HSYK açıklamasına ilk tepki Atalay'dan

HSYK açıklamasına ilk tepki Atalay'dan

GÜNDEM Haberleri

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay: "Yargının objektif olmadığı, adaleti tesis etmek için uğraşmadığı, yan tuttuğu bir yerde o ülke iflah olmaz"

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, "Yargının objektif olmadığı, adaleti tesis etmek için uğraşmadığı, yan tuttuğu bir yerde o ülke iflah olmaz. Yani 'Adalet mülkün temelidir' sözü boşa değildir. Adalet olmazsa mülkte zulüm vardır. Adaletin olmadığı yer, adaletin karşılığı, zulümdür, haksızlıktır" dedi. Atalay, Kanal 24 televizyon kanalında, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici'nin yazılı açıklaması ile ilgili değerlendirmesi sorulan Atalay, "HSYK'nın bugünkü açıklaması, doğrusu bizim geleneğimizde, teamülümüzde ve yüksek yargı geleneğinde de olmayan bir şey" ifadesini kullandı. Hükümet tarafından bu konuda açıklamalar yapıldığını ve teklifle ilgili kamuoyunda tartışmaların gerçekleştirildiğini anımsatan Atalay, şunları kaydetti: "Bugün saat 15.00'te Adalet Komisyonu toplanacak, zaten Meclis'te görülüşecek bu. Muhalefet zaten bu konularda görüşünü belirtti. Orada tartışılacak bir şey. Yani bu Kurul'un Başkanvekilinin, bakandan habersiz, hiç irtibat olmadan böyle uzunca bir şey yayınlaması, Kurul üzerinde şu günlerdeki tartışmayı, endişeleri, şüpheleri artıran bir belgedir. Yani bu biraz yine korsan bir şeydir. Belli ki Adalet Bakanımızın yayımladığı o genelge veya yazdığı yazıdan sonra Kurul olarak yapmıyorlar. İşte bir anlamda ona bir hiledir. İşte 'şahsi görüşüm' diye açıklama yapıyor. Eminim Kurul içinde çalışılmış, hazırlanmış. Ama Bakanın genelgesini delmek için böyle bir yol izlemişler. Şimdi bunlar doğrusu yargı ile endişeleri sadece artırır."
HSYK Kanunu ile ilgili değişiklik teklifine değinen Atalay, 17 Aralık operasyonu ve sonrasında yaşanan süreci anlattı. HSYK'nın, Adli Kolluk Yönetmeliğindeki değişikliğin iptali istemiyle Danıştay'da açılan dava sırasında da "korsan bir toplantı yaparak, yönetmeliğin yasaya aykırı olduğuna" ilişkin görüş belirttiğini hatırlatan Atalay, Danıştay'ın ilgili dairesinin de bunun üzerine Hükümet ve idareden savunma almadan yönetmelik değişikliğinin yürütmesini durdurduğunu söyledi.
"Korsan toplantının yapıldığı gün, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın görevine yeni başladığını" kaydeden Atalay, "Kendi bakanlarını, başkanlarını uğurlama gereği de duymuyorlar, yeni gelene bir hoşgeldin deme gereğini de duymuyorlar. Hoşgeldini böyle diyorlar. Onlardan bilgisiz, halbuki başkanın bir bilgisi olur toplantıdan, üyeleri toplantıya çağırıyorlar. Üyelerin aslında bir kısmı, o toplantıda alınan, yönetmelikle ilgili görüşe karşı çıkıyor ve itiraz şerhi koyuyor. Ama onlara önceden ne için toplanıldığı bildirilmediği için toplanıyorlar" diye konuştu.
- "Anayasa'ya aykırılık diye bir şey söz konusu değil"
Bunun ardından HSYK'nın tartışmaya açıldığını belirten Atalay, "Toplum bunu tartışır oldu. Böyle bir şey olamaz yargıda. İnsanların güvendiği, en çok güvenmesi gereken ve oraya güvenin bittiği zaman umudun bittiği yargıdır. Bunun üzerine HSYK ile ilgili bir değişiklik gündeme geldi" dedi.
Bu konuyla ilgili olarak muhalefet partilerine de teklif götürdüklerini ve çağrıda bulunduklarını, ancak buna itirazda bulunulduğunu anımsatan Atalay, Adalet Bakanı, bakanlık bürokratları, Anayasa Komisyonu Başkanı, Adalet Komisyonu Başkanı, AK Parti'nin hukukçu genel başkan yardımcıları ile dışarıdan bazı öğretim üyelerinin de görüşü alınarak HSYK Kanunu ile ilgili değişiklik teklifinin hazırlandığını anlattı.
