Denktaş vefatının 2. yıldönümünde mezarı başında anıldı

/ Kaynak: İHA
Denktaş vefatının 2. yıldönümünde mezarı başında anıldı

GÜNDEM Haberleri  / İHA

KKTC'nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, ölümünün ikinci yıldönümünde Cumhuriyet Parkı'ndaki mezarı başında anıldı.

Tören protokol sırasına göre Rauf Denktaş 'ın kabrine çelenklerin konması ile başladı. Saygı Marşı eşliğinde yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile bayraklar önce göndere çekildi, sonra da yarıya indirildi. Anıt Özel Defteri'nin imzalanmasıyla devam eden törende, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu konuşma yaptı. Eroğlu, Denktaş'ın iki yıl önce aramızdan ayrılmasına rağmen fikirleri, düşünceleri, hizmetleri ve mimarı olduğu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti ile birlikte bizimle yaşamayı sürdürdüğünü söyledi.
Eroğlu, Denktaş'ın kişiliğine de değindiği konuşmasında onun inançlı ve kararlı direnişçiliğine vurgu yaptı ve "Milli Dava" ömrü boyunca yılmaz savunucusu olduğunu kaydetti. Denktaş'ın herkesin kabul ve takdir ettiği zekâsı, özgün ve etkili üslubu ile görüşme masalarının yetenekli müzakerecisi olduğunu da hatırlatan Cumhurbaşkanı Eroğlu, uluslararası arenadaki siyasi rakiplerinin dahi onun yeteneklerini teslim etmek durumunda kaldığını ve ona saygı duyduğunu anlattı. Cumhurbaşkanı Eroğlu, Denktaş'ın hiç bir zaman bir Atatürk milliyetçisi olduğunu gizlemediğini ve Türkiye'yi Anavatan bilip bunu söylediğini kaydetti.
Cumhurbaşkanı konuşmasında Kıbrıs konusuna da değindi. Rum tarafının görüşme sürecini devam ettirme noktasında dayatmalarda bulunduğunu ve yapılan tüm önerileri reddettiklerini ifade eden Eroğlu, Rumların oyalama taktiği ile BM Genel Sekreteri Ban'a mektup yazarak, sadece kendi çıkarlarını gözeten Güven Artırıcı Önlemler önerdiğini anlattı. "Hedefleri 2014 yılı içinde çözüm değildir. Hedefleri bizi bölmek, parçalamak, gafil avlamaktır" diyen Cumhurbaşkanı Eroğlu halkın, siyasetçilerin ve sivil toplum kuruluşlarının bunu düşünmesi ve yanıt vermesi gerektiğini söyledi.
"Hiç kimse unutmamalıdır ki Kıbrıs'ta kendi halklarını temsil eden, eşit ve egemen iki devletin varlığı söz konusudur. Bunu söylemek anlaşma istememek değildir. Kurucu Cumhurbaşkanımızın kabri başında şunu vurgulamakta büyük yarar görüyorum: Kıbrıs Türk halkı asla, güvenliğinden, egemenliğinden, toprağından, anavatanından vazgeçmemelidir. Her ülkenin, her devletin sorunları vardır, ama kimse sorunlar var diye kendi kendini yönetme hakkından, egemenliğinden, özgürlüğünden taviz vermiyor."
Cumhurbaşkanı Eroğlu, yanlış yapılacak bir anlaşmanın ardından hüsranla karşı karşıya kalınabilineceği uyarısında da bulundu ve her zaman hakkın ve halkın çıkarlarının savunuculuğunu yapma gayreti içinde olduğunu belirtti.

Rauf Denktaş kimdir?

Rauf Raif Denktaş, Kıbrıs Türkü siyasetçi ve yazar. Denktaş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıydı.

