Şantaj kasetleri 4 saatte yayından kalkacak

Şantaj kasetleri 4 saatte yayından kalkacak

GÜNDEM Haberleri

Şantaj videoları üreten kaset çetelerine müdahale geliyor. Torba Tasarı onaylanırsa, şantaj videoları hakim kararıyla dört saatte yayından kaldırılacak.

Siyasi hayatı dizayn etmek amacıyla şantaj videoları üreten kaset çetelerine Meclis müdahale edecek. TBMM'de görüşülecek Torba Tasarı onaylanırsa, şantaj videoları hakim kararıyla dört saat içinde yayından kaldırılacak. Türkiye'deki siyasi hayatı dizayn etmek için videolar üreten kaset çetelerine darbe vurmayı amaçlayan bir adım atılıyor. İlk kez, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile Türkiye gündemine gelen cinsel içerikli videoların internet üzerinden yayınlanmasının artık önüne geçmek için TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşülmekte olan Torba Tasarıda bu kapsamda ekleme yapılacak.

BAŞKAN DURDURACAK
Tasarıya göre, internet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle özel hayatın gizliliğinin veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması sebeplerine bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde doğrudan Başkan veya Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının ilişkili olduğu Bakanın emri üzerine erişim engellenmesi Başkanlık tarafından yapılabilmesi getiriliyor.

HAKİM KARARIYLA ENGELLEME
İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik hakları ihlal edilenlerin talepleri doğrultusunda Hâkim erişimin engellenmesine karar verebilecek. Hâkim, vereceği erişimin engellenmesi kararlarını esas olarak, yalnızca kişilik hakkının ihlalinin gerçekleştiği yayın, kısım, bölüm ile ilgili olarak (URL, vb. şeklinde) içeriğe erişimin engellenmesi yöntemiyle verecek. Zorunlu olmadıkça internet sitesinde yapılan yayının tümüne yönelik erişimin engellenmesine karar veremeyecek. Ancak, Hâkim URL adresi belirtilerek içeriğe erişimin engellenmesi yöntemiyle ihlalin engellenemeyeceğine kanaat getirmesi halinde ise gerekçesini de belirtmek kaydıyla, internet sitesindeki tüm yayına yönelik olarak erişimin engellenmesine de karar verebilecek.

4 SAATTE KALKIYOR
Hâkim yapılan başvuruyu en geç 24 saat içinde duruşma yapmaksızın karara bağlayacak. Karara karşı 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerine göre itiraz yoluna gidilebilecek. Başkanlık tarafından Birliğe yayının kaldırılması bildirimi yapılmasından itibaren erişim sağlayıcı içeriğe erişimin engellenmesi kararının gereği derhal, en geç 4 saat içerisinde erişim sağlayıcı tarafından yerine getirilecek.

KAYITA 2 YIL SAKLAMA
Yer sağlayıcılar, yer sağladığı yayınlardan hukuka aykırı olanlardan haberdar edilmesi halinde yayından çıkaracaklar. Yer sağlayıcılar, hizmetlere ilişkin trafik bilgilerini bir yıldan az ve iki yıldan fazla olmamak üzere saklamakla ve bu bilgilerin doğruluğunu, bütünlüğünü ve gizliliğini sağlamakla yükümlü olacak.

Erişim sağlayıcısı birliği kuruluyor
Düzenleme ile erişimin engellenmesi kararlarının uygulanmasını sağlamak amacıyla Erişim Sağlayıcıları Birliği kurulması da getiriliyor. Birlik, kendisine gönderilen mevzuata uygun olmadığını düşündüğü kararlara itiraz edebilecek. Birliğe üye olmayan İnternet Servis Sağlayıcıları faaliyette bulunamayacaklar.

ÇOCUK VE AİLELERİ KORUMAK ZORUNDA
Ticari amaçla olup olmadığına bakılmaksızın bütün İnternet toplu kullanım sağlayıcıların, konusu suç oluşturan içeriklere erişimin engellenmesi ve kullanıma ilişkin erişim kayıtlarının tutulmasındaki tedbirleri alacaklar. Ticari amaçla toplu kullanım sağlayıcılar, ailenin ve çocukların korunması, suçun önlenmesi ve suçluların tespiti kapsamında tedbirleri alacaklar.

Sansür değil, itibar korunacak
Olumsuz olan ve kişisel haklara müdahale eden içeriklerin kısa süre içerisinde internet ortamından kaldırılması için 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında kanunda değişikliğe gidiliyor. Kişi ve kurumların itibar yönetimi açısından yapılan değişikliğin büyük önem taşıdığını ifade eden, Adli Bilişim Uzmanı Mustafa Sansar, 'Sansür tüm internetinin tamamen engellenmesi ve içeriklerin tamamen sınırlandırılması demektir. Burada kişilerin veya kurumların itibarlarının zedelenmemesine yönelik çalışma yapılıyor' dedi. 'İnternetime Dokunma' tepkilerinin daha önce 'Güvenli İnternet' çalışmaları sırasında da yapıldığını ifade eden Sansar, 'Hak ihlallerinin en çok yaşandığı yer internet mecrasıdır' dedi. nbsp; (Kaynak: Yeni Şafak)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...