Otomotiv'in Oskarları sahiplerini buldu

Otomotiv'in Oskarları sahiplerini buldu

Ekonomi Haberleri

Otomotiv Distribütörleri Derneği'nin gecesinde sektörün temsilcileri bir aradaydı. Gecede 2013 yılı da değerlendirildi.

Türk otomotiv sektörünün 49 markasını çatısı altında buluşturan Otomotiv Distribütörleri Derneği'nin (ODD), markaların satış ve iletişim başarılarını ödüllendirmek için dördüncü kez düzenlediği, otomotiv sektörünün en kapsamlı ve prestijli organizasyonu olan "ODD Satış ve İletişim Ödülleri, 2013 Gladyatörleri" heyecanlı ve görkemli bir ödül törenine sahne oldu. Gecede ödüllerin heyecanının yanı sıra, sektördeki ÖTV artışının da etkileri dikkat çekiciydi. nbsp;Otomotiv sektörünün yakından takip ettiği ve heyecanla beklediği 2013 pazar rakamları da aynı gecede açıklandı. Buna göre 2013 yılında otomobil ve hafif ticari araç pazarı, bir önceki yıla göre yüzde 9.7 büyüyerek 853.378 adetlik bir sonuçla tamamlandı. Bunun 188.723 adedini hafif ticari araç, 664.655 adedini ise otomobil satışları oluşturdu. Yaklaşık 40 bin adetlik ağır vasıta satışı da eklendiğinde toplam otomotiv pazarı 893 bin adede ulaştı.
2013 YILI SATIŞ ÖDÜLLERİNİ nbsp;
KAZANAN MARKALAR:
En Hızlı Büyüyen Hafif Ticari Araç Markası: Dacia
En Çok Satılan Hafif Ticari Araç Modeli: Ford Transit
En Çok Satılan Hafif Ticari Araç Markası: Ford
En Hızlı Büyüyen Otomobil Markası: Lancia
En Çok Satılan Otomobil Modeli: Fiat "Linea"
En Çok Satılan Otomobil Markası: Renault
En Çok Satılan Otomobil ve Hafif Ticari Araç Markası: Volkswagen


"SAVAŞÇIYIZ, ZORLU YOLLARA ALIŞKINIZ, YILMAYACAĞIZ"
ODD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayraktar sınırlı otomobil markası satılan günlerden, Avrupa'nın 6. dünyanın 19. büyük otomotiv pazarı olmaya uzanan yolun zorluğundan bahsetti. "Bu zorluklar hepimizi birer yılmaz savaşçı haline getirdi" dedi. nbsp;

nbsp;Otomotiv'in Oskarları sahiplerini buldu
Dünyada lider Rolls-Royce
Rolls-Royce 2013 yılında 3630 adet otomobil teslimatıyla tarihindeki en çok satış adedini yakaladı. Ayrıca dünyada en çok satan 200.000 Euro üzeri lüks segment markası oldu. Dünyada özellikle Ortadoğu'da yaşanan yüzde 17'lik artış ve Çin'de yaşanan yüzde 11'lik artış dikkat çekti.Japonya, Katar, Almanya ve Kanada güçlü satış performanslarıyla dikkat çekti.İstanbul satışlarını da başarıya payı olan iller arasında belirten Rolls-Royce markası 2013 yılında biri İstanbul'da olmak üzere 15 yeni bayilik açarak toplam dünyadaki bayi sayısını 120'ye çıkarmıştı.Rolls-Royce Yönetim Kurulu Başkanı Torsten Müller-Ötvös 'Geçen sene başında büyümeyi sürdürmeyi hedeflediğimizi söylemiştim. 4. sene üst üste rekor satış adetlerini yakaladığımız için mutluyum. Bu bizim süper-lüks otomobil segmentindeki liderliğimizi onaylamış oluyor.' dedi.

nbsp;Otomotiv'in Oskarları sahiplerini buldu
START-STOP İLE YAKIT TASARRUFU
Gerçekleştirilen testlerde içten yanmalı motorların yüzde 30 oranında gereksiz yere çalıştığı görülüyor. Bosch Türkiye Temsilcisi Steven Young sistemle ilgili olarak, "Start-stop boşta sürüş fonksiyonu uygun fiyatlı, tüm içten yanmalı motor tipleriyle birleştirilebilen ve yakıt tüketimini ciddi ölçüde azaltabilen bir sistem" diyor. Young, "Bosch olarak, start-stop boşta sürüş sisteminin de, tıpkı klima gibi yakında otomobillerin genel bir özelliği haline geleceğinden eminiz" diyor. Günümüzde kimi taşıtlarda bulunan sistemin hafif bir sürümü sayesinde, sürücüler ayaklarını gaz pedalından çekince sistem motoru rölantiye geçiriyor ancak yakıt tüketimi devam ediyor. Bosch start-stop sistemi ise taşıtın motorunu tamamen kapatıyor. Motor boşta olduğunda, taşıt daha uzun mesafeyi kat edebiliyor.

