Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'Japonya ile serbest ticaret anlaşması imzalayacağız'

/ Kaynak: AA
'Japonya ile serbest ticaret anlaşması imzalayacağız'

Ekonomi Haberleri  / AA

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "İnşallah AB'den önce Japon-Türkiye Serbest Ticaret Anlaşması imzalanmış olacak" dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, JW Marriott Otelde düzenlenen 6. Büyükelçiler Konferansı'ndaki konuşmasında, büyükelçilik makamının, temsil makamı olduğunu ve büyük bir onur ve kimlikle yüklü olduğunu söyledi. Bakanlık görevinde 2 haftayı geride bıraktığını anımsatan Zeybekci, önceki görevlerinde olduğu gibi bu görevinde de özellikle yurt dışındaki çalışmalarında büyükelçiliklerle çalışma yürüttüklerini anlattı. nbsp;Zeybekci, Türkiye'nin kültür coğrafyasında enerji ve hammadde güvenliğini sağlayabileceğini ifade etti. Dubai'ye gerçekleştirdiği ziyarette bilbordlarda Türk dizilerinin fotoğraflarını görünce şok olduğunu, kendisini Türkiye'de hissettiğini dile getiren Zeybekci, "Bu coğrafyada biz tüketim alışkanlıklarını belirleyebiliriz. Çok da kolay belirleyebiliriz. Onlarla işbirliği yaparak aynı alanda ortak değerlerle tüketim alışkanlıkları ortaya koyabiliriz. Bu coğrafyada tüketim ağlarına da hakim olabiliriz. Yeni tüketim ağları da oluşturabiliriz. İşte böyle olursa Türkiye Gazi Mustafa Kemal'in gösterdiği muasır medeniyet ve daha üzerine doğru gitmeyi, daha reel ve ayakları yere basan bir hale getirebilir" diye konuştu."Türk Hava Yolları olarak Afrika'ya en çok uçan ülkeyiz. Afrika'da büyükelçilik olarak ilk beşteyiz. Ekonomi olarak dünyanın 16'ncısı, nüfus olarak belki daha aşağılarda olabiliriz ama Afrika'ya böyle bir önem vermişiz" diyen Zeybekci, Türkiye'nin gerek Asya, Kafkasya, gerek Ortadoğu ve Balkanlar coğrafyasında ecdadıyla ilgili başını öne eğecek hiçbir şey yaşamadığını, gurur duyulacak eserler bıraktığını, ayrıca 250 ayrı gümrük bölgesine ihracat yapan bir ülkenin büyükelçisi olmanın da önemli olduğunu söyledi. nbsp;

Japonya ile serbest ticaret anlaşması

"Başbakanımızın talimatıyla Japonya, Singapur ve Malezya ile çok hızlı bir şekilde serbest ticaret anlaşmaları imzalayacağız" diyen Zeybekçi, Türkiye'nin Gümrük Birliği kapsamındaki serbest ticaret anlaşmaları sebebiyle üzüntü yaşadığını anımsattı. Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Biz şimdi sizlerin de destekleriyle katkılarıyla önden gideceğiz. İnşallah bunun en önemli örneklerinden bir tanesini de Japonya ile yapacağız. AB, Japonya ile şu anda serbest ticaret anlaşması görüşmelerine başladı. Avrupa Birliği'nin o hantal yapısı içinde bunun en az 4 sene süreceğini tahmin ediyoruz. 1 Haziran itibarıyla resmen görüşmeler başlayacağız. Resmi akitleşmemiz de şu: İnşallah Avrupa Birliği'nden önce Japonya-Türkiye Serbest Ticaret Anlaşması imzalanmış olacak."

"Malezya ile teknik görüşmeler tamamlandı"

Zeybekci, Singapur ile serbest ticaret anlaşması yapılmasına yönelik çalışma başlattıklarını bildirerek şöyle devam etti:
"Sayın Başbakanımız orada hakikaten o cesaretiyle 'tüm fasıllarda serbest ticaret anlaşmasının imzalanmasını öngörüyoruz ve teklif ediyoruz' dedi. Biz de 'Türkiye'nin buna ihtiyacı var' dedik. Türkiye'nin, Singapur gibi, yaklaşık 5,5 milyon nüfuslu ama ticaret olarak da dünyanın en büyük tüccar ülkelerinden biriyle bütün alanlarda serbest ticaret anlaşmasını bir laboratuvar ortamında denemesi gerektiğine inanıyoruz. Onun için bugüne kadar hiçbir ülkeyle imzalamadığımız serbest ticaret anlaşmasını imzalamak üzere Singapur ile resmi görüşmelerimizi başlattık, inşallah çok kısa sürede tamamlayacağız."

Malezya ile de serbest ticaret anlaşması için teknik görüşmelerin tamamlandığını, nisan ayı ortasında iki ülke başbakanları tarafından hemen hemen bütün alanlarda serbestlik sağlayan ticaret anlaşmasının imzalanacağını bildiren Zeybekci, "Bu alanlar açıldığı zaman Asya Pasifik bölgesinde yaklaşık 7-8 milyar dolarlık dış ticaret hacmimizi bir anda 10 ile çarparak katlayabileceğimiz bir potansiyel olduğuna inanıyoruz" diye konuştu.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...