Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Bozdağ'dan Batum'a: 'Yalan söylüyorsun'

/ Kaynak: İHA
Bozdağ'dan Batum'a: 'Yalan söylüyorsun'

Politika Haberleri  / İHA

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, CHP'li Süheyl Batım ile yaşadığı sözlü tartışmada, "Gözümüzün içine baka baka yalan söylüyorsunuz, ayıp." dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, CHP'li Süheyl Batım ile yaşadığı sözlü tartışmada, "Gözümüzün içine baka baka çarpıtmayın. Profesörsünüz, benim gözümün içine baka baka yalan söylüyorsunuz, ayıp. İşte tutanak burada ayıptır" dedi. TBMM Adalet Komisyonu'nda HSYK Kanun Tasarı görüşmelerinde konuşan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, tasarıda bulunan bir madde ile ilgili olarak açıklamada bulundu. Bozdağ, "Baktığınız zaman buraya Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'nü ilave ediyor, ayrıca Ceza ve Tevfik Evleri Genel Müdürlüğü de ilave ediliyor. Adalet Bakanlığı'nın yurtdışında adli müşavirleri var. Türkiye, uluslararası hukuk ile ilgili dün ile mukayese edildiğinde çok ileri noktada. Hem AB normları hem uluslararası hukuk bakımından hakim ve savcıların eğitiminde Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'nün katkısına ihtiyaç var. Öte yandan Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü, bizde biliyoruz ki, pek çok tutuklu ve hükümlü var, bunlarla ilgili adli yargıda görevli olanlar var. Eğitim sırasında bunlara ilişkin bilgilerin bizzat uzman olan bir yapının burada olması ve bu eğitimin şekillenmesinde görüşlerine ifade etmesi son derece önemli. Baktığınızda temsilde de büyük bir eksiklik olduğunu görüyoruz. Bakanlığın genel müdürlük ve daire düzeyinde temsilcileri, Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, HSYK, YÖK, Barolar Birliği, Noterler Birliği'nden var ama ilk derece mahkemelerinde görev yapan adli ve idari yargı hakim ve savcıları arasından genel kurulda bir temsil yoktu. Bu uygulama bir noktada bu eksikliği de gideriyor. İlk derece mahkemelerinde görev yapan hakim ve savcıların da genel kurulda temsiline imkan veriyor. Esasında genel kurulun akademinin işleyişine katkı verirken daha etkin olması ve bütün paydaşları kapsayacak şekilde genişletilmesi temin edilmektedir. Değişiklikteki bu maddeye olumlu baktığımızı ifade etmek isterim" diye konuştu.

nbsp;"BİZ UZUN TUTUKLULUĞU SAVUNMAK İÇİN ONU VERMEDİK"
nbsp;Komisyon'un dünkü görüşmelerinde yaptığı konuşmada bazı sözlerinin ve kendisinin eleştirildiğini ifade eden Bozdağ,
"Şahsıma yönelik eleştirilerle ilgili bir şeyler ifade etmek istiyorum; tutuklulukla alakalı Sayın Batum, Anayasa Komisyonu'nda da, başka yerlerde de aynı konuyu söyledi, beni gördüğü her yerde bunu söylemeye devam edecek. Ama bir şeyi ifade etmek isterim, CMK değişikliği sırasında tutukluluğa sınır getiren adımları biz attık. 1412 sayılı Yasa'da 7 yıl ve üzeri hapis cezası gerektiren konularda tutuklamada sınır yoktu. Biz hem asliye cezanın hem de ağır cezanın kapsamına giren konularda tutuklama süresinde bir sınır getirdik. İyi bir adım attık. Ardından tutuklama alternatifsiz olmasın diye adli kontrol müessesesini de ilk defa getirdik ve hukukumuzun içine koyduk. Öte yandan bütün suçlarda tutuklama verilmesin diye bir katalog getirdik. Maalesef uygulamada arzu ettiğimiz gibi sonuçlar çıkmadı. Kanun Genel Kurul'da görüşülürken dönemin Adalet Bakanı, bakanlığın yaptığı çalışmalar çerçevesinde bize bir görüş ifade etti. Şuanda cezaevlerinde tutuklu bulunan bazı hükümlüler ve dosyalardan bahsetti ve o nedenle bunların ne kadar olduğunu da ifade etti. Bu eğer bu şekliyle çıkarsa o zaman büyük sorunlar olabileceği şeklinde bir değerlendirme oldu. Bir uzatma önergesi hazırlandı, bizde o çerçevede onu verdik. 2010 yılının Aralık ayı sonunda bir geçici maddenin kalkmasından sonra tutukluluk sınırı 10 yıla inince hatırlanırsa bazı Hizbullah sanıklarının içinde olduğu kişiler tahliye oldu, o zaman Türkiye'de kıyamet koptu. Bende uzun tutukluluğu eleştirdim. Bir ülkede yargı devam ederken suç isnat edilen vatandaşına 10 yıl yargılama yapıp da 'senin suçun şudur' diyemeyen bir yargı anlayışı doğru değildir. Adli kontrolde süre sınırı vardı, onu kaldıran adımı da biz attık. Tutuklama yasağını 2 yıla çıkartan adımı da biz çıkarttık. Bu noktada bizim yaptıklarımız ortadadır. Gerekçe ile ilgili Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru ile ilgili attığımız adımlar ortada. Bizim verdiğimiz önergelerle ilgili, biz uzun tutukluluğu savunmak için onu vermedik. Benim dün burada söylediğim ifadeler farklı tartışıldı. Sanki dendi ki 'bir mensubiyetten aldık başka bir mensubiyete verdik' şeklinde benim bir cümle kurduğum söylendi. Ben oradaki cümleyi okuyorum, diyorum ki, 'Bizim niyetimiz bu, ama ortaya çıkan bir durum bir mensubiyetten başka bir mensubiyete intikal oldu, biz buna itiraz ediyorum' dedim. Tutanak burada. 'Biz aldık, biz verdik' demedik. Gözümüzün içine bakarak yalan söylenmesin, çarpıtılmasın. Ayıptır, hiç yakışmıyor, gözümüzün içine baka baka 'oradan oraya intikal' ile 'aldık verdik' lafının ne anlama geldiğini herkes çok iyi bilir. Lütfen çarpıtmayalım" şeklinde konuştu.