nbsp;Otomotiv'in Oskarları sahiplerini buldu
FORMULA 1 ETKİLİ Q50 KONSEPT
INFINITI, temeli Q50'ye dayanan, engin Formula 1 kültürü ile geliştirdiği "Q50 Eau Rouge" konsept aracını Detroit'te düzenlenecek olan Kuzey Amerika Uluslararası Otomobil Fuarı'nda gün yüzüne çıkartıyor. Konsept, Infiniti Q50 modelinin yüksek performanslı bir versiyonunun tasarım vizyonunu temsil ediyor. 'Q50 Eau Rouge', adını Spa-Francorchamps'da bulunan Formula 1 pistindeki dünyaca ünlü bir virajdan alıyor. Infiniti Q50 Eau Rouge 13 Ocak'ta Detroit'te gerçekleşecek olan Infiniti basın sunumu sırasında ilk kez otomobilseverlerin karşısına çıkacak. Infiniti Motor Company Limited Başkanı Johan de Nysschen: "Q50 Eau Rouge, geleceğin olası performans modellerinde kullanabileceğimiz bir tasarım diline dair ipuçlarını ifade eden bir model. Öyle ki eğer Infiniti bu araçtan sınırlı sayıda üretmeye karar verse, bu araç muhtemelen 500hp'den daha fazla güce sahip olurdu" diye konuştu."


MONTE CARLO'DA
Geçtiğimiz yıl dayanıklılık ve performans testlerine başlayan Hyundai Motorsport, i20 WRC'yi 14-19 Ocak tarihleri arasında Monte Carlo Rallisi'nde resmi olarak yarıştırmaya başlıyor. Sadece bir yıl içerisinde yarışlara hazır hale getirilen i20 WRC, diğer Hyundai modellerinin geliştirilmesinde de önemli rol oynayacak.

ÖDÜLLENDİ
BMW i3 İngiltere'de 2 ödüle birden layık görüldü. İngiliz kamu kuruluşu Energy Saving Trust tarafından enerji tasarrufu için verilen Fleet Hero Ödülleri kapsamında "2013 Otomobil ve Hafif Ticari Araç Üretiminde Yenilik" ödülüne layık görülen BMW i3, aynı zamanda 2013 Next Green Car ödüllerinde de süper mini kategorisinde de zirvede yer almayı başardı. nbsp;

ELEKTRİKLİ YARIŞÇI
%100 elektrikli, tek koltuklu Formula E yarış otomobili Spark-Renault SRT_01E, Eylül 2013 tarihinde Frankfurt Otomobil Fuarı'nda gözler önüne serilmesinin ve Paris yakınlarındaki La Ferté Gaucher ilk yarış pisti deneyiminin ardından yarışseverlerin karşısına çıktı. Spark-Renault SRT_01E, ABD'nin Las Vegas şehrindeki Tüketici Elektroniği Fuarı'nda (CES) teknoloji tutkunu bir kalabalığın önüne ilk kez çıktı. nbsp;

nbsp;Otomotiv'in Oskarları sahiplerini buldu
HAFTANIN OTOMOBİLİ
VOLKSWAGEN AMAROK
Fiyatı: 76.182 TL'den başlıyor

ARTILARI
gt; Dış tasarımı, kalitesi ve performansıyla çok başarılı bir araç. Ticari amacı olmayan ama büyük ve rahat bir araç isteyenler için de ideal bir seçim. Keyifli; kendinizi yukarıda ve yüksekte hissediyorsunuz.

EKSİLERİ
gt; Uzun yolda biraz yorucu. Gerçi bu sınıfta her aracın ortak sorunu bu. İstanbul'da yaşayanlar için 1. Köprüyü kullanamamak dezavantajı var. nbsp;

BURCU ÇETİNKAY İLE OTOMOBİL SEVDASI
BANA SORUN
gt; nbsp;80.000 TL'lik bir bütçem var ve spor bir pick-up almak istiyorum. 4x4 olmasını tercih ederim. Sıfır araç olsun istiyorum. Ticari amaçla kullanmayacağım. Hangi modelleri tavsiye edersiniz?
gt; Hakan Yıldız

gt; Hakan bey, Mitsubishi L200 4x4, Volkswagen Amarok 4x4, Nissan Navara 4x4, Ford Ranger tercih edebileceğiniz modellere örnekler. Fakat şu anki fiyat durumları ÖTV artışı sebebiyle kısa süre içinde değişebilir ve artabilir. Bütçenize göre bu modellerin düz vites olanları daha uygun gözüküyor. Dış görünüş olarak en dikkat çekici olan modeller bence Volkswagen Amarok ve Ford Ranger, ticari değil de genel kullanım için istiyorsanız bu modelleri daha çok beğenebilirsiniz. nbsp;

SORULARINIZI, MERAK ETTİKLERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN

Artık burcu.cetinkaya@tg.com.tr veya Twitter/bbcetinkaya'ya merak ettiğiniz modelleri, sektörün ileri gelenlerine iletmek istediğiniz soruları yazabilirsiniz.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...