MEB dershanelerin kapatılması taslağını tamamladı

MEB dershanelerin kapatılması taslağını tamamladı

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Dershanelerin kapatılmasıyla ilgili taslak tamamlandıMilli Eğitim Bakanlığının, dershanelerin kapatılmasına ilişkin taslağı tamamladığı iddia edildi

Milli Eğitim Bakanlığı nın, dershanelerin kapatılması na ilişkin taslağı tamamladığı iddia edildi. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı 'nın söz konusu taslağı, bu hafta içinde Başbakan Erdoğan'a sunacağı ve Başbakan'ın onay vermesi halinde taslağın Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılacağı belirtildi. ÖZDEBİR Genel Başkanı Faruk Köprülü yeni taslağın dershane sektörünü tatmin etmediğini belirtti. Dönüşümden sonra dershanelerin sadece yüzde 3 veya 4'ünün özel okul olacağını belirten Köprülü, yıllık ücreti en az 10 bin TL olan bir okula 2-3 bin TL verilecek diye ailelerin çocuklarını özel okula göndermeyeceğini açıkladı. Köprülü: "Ortaya çıkan tasarı beklediğimiz bir tasarı değil. Bu sektörün belli bir oranda devam etmesi gerekliydi. Ben hala dershanelere ihtiyacın kalktığını düşünmüyorum. Açık lisede 2 yıldan 4 yıla çıkıldı ama 6 yıl da yapsanız sorun çözülmeyecek. Çünkü geçici bir uygulama olarak getiriliyor. Geçici olduğu sürece sorunu çözmez" değerlendirmesi yaptı.
Tasarıda yer alan düzenlemeler genel hatlarıyla şöyle:
EK SÜRE VE GEÇİŞ SÜRESİ YOK
* Tüm dershaneler 1 Eylül 2015'e kadar dönüşümlerini tamamlamak zorunda. Bu tarihten sonra sınava hazırlayan kurumlar açılamayacak, devam ettirilemeyecek.
* Dershaneler Anaokul, İlkokul, Ortaokul, Anadolu Lisesi, Fen Lisesi, Meslek Lisesi, Sağlık Meslek Lisesi, Açık Lise, Halk Eğitim Merkezi, Etüt Eğitim Merkezi, Uzaktan Eğitim Kurumu, Mesleki Eğitim Merkezi veya yurt olacak.
TEŞVİKLERDEN İKİSİ SEÇİLEBİLECEK
* Dönüşecek dershanelere, "arsa teşviki", "öğrenci başına eğitim öğretim desteği", "vergi indirimi", "düşük maliyetli kredi", "sigorta primi desteği", "KDV istisnası", "Yatırıma destek(bina inşası, donatım gibi)" teşvikleri verilecek.
* Fakat dershaneciler bu teşviklerden sadece 2 tanesini seçecek.
1, 5 VE 9. SINIFLARA BURS
* Özel okullara kayıt yaptıran öğrencilerden sadece 1, 5 ve 9. sınıflarda 2 bin veya 2 bin 500 TL destek verilecek. Rakamı son kez Maliye Bakanlığı ve Başbakan Erdoğan belirleyecek. Bu rakam bir öğrencinin yıllık maliyeti hesaplanarak ödenecek.
* Özel okullardaki çocuklara da ücretsiz kitap ve tablet dağıtımı yapılması gündemde.
AÇIK LİSEDE 4 YIL FORMÜLÜ
* Açık lise formülü 2 yıldan 4 yıla çekildi. Dershanecilerin 4 yılın sonunda da bu modelin devam edeceği yönündeki beklentileri bulunuyor.
nbsp;ÖĞRETMENLER HALK EĞİTİM MERKEZİNE
* Dershanelerin kapatılmasıyla işsiz kalan öğretmenler en az 5 yıl çalışmış olma şartıyla Halk Eğitim Merkezleri'ne alınacak.
* Kira kontratı devam eden dershaneler, mekanlarını Milli Eğitim Bakanlığı'na devredilebilecek. Bakanlık buralara Halk Eğitim Merkezi kurarak eğitim verecek. (VATAN)
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...