İngilizler 'Irak'ın hesabını verecek

İngilizler 'Irak'ın hesabını verecek

DÜNYA Haberleri

Lahey'deki Savaş Suçları Mahkemesi, Irak İngiltere için soruşturma başlattı. Dönemin iki bakanı Iraklı mahkumlara sistematik işkenceden yargılanacak.

Irak 'ta 2003-2008 yılları arasında bulunan İngiliz askeri nin Iraklı mahkumlara işkence ve şiddet uyguladığı gerekçesiyle dönemin İngiltere içişleri ve savunma bakanları hakkında soruşturma başlatıldı. Merkezi Almanya olan Avrupa Anayasal İnsan Hakları Merkezi (ECCHR) ve İngiltere merkezli Kamu Yararı Avukatları firması, İngiliz makamların Irak'ta işlediği suçlarla ilgili Lahey 'deki Savaş Suçları Mahkemesi'ne (UCM) başvurdu. İki kuruluş, kendilerine başvuran Iraklı 400 mahkuma sistematik işkence, aşağılanma ve cinsel tacizde bulunulması nedeniyle dönemin İngiltere Savunma Bakanı Geoff Hoon ile bakan Adam Ingram hakkında 'açık bir soruşturma' başlatılmasını istedi. Iraklı mahkumlara adalet için yıllardır mücadele eden Kamu Yararı avukatlarından Phil Shiner, 'Adaletin İngiltere'de sağlanması için tüm yolları tükettik' dedi.

2 BİN İŞKENCE VAKASI
Iraklı mahkumlar 2008 yılında da aynı başvuruyu yapmıştı fakat UCM soruşturmayı başlatmamıştı. Şimdi ise mahkemenin önünde 250 sayfalık bir rapor olduğu, raporda 85 özel işkence vakasının yaklaşık 2 bin kadar da genel işkence vakasının olduğu ifade ediliyor. İngiltereli yetkililer iddiaları yalanlarken askerlerinin tamamen kanunlar çerçevesinde hareket ettiğini ve herhangi bir işkence veya aşağılama eyleminde bulunmadığını öne sürüyor. İngiliz savunma bakanlığı iddialarla ilgili olarak, Iraklı mahkumlara tecrit uyguladıklarını ancak sistematik işkencenin söz konusu olmadığını ileri sürmüştü. Cenevre Sözleşmesi'ne göre işkence bir savaş suçu olarak kabul ediliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...