Başbakan Erdoğan iki kritik ziyarete çıkıyor

Başbakan Erdoğan iki kritik ziyarete çıkıyor

GÜNDEM Haberleri

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ocak ayında biri Brüksel diğeri Tahran olmak üzere iki kritik ziyarete imza atacak.

Avrupa Birliği (AB) ile imzalanan "Vize Muafiyeti Süreci ve Geri Kabul Anlaşmaları"nın ardından baş döndürücü ziyaret trafiği başlıyor. AB'nin lokomotif ülkelerine yapılacak ziyaretler ve Ankara'da ağırlanacak üst düzey konuklar, ilişkileri yeni bir sürece sokacak.Bu sürecin en dikkat çekici çıkarmalarından biri, AB'nin kalbi olan Brüksel'e gerçekleşecek. Uzakdoğu gezisinde büyük ilgiyle karşılanan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 20-21 Ocak'ta Belçika'ya gidecek. Belçika'daki Türkler'in, büyük bir kalabalıkla karşılamaya hazırlandığı Erdoğan, hem gurbetçilerle buluşacak hem de resmi konuk olarak üst düzey protokol tarafından ağırlanacak. Gurbetçilerin, oluşturacakları konvoyla, özellikle Gezi Parkı ve 17 Aralık operasyonuyla yaşanan süreçler dolayısıyla Erdoğan'a destek gösterisinde bulunacakları öğrenildi. Miting havasına dönüşmesi beklenen Belçika'daki buluşmayla birlikte yapılacak görüşmelerde, AB süreci gözden geçirilecek. İkili ilişkiler ve bölgesel gelişmeler masadaki başlıklar arasında yer alacak. nbsp;
nbsp;Erdoğan'ın yoğun diplomasi trafiği AB ile sınırlı değil. Yarın, "Büyükelçiler Konferansı" için bir araya gelen elçilerle yemekte buluşacak olan Erdoğan, 28-29 Ocak tarihlerinde de İran'a gidecek. Ziyaret, İran'ın nükleer konusunda Batı ile vardığı mutabakatın hemen sonrasına rastladı. Bu mutabakattan en çok kazanacak ülkenin Türkiye olacağı belirtiliyor. Tam da bu süreçte, İran'a yönelik ambargoyu kıran kurumlardan biri olan Halk Bankası merkezli 17 Aralık operasyonu da gündeme gelmiş ve Erdoğan süreci komplo olarak yorumlamıştı. Bu bakımdan da Erdoğan'ın İran ziyareti birçok tartışmaya yanıt niteliğinde olacak. Ziyarette, iki ülke arasında "serbest ticaret bölgesi" kurulmasını öngören anlaşmanın imzalanması ve enerji işbirliği başta olmak üzere pek çok konunun değerlendirilmesi bekleniyor.
CUMHURBAŞKANI AKIN-KUTU
Erdoğan, Türkiye'ye gelecek Cumhurbaşkanları ile de görüşecek. Yarın Slovenya Cumhurbaşkanı'nın ziyaretiyle başlayacak bu süreçte, KKTC, Gürcistan ve Fransa Cumhurbaşkanlarının da ay sonuna kadar Türkiye'yi ziyaretleri öngörülüyor. Erdoğan, Cumhurbaşkanı Gül'ün konuğu olarak gelecek cumhurbaşkanlarıyla ayrı ayrı görüşerek gündemi değerlendirecek.
Oğuzhan Şahin


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...