Taner Yıldız'dan petrol açıklaması

/ Kaynak: AA
Taner Yıldız'dan petrol açıklaması

GÜNDEM Haberleri  / AA

Bakan Taner Yıldız, "Çalışkan 1 kuyusunda petrol bulsak bile seçimde istismar edilmemesi için bunu kamuoyuyla paylaşmayacağız" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak'taki petrol kaynağının Türkiye üzerinden uluslararası piyasalara açılmasına ilişkin, 1 Aralık 2013'te Bağdat'a gitmeleriyle başlayan sürecin henüz tamamlanmadığını ve halen devam ettiğini belirtti. Yıldız, "Önemli olan Bağdat ve Erbil'in kendi aralarındaki görüşmelerini tamamlamasıdır. Onların bir problemi varsa, bunu Türkiye üzerinden değil, kendi aralarında çözeceklerine inanıyoruz" dedi. Bakan Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kuzey Irak petrolünün Türkiye üzerinden uluslararası piyasalara sunulması ve bu süreçte yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kuzey Irak petrollerinin Türkiye üzerinden dünyaya açılması konusunda yürüttükleri diplomatik çalışmalara işaret eden Yıldız, 1 Aralık'ta Irak'ın başkenti Bağdat'a gitmeleriyle başlayan sürecin henüz tamamlanmadığını, halen devam ettiğini söyledi. Türkiye'nin süreç boyunca üzerine düşeni yaptığını vurgulayan Yıldız, şunları kaydetti: "Şimdi önemli olan Bağdat ve Erbil'in kendi aralarındaki görüşmelerini tamamlamasıdır. Onların bir problemi varsa, bunu Türkiye üzerinden değil, kendi aralarında çözeceklerine inanıyoruz. Biz de kendi başlattığımız bu sürece koyacağımız bir katkı varsa, buna her zaman hazırız. Irak'ın normalleşmesi ve gelirlerinin artması bizim için önemlidir. Biz, bu sürecin olumlu neticeleneceğine ve kardeşlerimizin iyi bir noktada buluşacağına inanıyoruz." Bir süre önce Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin eş-Şehristani, Irak petrolünün ülkenin kuzeyinden Ceyhan Limanı'na sevkıyatı ile ilgili itirazlarını gündeme getirmişti. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile merkezi Irak hükümeti heyetleri arasındaki görüşmelerde ise IKBY'e ayrılan yıllık bütçe ve Türkiye'ye ihraç edilen petrol geliri konularında anlaşmaya varılamamıştı. Son olarak IKBY Hükümeti Sözcüsü Sefin Dizayi, Türkiye'ye yapılacak petrol sevkıyatındaki pürüzleri gidermek için Başbakan Neçirvan Barzani başkanlığındaki heyetin Bağdat'a gideceğini açıkladı.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...