1944'te hukuk eğitimi için Lincoln's Inn'de okumak üzere İngiltere'ye gitti. 1947'de adaya döndü ve avukatlığa başladı. Sonraları savcılığa geçen Denktaş, 1956 yılında başsavcılığa kadar yükseldi. 27 Kasım 1948 tarihinde Kıbrıs Türklerinin düzenlediği ilk mitingte Fazıl Küçük ile beraber hatiplik yaptı. Halka ilk hitabını bu vesileyle ve 24 yaşındayken yaptı. Türk cemaatinin iki önemli ismi Faiz Kaymak ve Fazıl Küçük arasında arabulucu rolünü üslenip, toplumun çıkarlarının takipçisi oldu. Faiz Kaymak'ın teklifi ve Fazıl Küçük'ün tasvibiyle Kıbrıs Türk Kurumlar Federasyonu Kongresi'nde başkanlığa seçildi. 1955'te terörist bir hüviyete bürünen Enosisle mücadelede ve EOKA karşısında Kıbrıs Türklerinin direnişine yön veren Denktaş, 1958 yılında hükümetteki görevinden istifa etti. Arkadaşlarıyla 1 Ağustos 1958'de Türk Mukavemet Teşkilatını (TMT) kurdu.

1958 yılında Rum tedhişçiler, Türk köylerine saldırınca, Türkler de bu olayları protesto etti. Zürih-Londra antlaşmaları öncesinde Fazıl Küçük ve Rauf Denktaş, Ankara'ya Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ile görüşmeye gitti. Bu görüşmede Denktaş adaya Türk Askeri gönderilmesi teklifini dile getirdi. 1959 Zürih ve Londra Antlaşmaları ile, 1960 Antlaşmaları ve Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası'nın hazırlanmasında emeği geçti. Aynı yıl Türk Cemaat Meclisi'yle İcra Komitesi Başkanlığı'na seçildi.

1964 Londra Konferansı'ndan sonra Makarios tarafından istenmeyen adam ilan edildi. Yeşilada'ya girmesi yasaklandı. Gizlice Erenköy'e çıkarak savaşa katıldı. 1967'de adaya gizlice girerken tutuklandı. Yoğun girişimler sonucu Türkiye'ye geri verildi. 1968'de adaya giriş yasağı kaldırıldığından Kıbrıs'a döndü.

1970 seçimlerinde Türk Cemaat Meclisi Başkanlığı'na seçildi. 1974 Kıbrıs Harekâtı'nın ardından 13 Şubat 1975'te Kıbrıs Türk Federe Devleti'nin ilanından sonra devlet ve meclis başkanı görevlerini de yürüten Denktaş, anayasa uyarınca 1976'da yapılan ilk genel seçimlerde devlet başkanlığına seçildi. 1981 yılında ikinci kez devlet başkanı oldu. 15 Kasım 1983'te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ilanından sonra tekrar cumhurbaşkanlığına seçildi. 22 Nisan 1990'da yapılan erken seçimde ikinci kez cumhurbaşkanı seçildi. 1995'teki seçimlerde de cumhurbaşkanı seçildi. 2000 yılındaki seçimlerde %43.67 oranında oy aldı ve seçim ikinci tura kaldı; ama ikinci tura kalan diğer aday olan Derviş Eroğlu'nun çekilmesi üzerine seçimden galip olarak çıktı. 2004 yılında BM genel sekreteri Kofi Annan'ın Kıbrıs Sorunu'nun çözümü için hazırladığı Annan Planı'na karşı çıktı, buna rağmen plan Kıbrıslı Türkler tarafından kabul edilse de Kıbrıslı Rumların reddetmesi üzerine hayata geçmedi. 17 Nisan 2005'te yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmayan Denktaş, 24 Nisan'da görevi Mehmet Ali Talat'a devretti.

8 Ocak gecesi organ yetmezliği teşhisi ile Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırılan Rauf Denktaş, tedavi gördüğü hastanede 13 Ocak 2012 tarihinde 88 yaşında vefat etti. Vefatının ardından Türkiye ve KKTC'de ulusal yas ilan edildi. 17 Ocak 2012 günü, yapılan devlet töreniyle Lefkoşa'daki Cumhuriyet Parkı'nda defnedildi.

GÜNDEM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...