Gazeteciler iş güvencesi istiyor

Gazeteciler iş güvencesi istiyor

GÜNDEM Haberleri

Kamuoyunun doğru ve hızlı bilgi almasında aktif rol oynayan gazeteciler çalışma hayatlarında iş güvencesi istiyor.

Kamuoyunun doğru ve hızlı bilgi almasında aktif rol oynayan,savaşlar, doğal afetler gibi zor koşullarda ölümle burun buruna mesleklerini icra eden gazeteciler çalışma hayatlarında iş güvencesi istiyor. 10 Ocak çalışan gazeteciler günü kutlanması gereken bir gün olması gerekirken mesleki dayanışma örgütleri ve sendikalar adeta veryansın etti.
Gazetemize açıklama yapan meslek örgütlerinin başkanlarının görüşleri şöyle: Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Başkanı Rıza Özel: Medya dünyasında yeni yıla girerken başlayan ve hala devam eden işten çıkarmaların, büroların kapatıldığı bir kıyıma dönüşmesini acı ile izliyor, yapılan uygulamayı kınıyoruz. Yıllarca emek verdikleri gazetelerine, televizyonlara, çalışanlar gelen bir telefonla, atılan iki satırlık bir elektronik posta ya da mesajla veda etmek zorunda kalıyor. Toplu işten çıkarmalar, medya patronları ve yöneticilerinin birer fikir işçisi olan gazete çalışanlarını kar zarar durumuna göre bir kenara atacakları birer büro eşyası gibi gördüğünün açık kanıtıdır. nbsp;
Medya-İş Sendikası Başkanı Gürsel Eser: Medya-İş olarak biz bugüne çalışan gazeteciler günü değil de gazeteciler günü olarak değerlendiriyoruz. Bugünü bayram havasında değil, oldukça buruk kutluyoruz. Medya patronlarının keyfi uygulamalarından dolayı işten çıkarılan arkadaşlarımız var. Patronların keyfi uygulamaları ortadan kaldırılmalı, gazetecilerin sendikal hakları önündeki engelleri kaldırılmalı diyoruz. Sansür ve oto sansürün olmadığı, düşünce ve ifade özgürlüğünün ön plana çıktığı nice 10 Ocaklara…
Çağdaş Gazeteciler Derneği(ÇGD) Başkanı Ahmet Abakay:
Gazetecilerin kutlayacakları bayramları yoktur. Buna istinaden ÇGD olarak herhangi bir etkinlik yapmıyoruz. Meslektaşlarımız keyfi nedenlerle işten çıkarılıyor, ücretleri, özlük hakları ödenmiyor. Onlarca gazeteci cezaevinde, binlercesi sendikalar haklardan mahrum, baskı altındalar, yazarlar köşelerinden oluyor. Bu koşullarda bayramdan söz etmek mümkün değil. Yasa dışı telefon dinlemeleri devam ediyor. Gazeteciler haber kaynaklarıyla iletişime geçerken dahi tedirginler, özgür bir iletişim ortamı yok. Kamuoyunda 212 olarak bilinen ve gazetecilerin özlük haklarını düzenleyen 5953 sayılı kanun artık geriye doğru evriliyor. Çıkar peşinde olan meslektaşlarımızı bağımsız gazeteciliğe davet ediyoruz.
Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD) Başkanı Göksel Bozkurt:
Basın emekçileri zor koşullara, engellemelere rağmen kamusal görevini yerine getirmeye, toplumun "gözü, kulağı, sesi" olmaya çalışıyor; halkın doğru bilgi edinme hakkı için mücadele veriyor…
2014 Türkiye'sinde özgürlüklerin eksiksiz, yasaksız, sansürsüz yaşama geçirilmesi için ilgili yasalar zaman yitirilmeden değiştirilmelidir. Gazeteciler iş güvencesine kavuşturulmalı, halkın haber alma hakkının önündeki engeller de derhal kaldırılmalıdır. Gerçek demokrasilerde olduğu gibi gazetecilerin hiçbir kaygıya ve korkuya kapılmadan tek sorumluluğu olan halkı bilgilendirme görevini yerine getirebilmeleri eksiksiz sağlanmalıdır.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ise dün TBMM parti grup başkan vekillerine sundukları raporda; basın özgürlüğünün Türkiye'de işlemediğine, gazetecilerin %1'inin sendikalı olduğuna ve gazetecilerin keyfi nedenlerle işten çıkarılmalarına vurgu yaptılar.


Raşit AYDOĞAN


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...