Borçluluk rekor seviyede! Yeni Yunanistan Fransa mı?

/ Kaynak: AA
Borçluluk rekor seviyede! Yeni Yunanistan Fransa mı?

Ekonomi Haberleri  / AA

Borçluluk durumu 2013 yılı 2. çeyrek itibarıyla rekor seviyede Fransa için "Yunanistan'dan sonra kurtarılacak ülke" yorumu yapılıyor

ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut, Fransa hükümetinin vergi reformlarının yanı sıra, mal, hizmet ve iş piyasalarına getirdiği düzenlemelerin, orta vadedeki büyümesini önemli ölçüde artırmayacağına inandıklarını dile getirerek, "Diğer sorunlu ülkelere eğilmiş olan Avrupa Merkez Bankası'nın, Yunanistan'dan sonra kurtaracağı ülke Fransa olabilir mi diye düşünüyoruz" dedi. Karabulut, ABD'deki mortgage krizinin, global ekonomilerde yaşattığı olumsuz koşulların, Avrupa'ya kamu borç krizi şeklinde yansıdığını hatırlattı. Yunanistan, İspanya, Portekiz ve İtalya gibi sorunlu ülkelerin yüksek kamu borç seviyeleriyle büyük bir krizin içine girdiğini ve yardım talebinde bulunduğunun altını çizen Karabulut, üye ülkelerin ortak para biriminden sonra, politika yapıcı Avrupa Merkez Bankası olduğu için devalüasyon yapamamalarının kamu harcamalarında artışa yol açtığına dikkati çekti.
"Bu da borçlanma oranlarının, özellikle Portekiz ve Yunanistan'da tavan yapmasına neden oldu. Bu dönemde Yunanistan ve İrlanda tahvil faizlerinin rekor seviyelere çıktığı görüldü" diyen Karabulut, Avro Bölgesi'nin borç kriziyle beraber resesyona girmesi sebebiyle yedi çeyrek üst üste daraldıktan sonra 2013 yılının 2. çeyreği itibarıyla yüzde 0,3 büyüme oranı yakalayarak resesyondan çıktığını kaydetti.
Yine de kırılganlığın devam ettiğini, son zamanlarda Portekiz ve İrlanda ekonomilerinde düzelmenin etkisiyle tahvil piyasasına dönüleceği sinyallerinin verildiğini belirten Karabulut, Fransa ekonomisindeki seyrin bir süredir hiç de iyi gitmediğini, ülkenin son birkaç yılına bakıldığında önemli bir borçluluk sorunu olduğunun görüldüğünü dile getirdi.

Karabulut, "Ülkenin borçluluk durumu 2013 yılı 2. çeyrek itibarıyla rekor seviye olan 1 trilyon 912 milyar avro seviyesine yükseldi. Borçluluğun tehlikeli seviyelere geldiğini bildiren Fransa Sayıştayı'nın raporu ise durumun daha da kötüye gidebileceğinin sinyalini veriyor. 2000 yılından itibaren incelenen datalar da sürekli olarak bir yükselişe işaret ediyor. İşin büyüme tarafına baktığımızda ise iç açıcı bir tablo görmüyoruz" diye konuştu.

Karabulut, 2012 yılının 2. çeyreği itibarıyla resesyona giren Fransa ekonomisinin, 2013 yılının 2. çeyreğinde yüzde 2,3 büyüme oranını yakalasa da, 2013 yılının 3. çeyreği itibarıyla yüzde 0,5'lik bir daralma gösterdiğini söyledi.

Yeliz Karabulut, büyümenin öncü göstergeleri olan imalat ve hizmet sektörü PMI rakamlarında da birkaç istisna dışında sürekli bir daralmanın mevcut olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Markit Economics rakamlarına göre Fransa imalat PMI Temmuz 2011 yılından bu yana 50 puan seviyesinin altında seyrediyor. Son açıklanan aralık ayı imalat PMI rakamı ise 47,0'ye gerileyerek daralmanın ivmesinin arttığını gösterdi. Hizmet sektörünün ise eylül ve ekim 2013 yılındaki kısmi canlanma dışında, mart 2012 yılından bu yana daraldığını görüyoruz. Orada da son açıklanan aralık 2013 hizmet PMI rakamı 47,8 seviyesine geriledi."

Fransa'da deflasyon tehlikesinin de olduğunun altını çizen Karabulut, 2012 yılının 3. çeyreğine kadar yüzde 2 seviyesinin üzerinde seyreden enflasyonun, eylül 2012 yılından bu yana kademeli bir şekilde düştüğüne işaret etti.

Karabulut, ekim ayında yüzde 0,6 ile kasım 2009 yılından sonraki en düşük seviyesine gerilemiş olan yıllık enflasyonun, kasım 2013 yılı rakamları itibarıyla yüze 0,7 seviyesinde olduğunu aktararak, Fransa'nın, kamuoyunda "zengin vergisi" olarak bilinen, yılda 1 milyon avrodan fazla kazancı olanlara, yüzde 75 gelir vergisi getirdiğini, bunun da iki ekonomide rahatsızlık yaşattığını söyledi.

Fransa'nın, en iyi kredi derecesi olan AAA statüsünü iki yıl önce kaybettiğini anımsatan Karabulut, sözlerini şöyle tamamladı:
"Kasım ayında S amp;P, Fransa'nın notunu yüksek işsizlik nedeniyle hükümetin büyümeyi teşvik edici önemli reformları yapmakta zorlanması nedeniyle AA+'dan AA'ya düşürdü ve görünümünü negatiften durağana çevirdi. S amp;P, not açıklamasında Fransa'nın yüksek vergi politikasını eleştirdi. Fransa hükümetinin vergi reformlarının yanı sıra, mal, hizmet ve iş piyasalarına getirdiği düzenlemelerin, Fransa'nın orta vadedeki büyümesini önemli ölçüde artırmayacağına inanıyoruz. Bu veriler ışığında diğer sorunlu ülkelere eğilmiş olan Avrupa Merkez Bankası'nın Yunanistan'dan sonra kurtaracağı ülke Fransa olabilir mi diye düşünüyoruz ki bu durumu avro bölgesi için bir felaket olabilir. Çünkü Fransa avro bölgesinin en büyük 2. büyük ekonomisi..."

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...