Ruhani: "Kimseyle kavgamız yok"

/ Kaynak: AA
Ruhani: "Kimseyle kavgamız yok"

DÜNYA Haberleri  / AA

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, dini liderin belirlediği genel çerçeve içerisinde dış politikaya ait kararların hükümet tarafından alındığını belirtti.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkenin dış politikasının hükümetin görevi olduğunu ve kimsenin bu alana müdahalede bulunamayacağını söyledi.Cumhurbaşkanı Ruhani, ülke gezilerinin ilk durağı Huzistan eyaletinde katıldığı bir toplantıda yaptığı konuşmada, "Dış politikayı belirlemek hükümetin görevidir. Dış politikaya ait kararları, dini liderin (Ayetullah Ali Hamaney) belirlediği genel siyaset çerçevesi içerisinde hükümet alır ve kimse bu alana müdahalede bulunamaz" dedi.
Ülke için önceliğin toplumun kendisini güvende hissetmesi olduğuna, bu nedenle siyasi kavgaların meydana gelmemesi gerektiğine dikkati çeken Ruhani, "Siyasette rekabet iyidir ama toplumda gerilime yol açacak ve ekonomik faaliyetleri olumsuz etkileyecek siyasi tutum ve çatışmalar kabul edilemez" ifadesini kullandı.
"Toplumdaki siyasi gerilimler gözle görülür oranda azaldı ve hükümet bu doğrultuda hareket etmeye devam edecek" diyen Ruhani, ülke içindeki farklı siyasi görüşlere sahip taraflarla ilgili şunları kaydetti:
"Eleştiriler elbette olmalı. Eleştiriden çekinmemeliyiz. Eleştiri dini demokrasi ve siyasetin canlılığı için gereklidir. Halk inanç ve düşüncelerini dile getirmelidir. Bizim de arzumuz ülkedeki tüm siyasi görüşlerin canlı tutulması ve siyasete katılmasıdır. Bu yolda sadece resmi organlar değil halk ve siyasi gruplar da işbirliğinde bulunmalı ve siyasi huzuru hep birlikte öğrenmeliyiz."

"İlkelerimiz için direnmek kavga etmeyi gerektirmez"


Ülke içerisindeki bazı muhafazakar grupların özellikle Batılılarla müzakereler olmak üzere hükümetin dış politikasına ilişkin eleştirilerine cevap veren Ruhani, "Bazıları içe dönük olmamız ve kendi halkımızla ilgilenmemiz tavsiyesinde bulunuyor. Biz kendi ilkelerimiz konusunda dimdik ayaktayız. Hükümet ülkenin ve halkın ilkelerinden en ufak bir taviz dahi vermeyecektir. Ancak, direnmek onunla bununla kavga etmeyi gerektirmez. Gerginliği azaltmak oldukça zor bir iştir ancak kavga ve gürültü çıkarmak bunun aksine çok kolaydır. Gerginlikleri azaltmak istiyorsak karşılıklı güven ortamı oluşturmak durumundayız" diye konuştu.
Dünya ile yapıcı bir etkileşim içerisinde olmayı hedeflediklerini belirten Ruhani, "Dünyayla bir kavgamız yok, milli menfaatlerimiz için mücadele ediyoruz" ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Ruhani, Batı ile sürdürülen nükleer müzakereler konusunda hükümete yöneltilen eleştirilere şu sözlerle cevap verdi:
"Bazıları bizim yabancılarla oturup, gülüp eğlenip kahve içmekten hoşlandığımızı düşünüyor. Karşılıklı güven oluşturmanın ve etkileşimin ne için olduğunu sorup duruyorlar; ülkenin gelişmesi için. Bizim tüm çabamız girişimcilerin ihtiyaçlarını temin etmek istediklerinde bu daha kolay, daha ucuz ve rekabet ortamında yapabilmelerine imkan sağlamak."
Ruhani, sadece ekonomik ihtiyaçların temin edilmesi için değil tüm konularda dünya ile etkileşim halinde olmayı, halk için huzurlu ve faydalı koşullar oluşturmayı hedeflediklerini kaydetti.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...