasında Çin Halk Cumhuriyeti, Güney Kore, Endonezya ve Japonya'dan sonra Malezya'yla 5. anlaşmayı imzalamış olduk. Ve yaklaşık dış ticaret hacminde 1,5 milyar dolarlık potansiyele sahibiz. Sayın Başbakanın ifadesiyle önümüzdeki 5 yılda bunu 5 milyar dolara çıkaralım dediler. Türkiye ve Malezya'ya da bu yakışır" dedi. nbsp;
"YAPABİLECEĞİMİZ MÜŞTEREK ÇOK ŞEY VAR" nbsp;
2 ülkenin birçok alanda adımlar attığını da ekleyen Erdoğan, "Birçok alanda aslında yapabileceğimiz müşterek çok şey var. Enerji alanında şu anda müşterek attığımız adımlar var. Savunma sanayinde attığımız atacağımız adımlar var. Aynı şekilde otomotiv, bilişim sektörü gibi alanlarda atabileceğimiz adımlar var. Altyapıda yapabileceğimiz birçok şey var. İnanıyorum ki Türkiye ve Malezya ekonomileri son dönemlerin yükselen ekonomi olarak dikkat çekecek. Şu anda arkadaşlarımız 13-15 Ocak tarihleri arasında gezilerinin 9. turunu tamamlayacaklar. Nisan'da da istiyorum ki sayın başbakan da Türkiye ziyaretini gerçekleştirir ve bunun da imzalarını atarız. Ve Türkiye Malezya kendi bölgelerinin ötesinde aktif dış politika izleyen ülkelerdir. Bölgesel ve küresel istikrara katkı noktasında görüşlerimiz birbiriyle örtüşüyor. Bu çerçevede hem ikili düzeyde hem BM İslam İşbirliği Teşkilatı, G8 gibi uluslararası kuruluşlar çerçevesinde güncel gelişmeleri ele almak suretiyle bu adımları atabiliriz. Tabi bölgesel konularda Suriye, Mısır, Libya, Myanmar gibi konuları ele alma fırsatımız oldu. Ve bu konuda müşterek neler yapabilir bunları konuştuk. Ve dolu dolu bir ziyaret geçirdik diyebilirim. Akşam yemekte de finalini yapacağız. Tüm Malezya halkına halkım adına şükranlarımı iletiyorum" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...