Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Bu sefer Çin'i geçtik

/ Kaynak: AA
Bu sefer Çin'i geçtik

Ekonomi Haberleri  / AA

Türkiye, ABD'den 111,6 bin balya pamuk ithal ederek, söz konusu dönemde 66,1 bin balya pamuk ithal eden Çin'i geride bıraktı.

ABD Tarım Bakanlığı'nın (USDA) yayınladığı verilere göre, Türkiye, 12-19 Aralık haftası'nda ABD'den 83,4 bin balya pamuk ithal ederek, ABD'nin en büyük pamuk ithalatçısı olarak bilinen Çin'i geçti. Söz konusu dönemde ABD'de 221,6 milyon balya pamuk satışı gerçekleştirilirken, bunun 43,4 bin balyasını Çin ithal etti. Aynı şekilde 19-26 Aralık haftasındaki ABD'den pamuk ithalatı, Türkiye'nin 28,2 bin balya ve Çin'in 22,7 bin balya oldu. Böylece, Türkiye 12-26 Aralık döneminde ABD'den toplamda 111,6 bin balya pamuk ithal ederek, aynı dönemde 66,1 bin balya pamuk ithal eden Çin'i geride bıraktı. ABD'nin 1 numaralı ihracatçı olduğu pamuk sektöründe, en büyük ithalatçılar arasında Çin, Türkiye, Meksika, Vietnam ve Endonezya yer alıyor.
- Pamuk tüketimi 2015'te 1 milyon tona ulaşabilir
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Vadeli İşlem ve Emtia Piyasaları Uzmanı Zafer Ergezen, Çin ile ilgili gelişmelerin piyasa tarafından yakından takip edildiğini belirterek, ülkenin neredeyse tek başına pamuk piyasasını belirlediğine dikkati çekti. Ergezen, Çin'in pamuk stoklarını azaltmasıyla dünya stoklarındaki payının yüzde 59,4'e gerilediği bilgisini vererek, söz konusu rakamın bu sezon başında yüzde 62'ye ulaştığını kaydetti. Stokların azalmasının yanı sıra Çin'in pamuk ithalatının da yavaşladığına işaret eden Ergezen, şunları aktardı: "Bunun sonucunda Çin, pamuk fiyatı için ciddi bir tehdit haline geldi. Çin'in pamuk alımları yavaşlamaya devam ederse, pamuk fiyatındaki satış baskısı artacaktır. Bu durumda pamuk fiyatı, yeniden 80 cent/libre altına gevşeyebilir. Çin'in pamuk ithalatını azaltması ise Türkiye'ye yaradı. Pamuk fiyatının düşmesiyle, Türkiye pamuk alımlarında ön plana çıktı. Böylece Türkiye 2013-2014 sezonunda Çin'i geçerek, ABD'nin en büyük pamuk alıcısı konumuna geldi. Zaten Türkiye, pamuk piyasasında önemli bir güç olarak biliniyordu. Türkiye, Çin'in arkasından dünyanın en büyük pamuk ithalatçısı konumunda bulunuyor. Tüketimde ise Çin, Hindistan ve Pakistan'ı takip ediyor. Türkiye'nin bu ülkelerden en büyük farkı, üretiminin düşüklüğü olarak görülmektedir. Oysa üretim miktarı artırılabilse, tekstil sanayinin uluslararası piyasadaki rekabeti açısından avantaj sağlanabilir."
Zafer Ergezen, Türkiye'nin tekstil sektöründeki etkinliği ve yüksek büyüme rakamlarına ulaşmasının, pamuk talebini artırdığını dile getirerek, pamuk tüketiminin düzenli bir şekilde yükseldiğini ifade etti.
Ekonomik büyümenin beklentilere paralel devam etmesi durumunda, pamuk tüketiminin 2015'de 1 milyon tona ulaşabileceği öngörüsünde bulunan Ergezen, "Çünkü pamuk fiyatının düşük olması da avantaj sağlıyor. Fakat pamuğun başlıca ihracatçısının ABD olması ve en büyük tüketicinin Çin olması, pamuk fiyatının bu iki ülkeye göre belirlenmesine yol açıyor. İpler, bu iki ülkenin elinde…" değerlendirmelerini yaptı.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...