Kılıçdaroğlu'ndan ilk açıklama

/ Kaynak: İHA
Kılıçdaroğlu'ndan ilk açıklama

Politika Haberleri  / İHA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüştü. Kılıçdaroğlu görüşme sonrası açıklama yaptı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmesine ilişkin, 'Demokrasinin gelişmesini, hukukun üstünlüğünü, hakim talimatını, yargının bağımsızlığını öteden beri savunan siyasal partinin genel başkanı olarak bu konudaki endişelerimizi Sayın Cumhurbaşkanımıza aktardık' dedi. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün daveti üzerine HSYK yasa teklifi konusunu görüşmek üzere saat 13.30'da Çankaya Köşkü'ne geldi. Kılıçdaroğlu, 1 numaralı kapıdan Köşk'e giriş yaptı. nbsp;Kılıçdaroğlu, 45 dakika süren görüşme sonrası yaptığı açıklamada, 'Türkiye'nin yaşadığı sıkıntıyı, sorunu hepiniz biliyorsunuz. Türkiye bir devlet krizi yaşıyor. 17 Aralık Türkiye demokrasi tarihinde gerçekten çok önemli bir olay. Yargıya doğrudan müdahale edilmesi, yolsuzlukların soruşturulmasının engellenmesi ciddi bir sorun olarak Türkiye'nin gündeminde duruyor. Şuanda parlamentoda Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ile ilgili bir yasa teklifi görüşülüyor. Bu yasa teklifi bizim 90 yıllık demokrasi kazancımızı çöpe atan bir teklif. Demokrasinin gelişmesini, hukukun üstünlüğünü, hakim talimatını, yargının bağımsızlığını öteden beri savunan siyasal partinin genel başkanı olarak bu konudaki endişelerimizi Sayın Cumhurbaşkanımıza aktardık. Olayın anayasal değişiklikle çözülmesi gerektiği yönünde görüş şuanda tartışılıyor. Bizim iki ön koşulumuz olduğunu söyledik. Bir, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görüşülen Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu yasa teklifinin geri çekilmesi gerekiyor. İkincisi, siyasal iktidarın yolsuzluk soruşturmalarına engel olmaması gerekiyor. Bunların ikisi gerçekleşirse, bu iki konuda bize gerekli açıklamalar yapılır ve bu konuda biz aynı duyarlılığı koruyacağız diye söylenirse ebetteki bir Anayasa değişikliği gündeme gelebilir. Anayasa değişikliğinde de aradığımız yargı teminatını güçlendirmek istiyoruz. Yargıya siyasal müdahaleleri engellemek istiyoruz. Yargının bağımsız ve tarafsız olmasını istiyoruz. Avrupa Birliği standartlarında, Venedik Komisyonu'nun belirlediği ilkeler çerçevesinde bir Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun olmasını istiyoruz. Bizim görüşümüz Hakimler Yüksek Kurulu'yla Savcılar Yüksek Kurulu'nun birbirinden ayrılmasıdır. Yargıç güvencesi, yani teminatının mutlaka anayasal güvenceye kavuşturulmasıdır. Siyasal otoritenin emrinde değil, kendi vicdanının emrinde olan bir yargı istiyoruz. Bu konudaki düşüncelerimi aktardım' dedi. nbsp;
Politika
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...