"GÖZÜMÜN İÇİNE BAKA BAKA YALAN SÖYLÜYORSUNUZ"

Süheyl Batum'un itiraz etmesi üzerine Bakan Bozdağ, "Gözümüzün içine baka baka çarpıtmayın. Profesörsünüz, benim gözümün içine baka baka yalan söylüyorsunuz, ayıp. İşte tutanak burada ayıptır" ifadelerini kullandı.
nbsp;Görüşmelerde HSYK Kanun Tasarısı'nın 11. maddesi kabul edilirken, maddede bir önerge değişikliği oldu. Ayrıca 12. madde de yapılan oylama sonrasında tasarıdan kaldırıldı. Tasarıda kabul edilen 11. madde şöyle:

"MADDE 11- 4954 sayılı Kanun'un 12. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir;

"MADDE 12 -
Genel Kurul; Bakan, Bakanlık Müsteşarı, Teftiş Kurulu Başkanı, Ceza İşleri Genel Müdürü, Hukuk İşleri Genel Müdürü, Kanunlar Genel Müdürü, Avrupa Birliği Genel Müdürü, Personel Genel Müdürü, Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürü, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü, Eğitim Dairesi Başkam ile dört yıl için seçilen aşağıdaki üyelerden oluşur:

nbsp;a) Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu'nun biri hukuk daireleri, biri ceza daireleri üyeleri arasından seçeceği iki üye.
nbsp;b) Danıştay Başkanlık Kurulu'nun Danıştay üyeleri arasından seçeceği bir üye.
nbsp;c) Askeri Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun Askeri Yargıtay üyeleri arasından seçeceği bir üye.
nbsp;d) Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanlar Kurulu'nun Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nin hakim sınıfından olan üyeleri arasından seçeceği bir üye.
nbsp;e) Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanı'nın Kurul üyeleri arasından seçeceği bir üye.
nbsp;f) Bakanın, birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş; adli yargı hakim ve savcıları arasından görevlendireceği dört, idari yargı hakim ve savcıları arasından görevlendireceği iki üye.
nbsp;g) Yükseköğretim Kurulu'nun Türkiye'deki hukuk fakültelerinin öğretim üyeleri arasından seçeceği iki üye.
nbsp;h) Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu'nun en az onbeş yıl fiilen mesleği icra etmiş avukatlar arasından seçeceği bir üye.
nbsp;ı) Türkiye Noterler Birliği Yönetim Kurulu'nun birinci sınıf noterler arasından seçeceği bir üye.
nbsp;Başkan ve Başkan Yardımcıları, Genel Kurulun tabii üyeleridir."

TASARIDAN ÇIKARTILAN 12. MADDE

Komisyonda yapılan oylamada tasarıdan çıkartılan 12. madde ise şöyle: nbsp; nbsp;"MADDE 12- 4954 sayılı Kanun'un 13. maddesinin birinci fıkrasında yer alan 'Nisan ayı' ibaresi 'Nisan ve Eylül ayları' şeklinde değiştirilmiştir."

Politika
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...