Karayipler'de hedef 10 milyar dolarlık ticaret

Karayipler'de hedef 10 milyar dolarlık ticaret

Ekonomi Haberleri

Orta Amerika ve Karayipler ile son dönemde gelişen ilişkiler pekiştirilecek. Türkiye'nin hedefi, 2 milyar $ olan ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarmak.

Türkiye ile Orta Amerika ve Karayipler arasındaki ticaret ve yatırım potansiyelinin daha etkin bir şekilde kullanılması amacıyla yürütülen çalışma için Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu, nbsp;firmalarla ön çalışma da yaptı. Bölgeye yapılacak geniş kapsamlı bir geziyle İş Konseyi'nin kısa sürede hayata geçirilmesi hedefleniyor. nbsp;Türkiye, Orta Amerika ülkelerine nbsp;muzdan kahve çekirdeğine, sebzeden deniz ürünlerine, biyotıptan tekstil ve elektronik aletlere kadar farklı ürün ve malzemeler nbsp;satıyor. Karayipler ekonomisi ise daha çok turizm ve finans sektörleri üzerine kurulmuş durumda. Bölge genelinde, gemicilik ve deniz taşımacılığı büyük önem taşıyor. Türkiye'nin bölgeden ithal ettiği ürünlerin başında ise petrol ve mamülleri ile ilaç, makina ve teçhizat geliyor. nbsp;Türkiye, 2006 yılını "Latin Amerika ve Karayipler Yılı" ilan etmişti. Bu çerçevede Başbakan Erdoğan'ın da kurmaylarıyla birlikte bölgeye yaptığı gezi, siyasi ilişkilerin yanı sıra, ekonomik verilere de yansıdı. Türkiye'nin Orta Amerika ve Karayipler ile ticaret hacmi 2006 yılında 884 milyon dolar iken, 2012 yılında 1 milyar 839 milyon doları buldu. 2013'te ise 2 milyar dolarlık bir seviyeye ulaştığı tahmin ediliyor. Hedef ise bu rakamı önce 5 milyar dolara, ilerleyen aşamada ise 10 milyar dolara kadar çıkarmak. nbsp;Kurulacak İş Konseyi sayesinde, ekonomik ilişkilerin kurumsallaştırılması ve periyodik görüşmelerle işbirliğinin pekiştirilmesi hedefleniyor. İş Konseyi'nin bölgedeki 36 ülkeyi kapsaması bekleniyor.Oğuzhan ŞAHİN /TÜRKİYE GAZETESİ


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...