Yabancı yatırımcı frene bastı

Yabancı yatırımcı frene bastı

Ekonomi Haberleri

Deloitte'nin raporuna göre geçtiğimiz yıl yabancı yatırımların Türkiye'ye katkısı ilk defa yerli yatırımların gerisinde kaldı.

Sosyo-politik olaylar ve FED kararlarının gölgesinde geçen 2013 yılında, Türkiye'de yaklaşık 17.5 milyar dolarlık 217 birleşme ve satın alma işlemi gerçekleşti. Bu dönemde yabancı yatırımcının işlem hacmine katkısı ise tarihsel olarak en düşük seviyede gerçekleşti. Deloitte Türkiye'nin raporuna göre, son on yıldır Türkiye piyasasına kesintisiz ilgi gösteren yabancı yatırımcılar 2013'ü temkinli geçirdi. Toplam 5.2 milyar dolarlık hacimi oluşturan yabancı yatırımcı işlemleri (89 adet) 2012'ye göre işlem hacmi olarak yüzde 60 oranında azaldı. Yabancılar tarafından domine edilen büyük ölçekli özel sektör işlemlerinin sayısının bu yıl gözle görülür oranda az olması sebebiyle yabancıların işlem hacmine katkısı yüzde 30 olarak son yılların en düşük seviyesinde gerçekleşti. 2013 yılında Türk yatırımcılar ise 128 işlem ile 12.3 milyar dolarlık işlem hacmi oluşturdu. Türk yatırımcıların hâkimiyetinde olan özelleştirmeler dışında kalan işlemler göz önüne alındığında ise, yabancıların payı yüzde 47 olarak gerçekleşti. Deloitte Türkiye Kurumsal Finansman Ortağı Başak Vardar, kriz sonrası dönemde birleşme ve satın almalarda yakalanan ivmenin hem iç pazardaki sosyo-politik gerginlik, hem de FED kararlarının gelişmekte olan ekonomilere etkisi nedeniyle 2013'te kesintiye uğradığını belirterek, "Yabancı yatırımcılar son derece temkinli davrandı ve işlem hacmindeki payları tarihsel olarak en düşük seviyelerinde gerçekleşti. Yine de, finansal yatırımcıların Türk şirketlerine ilgisi, enerji sektörü özelleştirmeleri ve orta ölçekli işlemler pazarındaki hareket, işlem hacmini artırdı" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...