Atalay, "Burada Anayasa'ya aykırılık diye bir şey söz konusu değil. En çok o boyutu dikkate alındı. Anayasa'da HSYK ile ilgili maddenin kanuna bıraktığı hususlar sadece burada düzenleniyor. Dolayısıyla burada biz o manada bir sorun görmüyoruz ve bu konuda çok dikkatliyiz. Tabii ama hukukta bir yerindelik değerlendirmesi ve keyfiliklar başlarsa bunun sonu gelmez. İnşallah o yönde bir şey gelmez" ifadesini kullandı.
HSYK Kanunu'nda değişiklik öngeren teklifin bugün Adalet Komisyonu'nda görüşüleceğini anımsatan Atalay, "Eminim oradan daha da olgunlaşarak, kısa süre içinde bu değişiklik çıkacaktır. Muhalefetin bazı engellemeleri olacağını duyuyoruz. Olabilir, yani neticede muhalefet zaten bunun için vardır. Görüşlerini söyleyecek, karşı olduğu şeylerle ilgili bazı engellemelere de başvuracak. Bu işin tabiatında vardır. Ama yani sabırla bu çalışma yürütülecek ve tamamlanacak. Önümüzdeki hafta da Genel Kurul'da tamamlanmasını bekliyoruz. Burada hiçbir tereddüdümüz yok. Bu tamamlanacak" diye konuştu.
- "Yargıya kimse hesap sormuyor"
HSYK'nın oluşumuna çok önem verdiklerini ve bunun öncülüğünü Hükümetin yaptığını kaydeden Atalay, muhalefetin, Anayasa referandumunda da karşı çıktığını ancak milletin yüzde 58 ile referanduma onay verdiğini hatırlattı.
Buna çok önem verdiklerini belirten Atalay, "Yani bütün derdimiz, 'Türkiye'de milli iradenin üzerinde vesayet kalmasın. Herkes kendi görevini yapsın'. Ama şimdi gördüğünüz gibi şu son günlerdeki gelişmelerde gene ortaya bir vesayet çıktı" değerlendirmesinde bulundu.
Erklerin hepsini demokraside milletin denetlemesi gerektiğini vurgulayan Atalay, olup bitenlerle ilgili olarak yasama ve yürütmeden milletin hesap sorduğunu söyledi.
Parti olarak her ay iki defa kamuoyu yoklaması yaptırarak, yürütülen çalışmalara milletin ne dediğinin öğrenilmeye çalışıldığını dile getiren Atalay, "Kendimizi daima millet denetiminde hissediyoruz. 2,5 ay sonra seçime gideceğiz. Millet bize karnemizi verecek. Ama yargıya kimse hesap sormuyor. Yargı millet tarafından seçilmiyor ve hiç milletin onu denetlemesi de söz konusu değil" dedi.
Demokratik ülkelerde yargının ya millete ya da parlamentoya seçtirildiğini, bazı yerlerde hükümet veya cumhurbaşkanı tarafından belirlendiğini aktaran Atalay, "Yargının objektif olmadığı, adaleti tesis etmek için uğraşmadığı, yan tuttuğu bir yerde o ülke iflah olmaz. Yani 'adalet mülkün temelidir' sözü boşa değildir. Adalet olmazsa mülkte zulüm vardır. Adaletin olmadığı yer, adaletin karşılığı, zulümdür, haksızlıktır. Bütün bunları düşünmek lazım" ifadesini kullandı.
Türkiye'de parlamentonun, mevcut Anayasa'yı mutlaka değiştirmesi ve milletin denetleyeceği bir yargının olması gerektiğini belirten Atalay, "Yürütme de yasama da yargı da millete hesap verir hale geldiğinde herşey düzene girer" diye konuştu.
Bir kuruluşun yaptığı çalışmaya değinen Atalay, "Araştırma var bugün basında. Güvenilir, iyi bir araştırma kuruluşu bir araştırma yapmış. Milletin yüzde 69'u son olup bitenlerin hükümete karşı bir komplo olduğu kanaatini taşıyor. Millet çok şeyi seziyor. Milletin değerlendirmesi olsa millet bunları çok iyi görecek. Yeterki biz millete daha fazla imkan tanıyalım. Milli iradeyi daha öne çıkaralım ve milletin değerlendirmelerini siyasetin de yargının da hepsinin önüne alalım" değerlendirmesinde bulundu.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...