Muhteşem Yüzyıl davasının sonucu ne oldu?

/ Kaynak: AA
Muhteşem Yüzyıl davasının sonucu ne oldu?

MAGAZİN Haberleri  / AA

"Muhteşem Yüzyıl" dizisine, alıntı şiir ve metinler hakkında dava açan yazar Kevser Yeşiltaş ile dizinin yapımcıları anlaştı.

Muhteşem Yüzyıl dizisinin 67, 73 ve 83. bölümlerinde, Pargalı İbrahim Paşa 'nın eşi Hatice Sultan için okuduğu şiir ve metinlerin, Hallac-ı Mansur için yazdığı kitaptan alıntı olduğunu ve izinsiz kullanıldığını ileri sürerek Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'nde dava açan yazar Kevser Yeşiltaş ile dizinin yapımcıları anlaştı. Taraflar arasında anlaşma sağlanırken Yeşiltaş, TİMS Yapım Medya Film Prodüksiyon aleyhine İstanbul 4. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'nde açtığı davadan feragat etti.

Muhteşem Yüzyıl dizisinin 118. bölümünde yazar Kevser Yeşiltaş'a senaryoya yaptığı katkılar nedeniyle teşekkür edildi. Gelecek bölümünün sonunda da Kevser Yeşiltaş'a teşekkür yazısının yer alacağı kaydedildi. Ayrıca dizinin internet sitesinde de "Senaryo çalışmaları sırasında yararlanılan "Hallac-Mansur, En-El Hak Gizli Öğretisi" adlı eserin yazarı Kevser Yeşiltaş'a katkıları nedeniyle teşekkür ederiz" ifadesi yer aldı.

Dizinin son 2 bölümünün fragmanına da Yeşiltaş'a teşekkür yazısı konulacak. Yazarın bundan sonra metin ve şiirlerinin dizide kullanılması halinde telif ödenecek.

Yazar Kevser Yeşiltaş, taleplerinin yapımcı şirket tarafından kabul edilmesine çok sevindiklerini belirterek, "Büyük bir erdem içinde taleplerimiz kabul edildi. Bunun Hallac-ı Mansur'un ruhu için de çok güzel bir şey olduğunu düşünüyorum. Kendilerine çok teşekkür ederiz. Bundan sonra da yapımcı şirket ile irtibatımız devam edecek" ifadelerini kullandı.

nbsp;- Avukatının açıklaması
Yeşiltaş'ın avukatı Barış Kaşka da Tims Yapım Medya Film Prodüksiyon ile yaptıkları anlaşmayı doğrulayarak, şunları kaydetti:

"Davalı şirket ile aramızda bir sulh anlaşması yapılmıştır. Anlaşma gereği müvekkilimin tanınma ve tanıtılma ile ilgili talepleri, Muhteşem Yüzyıl dizinde yerine getirilmeye başlandı. İlki bu hafta yayımlanan bölümün sonunda müvekkilime teşekkür edildi. Yaptığımız anlaşma gereğince müvekkilimize 1 bölüm daha teşekkür edilecek. Müvekkilim, bu sonuçtan mutlu oldu. Yapımcı şirket ve değerli hukukçusuna da anlayışları dolayısıyla teşekkür ederiz."

Kaşka, Kevser Yeşiltaş'ın diğer kitaplarından yararlanılması halinde Yeşiltaş'a yapımcı şirket tarafından telif ödeneceğini de ifade etti.

- "O şiirleri Hallaç için yazmıştım"
Yazar Kevser Yeşiltaş'ın "En-el Hak Gizli Öğretisi-Hallac-ı Mansur" kitabının 34. sayfasında yer alan "Aşk aşk derim, erimek isterim/İki değil bir olmaktır derdim/Harab olmuş yüreğim, kırılmış tüm kanatlarım, uçarım enginlere/Gözlerim ama kulaklarım sağır, yolum sadece aşkadır/Aşk değil midir yağmuru yağdıran, suyu buluta, bulutu suya dönüştüren?/Aşktır aşkla toprağa kavuşturan/Tüm tohumların içine zerk olan" şeklindeki bölüm "Muhteşem Yüzyıl" dizisinin 83. bölümünde Pargalı İbrahim Paşa'yı canlandıran oyuncu Okan Yalabık tarafından okunmuştu.

Yeşiltaş'ın kitabının 174. sayfasında bulunan "Öyle sırlar var ki ararsın durursun ömrün boyunca/Gösterdiğin çaba ve liyakate göre bulduğunu zannedersin/Ne zaman ki, vazgeçersin dalarsın dünya işlerine/İşte o zaman sana gelir o tüm aradığın sırlar bir bir peşi sıra/İnsanlar buna mucize derler, sen ise saklarsın yüreğinde/Ne aradığını bilene, bir çiçeğin akşam vakti örtünüp/Sabah güneşi ile yapraklarını alabildiğince açışı bile yeter/Ne zaman ki, gölgeden vazgeçmiştir peşinde olmaktan/Güneş olması gereken en yüksek noktadadır/Sırrın sır olmadığını anladığın vakit/İşte olman gereken en iyi durumdasındır" şeklindeki bölüm de dizinin 73. bölümünde yayımlanmıştı.

Şiir ve metinlerinin dizide kullanıldığını arkadaşından öğrendiğini belirten ve "O şiirleri Hatice Sultan için değil Hallac-ı Mansur için yazmıştım" diyen Kevser Yeşiltaş, maddi talebinin bulunmadığını belirterek, dava açmıştı.

Yeşiltaş, "Şiirlerin bana ait olmasına rağmen ismimin geçmemesi gerçekten hiç önemli değil. Ben sadece Mevlana'ya gösterilen saygının Hallac-ı Mansur'a ve kitaba gösterilmesini istiyorum. Hallac-ı Mansur da dünyada çok tanınan, kıymetli bir düşünür. İsmim geçmeseydi, bu metni 'Şu kitaptan aldık' deselerdi ve teşekkür etselerdi benim için yeterliydi" demişti.

MAGAZİN
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...